OVO SU NEOBIČNI PROIZVODI SILVESTERA RUSKOVSKOG Njegove rakije našle svoje obožavaoce; Nećete verovati od čega ih sve pravi
KUCURA: Silvester Ruskovski iz Kucure poznat je po svojim rakijama, a posebnu pažnju ljubitelja dobre kapljice privlače njegova dudovača i rakija od bundeve.
- Volim da eksperimentišem sa ukusima, pa sam odlučio da probam da ispečem rakiju od bundeve. I uspelo mi je, a po onoj staroj poslovici, da svaka roba nađe svog kupca, tako je i moja rakija od bundeve, vojvođanske lepotice, našla put do mnogih srca - kaže Silvester Ruskovski.
Za rakiju je potrebna posebna sorta bundeve, koja ima dosta „mesa“. Silvester bundevu sam gaji, jer voli da zna od čega proizvodi rakiju.
- Kad pečemo rakiju od bundeve, cela ulica zamiriše. Postupak pečenja je isti kao i kod drugog voća, važno je samo da imate dobru sirovinu. Ukus ove rakije je specifičan i ljudi je ili vole ili ne vole. Dosta je šaljem u inostranstvo, a ima kolekcionara koji žele da u svojoj kolekciji imaju i ovu malo drugačiju rakiju - ističe Silvester.
U domaćinstvu Ruskovskih polako se pripremaju za ovogodišnje pečenje rakije od bundeve.
- Ove godine bundeva će, kao i sve ostalo, ranije dospeti. Mislim da ćemo do kraja jula početi sa pečenjem rakije – ističe naš sagovornik i dodaje da oko bundeve ima dosta posla, pošto se sve radi ručno ali se, na kraju, trud isplati.
Rakiju od duda, po kojoj je takođe poznat, Silvester je već ispekao.
-I dudove imam svoje, 17 stabala u mojoj bašti, a ima ih nekoliko i kod brata, što je sasvim dovoljno – dodaje on.
Ni dudove a ni bundeve Silvester ne prska, pa se rakija može nazvati organskom. Kaže da mu sertifikat ne treba, ali da svojim kupcima predoči tu činjenicu.
Tekst i foto: Ž. Balaban