NAPRAVITE SAMI KORNET ZA SLADOLED Jednostavan recept koji će vas oduševiti
Leto je u punom jeku, a nema boljeg načina da se rashladite nego uz domaći sladoled u hrskavim kornetima.
Iako korneti možda deluju kao nešto što je teško napraviti kod kuće, zapravo je recept veoma jednostavan i zahteva samo nekoliko sastojaka. U nastavku vam donosimo detaljan recept kako biste i vi mogli uživati u svežim, domaćim kornetima.
Sastojci:
2 jaja
100 g šećera
100 g brašna
50 g rastopljenog putera
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Ovaj korak je ključan za postizanje lagane teksture korneta.
Dodajte rastopljeni puter i vanilin šećer, pa sve dobro promešajte. Puter će dati bogat i kremast ukus.
Postepeno dodajte brašno i so, i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu. Brašno treba dodavati postepeno kako bi se izbegle grudvice.
Zagrejte tiganj ili aparat za bakin kolač. Temperatura treba biti srednja kako bi se korneti ravnomerno ispekli.
Sipajte malu količinu smese na zagrejanu površinu i razmažite je tanko u obliku kruga. Ovaj korak je važan kako biste dobili tanke i hrskave kornete.
Pecite dok ivice ne postanu zlatno smeđe (oko 1-2 minuta), a zatim pažljivo okrenite i pecite još kratko sa druge strane. Brzina je ključna kako se smesa ne bi prepekla.
Dok su još topli, pažljivo skinite krugove sa tiganja i brzo ih oblikujte u kornete (možete koristiti kalup za kornete ili ih oblikovati rukom). Važno je raditi brzo jer se korneti brzo stvrdnjavaju.
Držite oblik dok se korneti ne ohlade i postanu hrskavi. Ovaj korak osigurava da korneti zadrže svoj oblik i hrskavost.
Nakon što se korneti potpuno ohlade, spremni su za punjenje vašim omiljenim sladoledom. Kornet možete umočiti i u istopljenu čokoladu pa uvaljati u sitno iseckane pržene lešnike ili šarene mrvice za kolače. Budite kreativni i uživajte u domaćem sladoledu.