OVA BILJKA VEKOVIMA JE LEK PROTIV MNOGIH BOLESTI Burno reagujemo na kontakt ALI JE PRAVI ELIKSIR
Kopriva je svima nama poznata po listovima koji „žare“ kada ih dodirnemo, a jedna je od najlekovitijih biljaka. Najčešće se koriste list i koren koprive.
Kopriva je tamnozelene boje, srcastih listova, latinski naziv je Urtica dioica, a u našim krajevima poznata je još i po imenima: žara ili pasja kupina. Kopriva je jednodoma ili dvodoma biljka iz familije Urticaceae.
Lekoviti sastojci
Kopriva (list, stablo i koren) sadrži sledeće hranljive i lekovite sastojke (vitamine, minerale…):
* vitamin B2
* vitamin B5
* vitamin K
* vitamin C
* gvožđe
* kalcijum
* karotenoide
* karotenoide (provitamin A)
* kvercetin
* magnezijum
* mravlju kiselinu
* silicijumsku kiselinu
* fosfor
* histamin
Bolesti i tegobe
Kopriva stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, stimuliše funkcionisanje jetre i pankreasa. Dobar je diuretik pa se koristi za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, ali i za mnoge druge bolesti i tegobe:
* akne
* alergije
* anemija
* artritis
* bolesti žuči
* bolesti jetre
* giht
* glavobolje
* gljivice
* gljivične vaginalne infekcije
* ekcemi
* zamor
* katar želuca
* krvarenja iz nosa
* lišajevi
* migrene
* oboljenja disajnih organa
* oboljenja koštano-mišićnog sistema
* oboljenje slezine
* pesak u bubregu i bešici
* plućna oboljenja
* polenska groznica
* problemi sa bubrezima
* proliv
* protiv opadanja kose i peruti
* regulacija nivoa šećera u krvi
* reumatizam
* smanjenje holesterola u krvi
* smanjuje sklonost ka krvarenju
* ublažava preobilna menstrualna krvarenja
* uvećanje prostate
* upala mokraćnih puteva
* usporava procese ateroskleroze
* herpes
* čir na dvanaestopalačnom crevu
* čir na želucu
* šuljevi
Koristi se za rehabilitaciju, jačanje imuniteta, vraćanje snage i energije, reguliše nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona) i ubrzava metabolizam.
Način primene i delovanja
Koristi se sok, čaj, ili se cela biljka koristi za spravljanje čorbe. Listovi koprive dodaju se u pecivo (pita ili proja, kao spanać ili drugo zeleno povrće…). Koristi se za spravljanje šampona i kupki kod bolesti kose i kože.
List koprive zaustavlja krvarenje, a pokazuje farmakološka svojstva: analgetsko, antibakterijsko, antivirusno, protivupalno, lokalno anestetsko i diuretičko dejstvo.
Pored lista i korena, koriste se i kapsule i tinktura.
Kako se uzima kopriva?
Čaj od koprive se priprema tako što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica suve koprive, poklopi se i ostavi da odstoji nekoliko minuta, pa se procedi.
Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti 2-3 šoljice dnevno. Prevelike doze čaja mogu izazvati nadraživanje želuca, crvenilo ili zatvor, pa u tim slučajevima treba prestati sa uzimanjem čaja.
Deci mlađoj od dve godine ne preporučuje se upotreba čaja od koprive.
Za čaj treba koristiti suve listove kupljene u biljnoj apoteci ili kod proverenih travara. Ukoliko ste sigurni da je to stvarno kopriva, možete i sami brati (sa rukavicama), ali da to ne budu mesta zagađena industrijskom prašinom ili izduvnim gasovima.
Navedene savete treba primeniti kao dodatnu terapiju, jer se za pravu dijagnozu i osnovnu terapiju treba posavetovati sa lekarom.
(Krstarica.com / D.C.)