Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DANAS ZASEDA SKUPŠTINA AP VOJVODINE Pred poslanicima će se među 12 TAČAKA NAĆI I PRVI REBALANS BUDŽETA

29.08.2024. 07:21 14:36
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Poslanici Skupštine AP Vojvodine će danas raspravljati o predlogu odluke o prvom rebalansu budžeta za ovu godinu, a među ukupno 12 tačaka značajan je i izveštaj o izvršenju budžeta od januara do juna ove godine.

Rebalansom je predviđeno smanjenje budžeta za tri odsto, odnosno pokrajinska kasa biće smanjena za 3,2 milijarde dinara kao rezultat usklađivanja izvora deficitarnog finansiranja. Deficit pokrajinskog budžeta smanjen je sa 13,1 odsto na 9,7 odsto, čime je doveden u zakonske okvire. Ukupan fiskalni deficit utvrđen je u iznosu od 9,3 milijardi dinara,  a novac za pokriće fiskalnog deficita obezbeđuje se iz primanja od prodaje finansijske imovine i prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina.

Predsednica  Pokrajinske vlade Maja Gojković obrazložila je poslanicima predlog Pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2024. godinu, istakavši da se novi obim budžeta uspostavlja na nivou od 105,7 milijardi dinara i da je smanjen za 3,32 milijarde dinara, odnosno za oko tri odsto u odnosu na aktuelni budžet.

Maja Gojković je istakla da prvi rebalansa budžeta u toku ove godine, za koji je prethodno urađena analiza za prvih šest meseci, u svojoj suštini predstavlja optimizaciju raspoređivanja i trošenja budžetskih sredstava u okviru utvrđenog obima, utemeljen na principima domaćinskog poslovanja.

Predsednica Gojković je poručila da se rebalansom postiže pravovremeno usklađivanje planiranih sredstava s realno ostvarenim. Na taj način omogućuje se efikasno upravljanje novcem iz pokrajinskog budžeta, te održivost finansiranja usvojenih investicionih prioriteta.

Obezbeđen je novac za finansiranje projekata u oblastima vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastrukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti (282 miliona dinara)

Kako je navedeno u predlogu koji će se naći pred poslanicima ukupni prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine iznose 95,3 milijardi dinara, ukupni rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu iznose 104,6 milijardi, dok preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina su u visini od nešto više od 10 milijardi dinara. Ukupna sredstva raspoređena predloženim rebalansom budžeta iznose 105,7 milijardi dinara i smanjena su predloženim izmenama i dopunama za nešto više od tri milijardi dinara ili 3,04 odsto. Kako je objašnjeno rebalansom se postiže pravovremeno usklađivanje planiranih sredstava s realno ostvarenim. Na taj način omogućuje se efikasno upravljanje novcem iz pokrajinskog budžeta, a određenim prekomponovanjem planiranih rashoda obezbeđuje se održivost finansiranja usvojenih investicionih prioriteta.


Dva prostorna plana

Na dnevnom redu će se naći i dva prostorna plana i to za područja posebne namene parka prirode „Jegrička” i za deo Banata kako bi se vetroelektrana „Samoš” povezala na elektroenergetski sistem.

Prostorni plan područja posebne namene Parka prirode „Jegrička“ biće usvojen kako bi se realizovali strateški prioriteti u oblasti zaštite predela, unapređenja i uređenja prirodnih dobara. Usvajanjem prostornog plana za deo Banata biće definisana pravila građenja, pravila uređenja za izgradnju dalekovoda od 400kilovata i dva priključno-razvodna postrojenja kompleksa vetroelektrane „Samoš“ na elektroenergetski sistem Republike Srbije, a biće definisani koridori pristupnih saobraćajnica, kao i ostalih objekata.


Pre donošenja predloga prvog rebalansa budžeta urađena je analiza realizacije budžeta u prvoj polovini godine i optimalizacija raspodele sredstava u okviru utvrđenog obima. Kao rezultat te analize urađena je preraspodela i obezbeđen je novac za finansiranje projekata u oblastima vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastrukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti (282 miliona dinara). Obezbeđena su i sredstva za podršku lokalnim samoupravama za izradu projektno-tehničke dokumentacije (167 miliona dinara), programe u oblasti sporta, omladinske politike i sportske infrastrukture (155 miliona dinara), zatim za realizaciju sanacionog plana JP „Vojvodinašume“ – sanacije vetrolomova (126,2 miliona dinara). Za kapitalna ulaganja za tri vaspitnoobrazovne ustanove obezbeđeno je dodatnih 99,7 miliona dinara. Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava, obezbeđeno je 50 miliona dinara, a za program promocije turizma 10 miliona dinara.

Za kapitalna ulaganja za tri vaspitnoobrazovne ustanove obezbeđeno je dodatnih 99,7 miliona dinara

Kada je reč o realizaciji budžeta u prvih šest meseci ove godine pojašnjeno je da je projektovan ukupan obim pokrajinske kase u iznosu od 108.441.955.670 dinara, te da je Pokrajinski sekretarijat za finansije uvećavao i smanjivao aproprijacije budžetskim korisnicima što je do 30. juna, iznosilo 216.207.782 dinara, dok je ukupno projektovan obim budžeta do tog datuma iznosio 108.658.163.453 dinara. Tekući prihodi i primanja planirani u prvih šest meseci ove godine iznose 96.236.444.526 dinara, ostvareno je 48.864.368.266 dinara, odnosno 50,78 odsto. Ukupan planirani fiskalni deficit (korigovan za transakcije u imovini i obavezama koje su urađene s ciljem sprovođenja javnih politika i za subvencije date u formi kredita ili nabavke finansijske imovine) iznosi 12.446.091.507 dinara, a suficit 8.182.022.753 dinara.

Najveće učešće u ukupno izvršenim rashodima i izdacima budžeta imaju Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice sa 38,61 odsto, zatim slede Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost sa 12,65 odsto, Pokrajinski sekretarijat za finansije sa 11,74odsto, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sa 11,12 odsto, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa 9,33 odsto, dok ostalih 20 direktnih budžetskih korisnika imaju učešće od ukupno 16,55 odsto.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
FISKALNI SAVET Gradnja puteva dobra stvar, zaduživanje ne, REBALANS BUDŽETA moguć u prvim mesecima sledeće godine

FISKALNI SAVET Gradnja puteva dobra stvar, zaduživanje ne, REBALANS BUDŽETA moguć u prvim mesecima sledeće godine

29.10.2023. 09:27 09:29
Zasedala Skupština AP Vojvodine: Zeleno svetlo za unapređenje zaštitnih područja

Zasedala Skupština AP Vojvodine: Zeleno svetlo za unapređenje zaštitnih područja

08.06.2022. 09:13 09:21
Skupština AP Vojvodine o rebalansu budžeta

Skupština AP Vojvodine o rebalansu budžeta

07.05.2020. 08:13 08:15