Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZASEDA SKUPŠTINA GRADA NOVOG SADA Završni račun pred novosadskim odbornicima

28.06.2024. 08:27 08:33
Piše:
Izvor: Dnevnik/R. Hadžić

Sednica Skupštine Grada Novog Sada, verovatno poslednja u starom sazivu, biće održana danas, a među više od 40 tačaka dnevnog reda, će se naći predlog odluke o završnom računu budžeta Grada za 2023. godinu.

U njemu je navedeno da je Novi Sad prihodovao 44.762.839.544 dinara, odnosno tri milijarde manje od planiranog, potom predlozi izmena i dopuna poslovanja javnih preduzeća za ovu godinu, predlog odluke o izmenama odluke o programu investicionih aktivnosti JGSP „Novi Sad“ i Gradske uprave za imovinu i imovinsko – pravne poslove, izveštaj o realizaciji programa investicionih aktivnosti JKP „Parking servis“ za 2023. godinu i Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, predlog odluke o izmenama i dopunama prostornog plana radne zone u Kaću, predlog plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom, predlog odluke o izmena i dopunama plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem u Novom Sadu (lokalitet  hotela Park), radne zone u severoistočnom delu Grada Novog Sada (lokalitet Skladište naftnih derivata Novi Sad) i starog gradskog centra i područja Malog Limana u Novom Sadu (lokalitet Nikolajevska porta), predlog plana detaljne regulacije prostora „Livade 2“ na Alibegovcu u Sremskoj Kamenici.

44.762.839.544 dinara  u budžetu za 2023.

Osim toga, novosadski odbornici će se izjasniti i o ostavci Adrijane Mesarović na funkciju člana Gradskog veća Sada za budžet, finansije i investicije, pošto je u Vladi Miloša Vučevića na čelu ministarstva privrede, te o predlogu odluke o dodeli stambene podrške kupovinom stana u Ulici Momčila Tapavice bb, predlogu odluke o dugoročnom kreditnom zaduživanju za pribavljanje zemljišta ali i o predlogu da pojedine novosadske ulice, većinom u Petrovaradinu, dobiju nazive.


Kod Rafinerije solarna elektrana

Predlogom odluke o izmenama i dopunama plana generalne regulacije radne zone u severoistočnom delu grada Novog Sada (Skladište naftnih derivata) obuhvaćen je površina od 113.46 hektara na postojećem građevinskom kompleksu Skladišta derivata nafte Novi Sad (industrijsko- energetski kompleks). U sklopu toga je planirana izgradnja solarne fotonaponske elektrane, ukupne instalisane snage 6,573 MWr na zemlji.


U završnom računu budžeta Grada Novog Sada za 2023. godinu ukupni prihodi i primanja, sa prenetim neutrošenim novcem iz ranijih godina iznosi 44.762.839.544 dinara, od čega su prihodi i primanja koja je ostvario budžet u visini od 40.702.284.524, a sopstveni prihodi iznose 221.849.765 dinara, kao i neutrošen novac od ranijih godina u iznosu od 3.838.705.253 dinara, dok ukupni rashodi i izdaci iznose 41.658.801.549 dinara. Bez novca od ranijih godina budžetski deficit bi iznosio 1.752.545.632 dinara. Naime, za prošli godinu planirana je zarada u budžetu  od 47.319.176.946 dinara, ali je taj iznos dostigao 41.658.801.549 dinara, odnosno šest milijardi dinara manje od planiranog, što je 87,18 odsto ukupno raspoređenog novca za finansiranje rashoda i izdataka korisnika budžeta, odnosno obaveza budžeta Grada u 2023. godini. U strukturi ukupno ostvarenih sredstava budžeta najveće učešće (91,8 odsto) imaju tekući prihodi i ostvareni su u iznosu od 37.353.998.688 dinara i manji su za 2,2 odsto od planiranih. Više od dve trećine prihoda (69,5 odsto) čine porezi i ukupno su ostvareni u iznosu od 25.955.190.986 dinara. Najveći uticaj na prošlogodišnji budžet imali su sudski sporovi za eksproprijaciju zemljišta u okviru kojih je isplaćeno oko 3,9 milijardi dinara do početka decembra 2023. godine. Od prodaje građevinskog zemljišta prihodovano je 1.940.382.919 milijardi, a planirano je 3.600.000.000  dinara.


Ulice u Petrovaradinu poneće imena legendi srpske kinematografije

Ulice u Petrovaradinu, Futogu i Vetreniku dobiće nove nazive, ukoliko novosadski odbornici usvoje taj predlog. Tako bi ulica u Sremskoj Kamenici ponela ime Milunke Savić, srpske junakinje Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednika u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ i žene sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. U Petrovaradinu ulice bi mogle poneti nazive neuropsihijatru, psihoterapeutu, filozofu, književniku i akademiku Vladeti Jerotiću, glumcu, reditelju i producentu Ljubiši Samardžiću, glumcima Velimiru Bati Živojinoviću i Miloradu Mandiću Mandi, ali i po istaknutom novosadskom foto-reporteru Pavlu Đisalovu koji je tokom druge polovine 20.veka ostavio neizbrisiv trag u štampanim medijima, a svojim objektivom načinio izvrsne fotografije izgradnje Žeželjevog mosta, Spensa, Bulevara oslobođenja, Limana i ovekovečio bezbroj atraktivnih situacija sa fudbalskog terena posebno FK Vojvodine.


 Ukoliko odbornici usvoje predlog o kreditnom zaduživanju Novi Sad će se zadužiti za 3,1 milijardu dinara da bi mogao da plati sudske troškove po presudama za eksproprijaciju zemljišta sa rokom otplate od šest godina, uključujući grejs period od 12 meseci, po najpovoljnijim uslovima za zaduživanje na domaćem finansijskom tržištu.

Više od dve trećine prihoda (69,5 odsto) čine porezi, od kojih je prihodovano 25.955.190.986 dinara

Među bitnijim tačka dnevnog reda biće i predlog odluke o izmenama i dopunama plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem (lokalitet hotela „Park”) kako bi se izdvojila javna saobraćajna površina i da se definišu pravila uređivanja i pravila građenja za rekonstrukciju, dogradnju ili izgradnju hotelskog i poslovnog kompleksa uz obaveznu izradu urbanističkog projekta. Ovim dokumentom je obuhvaćena površina od 2, 66 hektara. Postojeće zelenilo u potpunosti se zadržava, uz mogućnost zamene starih bolesnih sadnica novim. U severnom delu prostora, sa prilazom iz Ulice Novosadskog sajma, nalazi se kompleks hotela Park. Postojeće objekte je moguće rekonstruisati i dograditi, a u slučaju izgradnje, moguće je podići tri nove lamele i višeetažne garaže. U centralnom delu parka, na mestu starog arterskog kupatila i uz najstariji izvor mineralne vode „Svetog spasa“ planira se rekonstrukcija i revitalizacija postojećeg objekta uz dogradnju i promenu namene u edukativno – ugostiteljski centar. Kada je reč o kompleksu Jodne banje, koji je proglašen za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, planira se rekonstrukcija i revitalizacija postojećih objekata i izgradnja novih umesto dotrajalih.


Mišeluk i Ribnjak

Kada je reč o planiranju daljeg razvoja Novog Sada odbornici će razmatrati predlog plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom koji bi omogućio izdavanje informacije o lokaciji, lokacijskih uslova i rešenja o odobrenje za izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola. Podsetimo, Skupština Grada je u martu donela odluku o izradi plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom.


Raspravljaće se i o odluci o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije starog gradskog centra i područja Malog Limana u Novom Sadu (lokalitet  Nikolajevska porta) kojim je obuhvaćena površina od 1,36 hektara. Potrebno je da se preispita važenje planskog rešenja u pogledu podele na površine javne i ostalih namena, na osnovu završenog procesa restitucije, odnosno vraćanju većeg broja parcela u vlasništvo Crkvene opštine novosadske Srpske pravoslavne crkve. Stoga će biti znatno smanjene planirane površine javnih namena, posebno u nameni Srednje škole „Svetozar Miletić.”      

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar