Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KRENULI NA HODOČAŠĆE IZ NOVOG SADA ZA FRESKOPIS ŽUPNOG MANASTIRA Vera i volja ih vodili do cilja (VIDEO)

23.08.2024. 19:13 19:29
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Na put pun poteškoća, po velikim vrućinama, ali sa voljom i verom, pet hodočasnika iz Novog Sada 7. avgusta krenuli su do Manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj. Cilj je bio jedan – da se prikupe sredstva za oslikavanje freskopisa manastirskog hrama i obnovu ove svetinje.

Jedan od njih nije mogao da nastavi svoj put, dok su četvorica Aleksandar Vukašinović, njegov 14-godišnji sin Nikolaj, Saša Perendić i Davorin Tukelić 17-og stigli u Nikšić.

Na ovo plemenito putovanje krenuli su od Manastira Velika Remeta u Eparhiji Sremskoj dnevno prelazeći oko 40 kilometara.

Umoran i iscrpljen, ali ponosan, Aleksandar Vukašinović, ispred pravoslavnog Udruženja Sveti Sava iz Novog Sada kaže da ih je sama istorija župskog manastira podstakla na ovaj poduhvat.

„Mi volimo da dođemo u Manastir u Župi Nikšićkoj i barem dva puta godišnje dođemo da pomognemo svojim fizičkim radom oko tih nekih muških poslova koje monahinje ne mogu ili ne stižu da urade“, kazao nam je Aleksandar.

Na putu je, priznaje, bilo mnogo izazova. Na neke su bili spremni, a neke su nespremni dočekali.

„Sve smo prevazišli i tu smo, nadomak nikšićke Župe, ako Bog da, za koji sat ćemo i tamo stići tako da sve što je bilo, prošlo je i slava Bogu na hrabrosti koju nam je dao da stignemo“, dodaje.

Novac je, kaže, uplaćivan direktno na račun Manastira Svetog Luke, te nemaju zasad uvid u prikupljena sredstva, pa će, ističe, za dva-tri dana saznati šta su učinili.

Na ovaj humani čin nisu izostale pozitivne reakcije.

„Uglavnom su pozitivne reakcije bile, čak ovde kroz Nikšić smo naišli na jako puno pozitivnih reakcija što nam je drago“, priča nam Aleksandar.

Ponosan je na svog sina Nikolaja koji je, iako mlad, izrazio želju da se pridruži hodočašću.

„On isto voli da dođe u Župu, voli Manastir i kako je čuo za naš razgovor oko organizacije puta, hteo je da ide. Ja sam se tu dvoumio i „lomio“ da li je spreman ili nije, međutim ispalo je da je i psihički i fizički spremniji od svih nas ostalih“, ističe Aleksandar dodajući da za trenutni osećaj nema reči.

Četrnaestogodišnji Nikolaj prizaje da put nije bio lak, posebno brdoviti deo Crne Gore.

„Manastir mi je drag, sestrinstvo koje je u Manastiru mi je jako drago i bilo mi je nekako, sa jedne strane, kad sam čuo šta se sve dešavalo u toku istorije, žao i hteo sam nekako da doprinesem tome. Najteži delovi su bili ovi sad u Crnoj Gori, pa planine, uzbrdo, nizbrdo i velike vrućine“, kaže nam on.

Shodno svojim mogućnostima bi preporučio svojim vršnjacima da se odluče na slična dela, a za kraj na pitanje kako se oseća sada kada ga par kilometara deli od cilja, zaključuje – „Velika je radost, neopisiva“.

Manastir Velika Remeta, Irig, Ruma, Šabac, Valjevo, Užice, Zlatibor, Kokin Brod, Nova Varoš, Prijepolje, Jabuka, Pljevlja, Šavnik, Nikšić, Manastir Svetog Luke, pravac kretanja je bio ovih hrabrih hodočasnika.

Manastir u Župi Nikšićkoj hram je posvećen Sv. apostolu Luki. Po starom predanju manastir je osnovala unuka Vukana Nemanjića u XIII vijeku. Stradao je od Turaka 1853. godine, a ktitorstvom knjaza Nikole koji ga je podigao za dušu svome stricu knjazu Danilu, obnovljen je 1881. godine. Sadašnje sestrinstvo je u manastiru od 1997. godine.

Žiro račun na koji se mogu uplatiti sredstva je:

Dobrovoljni novčani prilozi se mogu uplatiti na žiro račun: 535-0000000001200-68 (Prva banka Crne Gore), primalac je Eparhija budimljansko-nikšićka, a svrha doznake za freskopis Manastira Župa.

Dnevni puls

Autor:
Pošaljite komentar
HUMANITARNO HODOČAŠĆE RADNIKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD NOVI SAD Peške do Ostroga za Filipovo izlečenje

HUMANITARNO HODOČAŠĆE RADNIKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD NOVI SAD Peške do Ostroga za Filipovo izlečenje

13.08.2024. 12:23 14:04