Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUBOTICA SA STILOM PROSLAVLJA DAN GRADA Pet dana spektakla, kulture i zabave

27.08.2024. 13:25 13:32
Piše:
Izvor: Promo

Subotica se priprema za spektakularnu proslavu svog rođendana, koja će trajati od 29. avgusta do 2. septembra.

Ovogodišnja manifestacija donosi bogat i raznovrstan program koji će zadovoljiti ukuse svih generacija i posetilaca. Od svečane sednice, preko koncerata i pozorišnih predstava, do izložbi i kulturnih događaja, Subotica će biti centar umetnosti i zabave tokom pet nezaboravnih dana.

Svečana sednica Skupštine grada, koja će se održati u nedelju, biće vrhunac zvaničnog dela proslave, uz prisustvo uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva. Na ovom događaju biće dodeljena priznanja „Počasni građanin“ i „Pro urbe“, kojima će se odati počast onima koji su posebno doprineli razvoju i imidžu Subotice.

„Ove godine smo pripremili nešto za svakoga. Subotički polumaraton, kao uvertira za proslavu, ponovo je pokazao zašto je Subotica ponosni nosilac titule 'Evropski grad sporta'. Pred nama je bogat i šarolik program, sa ciljem da svi uživaju u slavlju,“ ističe Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.

Pet dana magije u Subotici

Tokom proslave, Subotica će biti domaćin brojnim kulturnim i umetničkim dešavanjima. Ljubitelji teatra uživaće u predstavama na srpskom i mađarskom jeziku, dok će galerije i muzeji poput Gradskog muzeja, Savremene galerije, Gradske biblioteke i Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ nuditi raznovrsne izložbe i susrete sa umetnicima. Fondacije „Danilo Kiš“ i „Subotička Sinagoga“ takođe donose bogat program – od koncerata do filmskih večeri pod zvezdama.

„Naši sugrađani i posetioci imaće priliku da prisustvuju i koncertima učesnika šestog kampa Srpskih pravoslavnih pojaca, kao i nastupu Nacionalnog ansambla 'Venac' iz Prištine, koji će doneti dašak južne Srbije u naš grad,“ dodaje Stevanovićeva.

Jubilej Subotičkog simfonijskog orkestra

Jedan od najiščekivanijih događaja proslave je koncert Subotičkog simfonijskog orkestra, koji ove godine slavi desetogodišnjicu. Pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, orkestar će izvesti niz omiljenih klasičnih komada u petak uveče, uz pratnju hora „Prepodobni Rafailo Banatski“ i solistkinja Dragane Radaković i Ljubice Vraneš.

„Svaki naš nastup pred subotičkom publikom je jedinstven, ali koncerti povodom Dana grada imaju posebnu energiju. Za ovu priliku smo pripremili izuzetno bogat program,“ kaže Kristina Mate iz orkestra.

Subotica pleše i peva uz poznata imena

Subota donosi zvuke tamburaškog ansambla „Ravnica“ koji će svojim nastupom zagrejati atmosferu, dok će u nedelju, na sam Dan grada, Jelena Karleuša održati spektakularan koncert na glavnom trgu. Kao šlag na tortu, veče će biti zaključeno veličanstvenim vatrometom koji će obasjati subotičko nebo.

Za ljubitelje jedinstvenih muzičkih fuzija, poslednji dan proslave biće u znaku nastupa mađarskog muzičara Čarlija, koji će po prvi put nastupiti u Subotici. Njegov koncert zakazan je za 21 čas i obećava muzički spektakl.

„Čarli kombinuje rok, džez, fank i soul u svom jedinstvenom stilu. Njegovi hitovi iz devedesetih godina i danas odzvanjaju, a njegov glas je jedan od najprepoznatljivijih u regionu,“ naglašava Čila Goli, zamenica gradonačelnika.

Grad otvoren za sve posetioce

Proslavu organizuje Turistička organizacija Subotice, koja je za sve posetioce obezbedila brojne aktivnosti.

„Tokom proslave, naš informativni centar biće otvoren svakog dana od 8 do 20 časova, a organizovaćemo i besplatne pešačke ture koje kreću svakog dana u 13 časova,“ kaže Božidarka Golubović, v.d. direktora Turističke organizacije.

Pored bogatog kulturnog programa, posetioci će moći da obiđu vašar hrane, pića i rukotvorina na gradskom trgu, gde će izlagači izložiti svoje autentične proizvode. Kao i svake godine, predviđena je tradicionalna poseta porodilištu Opšte bolnice, gde će biti darovane bebe rođene na Dan grada.

Subotica slavi sa stilom, donoseći radost i uzbuđenje svojim građanima i gostima, uz proslavu koja spaja kulturu, umetnost i zajedništvo u jedinstveno iskustvo. Pozivamo sve da se pridruže i uživaju u čarima našeg prelepog grada.

S. I.

Autor:
Pošaljite komentar