Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BAJDEN ODUSTAO OD PREDSEDNIČKE TRKE! Šok u SAD, Kamala Haris ulazi u kampanju, oglasili se Obama i Klintonovi

21.07.2024. 19:57 22:52
Piše:
Foto: Vlada SAD, Javno dobro

Bilo je nagoveštaja da bi moglo doći do povlačenja predsednika SAD.

Aktuelni predsednik SAD odustao je od predsedničke trke, saopšteno je.

Bajden je bio zaražen virusom korone prethodnih dana...

Ova odluka je usledila nakon nedelja intenzivnog pritiska kolega demokrata posle neuspešne debate protiv republikanca Donalda Trampa koja se odigrala krajem juna.

U izjavi podeljenoj na društvenoj mreži X, predsednik SAD je rekao da je "u najboljem interesu moje stranke da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja svog mandata", napisao je Bajden.

Bajden je rekao da će se kasnije u toku nedelje obratiti naciji da bi pružio više detalja o svojoj odluci.

On je zahvalio potpredsednici Kamali Haris što je bila "izvanredan partner" tokom njegovog obavljanja dužnosti predsednika.


Podržao Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata

Američki predsednik Džozef Bajden podržao je danas, nakon što se povukao iz predsedničke trke, popredsednicu SAD Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na prerdsedničkim izborima, gde bi se suprotstavila republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

"Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. bila je da izaberem Kamalu Haris za svog potpredsednika. I to je bila najbolja odluka koju sam doneo. Danas želim da ponudim punu podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vreme je da se okupimo i pobedimo Trampa. Uradimo to", napisao je Bajden na X platformi.


Bajden je naveo da su SAD u protekle tri i po godine ostvarile sjajan napredak kao nacija.

"Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svetu. Imali smo istorijska ulaganja u obnovu naše nacije, u snižavanje

troškovi lekova koji se izdaju na recept za starije osobe, i u širenje pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca", napisao je Bajden.

Dodao je da je obezbeđena vitalna nega za milione veterana izloženih toksičnim supstancama.

"Usvojen prvi zakon o bezbednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana je prva afroamerička žena u Vrhovni sud i doneti najznačajniji klimatski zakoni u istorije sveta", napisao je on.

Naglasio je da "Amerika nikada nije bila bolje pozicionirana da vodi nego što je danas".

"Znam da ništa od ovoga ne bi moglo da se uradi bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prevazišli pandemiju kakva se događa jednom u veku i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju i revitalizirali i ojačali naše saveze širom sveta", poručio je Bajden.

Proteklih nedelja, 36 demokratskih kongresmena javno je pozvalo Bajdena da se povuče iz kampanje za reizbor nakon njegovog lošeg nastupa u tv debati sa republikanskim rivalom Donaldom Trampom.

Oni predstavljaju svakog osmog demokratu u Kongresu u kojem Bajdenova partija kontroliše 213 mesta  u Predstavničkom domu i 51 u Senatu.

Bivši predsednik Obama podržao Bajdena nakon odluke da se povuče iz trke

VAŠINGTON: Bivši američki predsednik Barak Obama izrazio je danas podršku aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu nakon njegove odluke da se povuče iz izborne trke, opisavši ga kao “patriotu najvišeg ranga”.

“Džo Bajden je bio jedan od najdoslednijih predsednika, kao i moj dragi prijatelj i partner. Danas nas je ponovo podsetio i na to da je patriota najvišeg ranga”, napisao je Obama na društvenoj mreži X.

On je dodao da zna da se Bajden nikada nije povukao iz borbe.

“To što je pogledao na političku scenu i zaključio da bi trebalo da prepusti baklju drugom kandidatu je sigurno jedna od najtežih odluka u njegovom životu”, dodao je Obama.

Bivši predsednik je naveo i da zna da Bajden ne bi doneo takvu odluku da nije verovao da je to prava stvar za Ameriku.

“To je istorijski primer istinskog sluge naroda koji je još jednom stavio interes američkog naroda ispred svog, i primer koji bi buduće generacije lidera trebalo da slede”, poručio je Obama.

On je dodao da ima puno poverenje da će lideri Demokrata na predstojećoj konvenciji stvoriti proces iz kojeg će izaći izuzetan kandidat.

Bil i Hilari Klinton podržali da Haris bude protivkandidat Trampu na izborima

VAŠINGTON: Bivši predsednik SAD Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton dali su podršku potpredsednici SAD Kamali Haris kao protivkandidatu republikancu Donaldu Trampu na predsedničkim izborima u novembru, nakon što je američki predsednik Džozef Bajden objavio da se povlači iz trke i dao podršku Haris.

„Čast nam je što možemo da se pridružimo predsedniku u podršci potpredsednici Haris i učinićemo sve što možemo da je podržimo“, navodi se u zajedničkom saopštenju Klintonovih, prenosi Si-En-En.

 

Autor:
Pošaljite komentar