Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UNIVERZITET U NOVOM SADU SVEČANO OBELEŽIO 64. GODIŠNJICU OD OSNIVANJA Poznatom reditelju Želimiru Žilniku dodeljen počasni doktorat

28.06.2024. 17:14 17:33
Piše:
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević

Univerzitet u Novom Sadu  je obeležio svoj dan, i za ovu 64. godišnjicu od osnivanja, priredio svečanost na kojoj je, u prisustvu svojih profesora, kao i predstavnika Grada, Pokrajine i Republike, rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Dejan Madić podsetio na uspehe svih 14 fakulteta, koji deluju pod njegovim okriljem, uz tri instituta, sa sedištima u Novom Sadu, Somboru, Subotici, i Zrenjaninu.

Na svečanosti je  uručen i počasni doktorat Univerziteta u Novom Sadu našem poznatom filmskom autoru i reditelju Želimiru Žilniku. Počasni doktorat se dodeljuje istaknutoj naučnoj, kulturnoj i drugoj javnoj ličnosti  iz zemlje i inostransttva, za izuzetan doprinos u pojedinim oblastima nastavnog, naučnog, istraživačkog i umetničkog stvaralaštva, koji je značajno doprineo unapređenju visokog obrazovanja, nauke, tehnike, tehnologije, kulture ili umetnosti, kao i za afirmaciju i širenje ugleda Univerziteta i visokoškolskih drugih jedinica u sastavu univerziteta.

Izuzetno bogat filmski opus Želimira Žilnika, cenjen pođednako kod nas i u svetu, za šta su mu dodeljene mnoge nagrade, među kojima je i "Zlatni medved" u Berlinu za film "Rani radovi", potaklo je Akademiju umetnosti u Novom Sadu da pokrene inicijativu za dodelu počasnog doktorata ovom našem cenjenom filmskom stvaraocu. Kako je dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan  na svečanosti podsetio obrazlažući ovu inicijativu, "Žilnik kao začetnik i nosilac srpskog i jugoslovenskog modernističkog filma, zasigurno je jedna od ključnih figura koje su doprinele da domaća kinematografija zauzme značajno mesto na svetskoj sceni".

Bokan je pomenuo da njegov opus obuhvata 60 filmova koje je snimio tokom gotovo 60 godina duge karijere, a takođe se od 1997. uključio i u pedagoški rad, i bio profesor na predmetu Dokumentarni film na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, do penzionisanja 2007. Njegov kontinuirani pedagoški rad do danas uključuje saradnju sa brojnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

"Svoje bogato iskustvo rediteljske prakse u kratkometražnim dugometražnim dokumetarnim, igranim i dokudramskim ostvarenjima, kako za filmsko platno, tako i za TV produkciju, Želimir Žilnik je, iz ugla profesora, mentora, i savetnika, nesebično delio sa mladim filmskim stvaraocima i studentima putem brojnih master klasova u zemlji i inostranstvu", navodi Akademija umetnosti u Novom Sadu u svom obrazloženju.

- Ja sam student ovog Univerziteta, iz davnih dana, 1966. sam završio Pravni fakultet, a n e akademiju, međutim , vrlo brzo sam počeo da se bavim filmom. Poslednjih godina sam imao saradnju sa univerzitetima, tako da se ovde osećam kao u svojoj kući. Ovakva vrsta priznanja obeležava neki kompletan opus. Sticajem jedne dobre atmosfere u Novom Sadu, kada je u pitanju snimanje filmova, imamo i dobru atmosferu među ljudima koji se obrazuju za film. Ja sam sada jedan od možda najstarijih, još uvek aktivnih reditelja i autora, i u svakom slučaju, ja sam zahvalan  Univerzitetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na jednoj počasti ovakve vrste koja je retka, ali, eto, desila se - rekao je Želimir Žilnik ovim povodom.


Rasadnik pameti i talenata

- Simbol našeg grada, naš veliki ponos,  rasadnik pameti i talenata, naš novosadski univerzitet, okupio nas je na današnji dan da svedočimo o njegove 64 godine -  pomenuo je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada. obraćajući se na svečanosti.

Uz čestitke svima  na Univerzitetu za njihov dan, Đurić je dodao da Grad Novi Sad zajedno sa Univerzitetom opstaje, stasava i razvija se na prostoru vojvođanske ravnice.

- Uz viševekovno delovanje na polju obrazovanja mladih naraštaja, danas sa ponosom možemo reći da Univerzitet, osnovan 1960,  ima gotovo 10.000 studenata, i čak pet hiljada zaposlenih, i predstavlja ne samo grad u gradu, već jedan od najvećih obrazovnih centara u ovom delu Evrope - podsetio je Đurić. 

Sveukupnim pristupom Univerziteta, kako je dodao Đurić, studenti kroz rad, sticanje znanja i veština, otkrivanjem naučnih istina i usvajanjem moralnih načela i kulturnih vrednosti, sazrevaju ne samo kao stručnjaci, već i kao ljudi.

- Naš Novi Sad postao je mesto susreta nauke, ekonomije, tradicije i dolazećih trendova i poželjno mesto za studiranje na mapi evropskih univerziteta - istakao je Đurić, dodajući da je Novi Sad univerzitetski centar, ali ujedno i IT središte. - U toj industiji u našem gradu zaposleno je blizu petnaest hiljada ljudi, na šta smo veoma ponosni, a veliku zaslugu za to ima upravo Univerzitet u Novom Sadu.

Grad Novi Sad će uvek biti pouzdan partner Univerzitetu, kako je napomenuo Đurić, i trudiće se da i dalje, udruženim snagama, stvaraju šanse i prilike da mladi ostanu da žive i rade u svojim sredinama, čime se razvija i grad, i zemlja.

- Hvala za veliki doprinos razvoju društva u celini. Zahvaljujući vašem delu, sa lakoćom i mirom možemo biti zagledani u budućnost i postavljati neke nove visoke domete i ciljeve - naveo je gradonačelnik Đurić.


Nakon što mu je rektor Dejan Madić, u ime Senata Univerziteta, dodelio titulu počasnog doktora, Žilnik se, zahvaljujući se Univezitetu u Novom Sadu i inicijativi Akademije umetnosti u Novom Sadu za dobijanje ovog priznanja, prisetio kako je na ovom Univerzitetu završio Pravni fakultet, slušao sudske procese, ali se ubrzo okrenuo filmu, u amaterskom Kino - klubu počeo da uči  zanat, i polako se "uhvatio na taj magnet" zvani film.

- Tako sam proveo jedan život u kojem sam, jedne strane, retko kad imao fiksni posao. To je bio veliki posao ne lutanja, nego istraživanja i upoznavanja raznih situacija, raznih kultura, što je velika privilegija. 

Ja vam se zahvaljujem što ste to sve lepo uspeli da primetite, i što sam u gradu, gde sam proveo skoro ceo svoj život, dobio ovu veliku počast - rekao je Želimir Žilnik, zahvaljujući se na priznanju.

N.P-j.

Autor:
Pošaljite komentar