(FOTO) RIBLJA I ČORBA OD MESA KORNJAČE, PLJESKAVICE OD KROMPIRA, HLEBNE POGAČICE SA KOPRIVOM... Ovako srpski izviđači vežbaju I HRANE SE u letnjim uslovima
BEOGRAD: U toku je relizacija redovne obuke izviđača Četvrte brigade kopnene vojske u letnjim uslovima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
Obuka obuhvata samostalnu ishranu u prirodi, plivanje, borenje, upotrebu hladnog oružja, izradu i korišćenje improvizovanih minsko-eksplozivnih sredstava, izviđanje, izvođenje zaseda, prepada i diverzija i savlađivanje vodenih prepreka.
Pripadnici izviđačke jedinice se u prvom segmentu osposobljavaju za samostalnu ishranu u prirodi i tom prilikom stiču i usavršavaju veštine za preživljavanje u slučaju otežanog snabdevanja jedinice i u dubokoj pozadini neprijatelja.
Različite situacije i okruženja u kojima izvršavaju zadatke iziskuju snalažljivost i kreativnost, pa se osim za upotrebu formacijskih sredstava izviđači osposobljavaju i za korišćenje prirodnih resursa za ishranu i izradu sredstava i objekata koje mogu iskoristiti u realizaciji zadataka.
Uvežbava se izrada i korišćenje raznih tipova ložišta, objekata za čuvanje i konzerviranje hrane, hlebnih peći i klopki za sitnu divljač, pa se na trpezi izviđača mogu naći riblja i čorba od mesa kornjače, pljeskavice od krompira, hlebne pogačice sa koprivom, pečeni žablji bataci, rečne ribe i zmije, supa od hajdučke trave i sušeno meso od zeca, navodi se u saopštenju.
Uspešnom realizacijom ovog dela osposobljavanja izviđači Četvrte brigade kopnene vojske pokazaju da je ova jedinica sposobna da samostalno deluje u prostoru i da je odlikuje visok nivo osposobljenosti i borbene gotovosti za realizaciju zadataka obaveštajnog obezbeđenja snaga u operacijama.