PRŽENICE, ALI NA MAĐARSKI NAČIN Idealne za doručak; Tajna je u ovom sastojku
Recept za prženice svima je dobro poznat, a ovaj je poseban jer se radi o prženicama na mađarski način.
Tajna je u jednom sastojku koji se dodaju u toku pripreme.
Prženice se obično spremaju u većoj količini, pa vam takav recept i donosimo.
20 kriški starog hleba, 10 kriški topivog sira, 300 g izrendanog topivog sira, 300 ml mleka, 100 g brašna, 4 jaja, ulje za prženje.
U dublju posudu sipati mleko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir.
Kriške jako kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova iscediti.
Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.
Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.
U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lepu, rumenu koricu.
Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, da se višak ulja ocedi, piše Stvar ukusa.
Najvažnije je pripremati jednu po jednu prženicu.
Nipošto ne pripremiti sve ođednom, pa tek onda pržiti, jer će kriške, čekajući, omekšati od mleka i zbog toga posle upiti puno ulja i raspasti se.