Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SPECIFIČNA GODINA U POVRTARSTVU: Suša i insekti zagorčali paradajz

10.08.2024. 08:05 08:15
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Ž. Balaban

TARAŠ: Visoke temperature i dugotrajna suša ove godine su uticali na proizvodnju povrća na otvorenom. Paradajz je jedna od kultura koja je zbog dejstva spoljašnjih faktora pretrpela velike štete.

- Ove godine paradajz će imati manji prinos i lošijeg je kvaliteta. Velikim vrućinama i nedostatku vlage kod paradajza pridružili su se i insekti, kojih je bilo toliko da se mogao prskati svakog dana, što se naravno ne radi. Rezultat je manji prinos i lošiji kvalitet, kao i to da ćemo mi na našoj parceli paradajz brati još možda nedelju - dve dana i gotovo je za ovu godinu - kaže Olivera Mijatov iz Taraša, koja se proizvodnjom ovog povrća bavi dve decenije.

Mijatovi rasad proizvode sami a onda ga, posle Đurđevdana, rasađuju na njivi od oko deset ari.

- Ove godine smo rasadili 1.300 strukova, ali dosta ih je propalo u startu, što je još jedan fenomen u ovoj, vrlo specifičnoj povrtarskoj godini - ističe Mijatov.

Već na startu povrtarima je život zagorčala najezda insekata.

- Posebna vrsta insekata koja napada plod dovodi do toga da paradajz izgleda kao da je posut zlatastim prahom. Zbog visokih temperatura i hroničnog deficita vlage, i pored zalivanja, plod u sebi nema dovoljno šećera, a to nije ukus na koji smo navikli kod paradajza - dodaje Mijatov.

Povrtari se dovijaju, prihranjuju biljku, dodaju posebne vrste đubriva, ali to je samo pomoć biljci da ne propadne.

- Počeli smo sa branjem prve nedelje jula i do sada smo ga brali nekoliko puta. Činili smo to češće nego prethodnih godina, jer se kvario na dršci. Ako nas zadesi toplotni talas koji najavljuju, biće još jedno branje i to je to - naglašava Olivera Mijatov.

Troškovi proizvodnje paradajza su veliki, svi inputi su poskupeli, od semena, dizela, đubriva...

- Kad pođemo u branje, sa dva - tri radnika, nas samo taj jedan dan košta 4.000 dinara. Cena je uvek odnos ponude i potražnje. Kupcima je skupo, a proizvođačima nedovoljno. Ono što je sigurno jeste da je ulaganje ogromno, a veliko je pitanje šta će se od toga vratiti - smatra naša sagovornica.

Kompletnu proizvodnju Mijatovi prodaju na pijaci ili, kako se kaže, na malo, jer je to jedina mogućnost da im se rad i trud koliko-toliko isplate.

- I znate šta primećujemo kao tendenciju poslednjih godina? Retko koja naša mušterija je mlađa od 50 godina. Mladi ne kupuju na pijaci, oni rade po ceo dan, a onda nedeljom obave kupovinu u marketima. I u našoj proizvodnji se mnogo toga menja. Starije mušterije traže novosadski jabučar i volovsko srce, a to sada retko ko proizvodi, jer te sorte ne mogu da stoje i da se čuvaju posle branja duže od dva - tri dana. Dolaze nove sorte, novi kupci, nove navike, a mi se moramo, koliko možemo, tome prilagoditi - zaključuje Olivera Mijatov.

Ž. Balaban

Autor:
Pošaljite komentar
SUŠA UBRZALA VEGETACIJU U Banatu poranila BERBA PARADAJZA za preradu! Potražnja je VELIKA, a evo šta BRINE poljoprivrednike

SUŠA UBRZALA VEGETACIJU U Banatu poranila BERBA PARADAJZA za preradu! Potražnja je VELIKA, a evo šta BRINE poljoprivrednike

09.08.2024. 15:55 15:59
UMESTO PARADAJZA U PLASTENICIMA KANABIS Beograđanin pao zbog sadnje i nelegalne trgovine marihuanom

UMESTO PARADAJZA U PLASTENICIMA KANABIS Beograđanin pao zbog sadnje i nelegalne trgovine marihuanom

19.07.2024. 15:40 15:49
NJENO PARČE RAJA NA ZEMLJI Evo gde Mirjana Bobić Mojsilović "PUNI BATERIJE" i odmara od gradske GUŽVE Gaji paradajz i peršun, kosi travu... Kuva, piše i UŽIVA (FOTO, VIDEO)

NJENO PARČE RAJA NA ZEMLJI Evo gde Mirjana Bobić Mojsilović "PUNI BATERIJE" i odmara od gradske GUŽVE Gaji paradajz i peršun, kosi travu... Kuva, piše i UŽIVA (FOTO, VIDEO)

11.07.2024. 18:56 19:06