Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJSLAĐI CENTAR GRADA U ZEMLJI U ovom gradu u Sremu otvoren PRVI MEDOMAT U SRBIJI Sremcima pritiskom na dugme na raspolaganju sve vrste TEČNOG ZLATA (FOTO)

26.06.2024. 16:35 16:44
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen/Gradska M televizija

Zahvaljujući inicijativi Regionalne razvojne agencije „Srem“, Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ i Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremske Mitrovice, građani ovog grada sada imaju priliku da svakodnevno kupuju med na prvom medomatu postavljenom u centru Sremske Mitrovice.

Medomat se nalazi na terasi Turističkog infocentra, omogućavajući jednostavan i inovativan način kupovine ovog dragocenog proizvoda.

Danas su u prostorijama Turističkog infocentra u Sremskoj Mitrovici predstavljeni rezultati projekta „Zasnivanje ekološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP ‘Zasavica'“. Ovaj projekat realizovan je u saradnji Regionalne razvojne agencije „Srem“, Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ i Društva pčelara „Jovan Živanović“, uz podršku i finansiranje od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

„Na inicijativu grada Sremska Mitrovica, pokušali smo da unapredimo elemente cirkularne ekonomije i proizvodnje hrane na teritoriji grada, što je rezultiralo ovim medomatom. Udruženje pčelara u Sremskoj Mitrovici sada može da plasira svoje proizvode na ovaj inovativan način. Takođe, u okviru projekta smo radili na uklanjanju invazivnih vrsta sa teritorije Zasavice, a od tog materijala smo proizvodili brikete“, Milan Mirić, direktor RRA „Srem“, objasnio je suštinu i značaj ovog projekta.

Mirić je dodao da je jedna od važnih komponenti projekta socijalna, jer se proizvodnja briketa deli socijalno ugroženim domaćinstvima za nabavku ogreva. Projekat je finansiran od strane Evropske unije sa vrednošću od 25.000 dolara, dok je kofinansiranje bilo 5.000 dolara.

Katarina Sajić iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, dodala je da je projekat podržan o strane Evropske Unije.

Ovaj medomat, odnosno čitav projekat koji smo podržali, deo je projekta EU za zelenu agendu u Srbiji koji finansira Delegacija Evropske unije, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije i drugim partnerima. Projekat je podržan u okviru oblasti održive proizvodnje hrane, što je veoma bitno za zelenu tranziciju privrede i društva. Posebno nam se dopao projekat zbog svoje celovitosti, jer pokazuje kako na održiv način, ekološki prihvatljivo može da se proizvodi med, a istovremeno prikazuje cirkularnu ekonomiju kroz upotrebu lokalnih resursa biomase, poručila je Sajićeva.

 

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, izrazio zadovoljstvo projektom. „Pre svega, želim da se zahvalim donatorima i svim projektnim akterima, jer su uspeli da principe socijalne odgovornosti uključe u aktivnosti i procese koji se sprovode u našoj lokalnoj zajednici. Prostor u Specijalnom rezervatu prirode ‘Zasavica’ očišćen je od invazivnih rastinja, od čega su proizvedeni briketi koji se distribuiraju socijalno ugroženim domaćinstvima sa teritorije grada Sremska Mitrovica. Pored te socijalne note, ovaj projekat ima i zdravstvenu i ekološku komponentu, jer briketiranje doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i utiče na borbu protiv klimatskih promena.“

Projekat ne samo da donosi ekonomsku korist kroz podršku lokalnim pčelarima, već i doprinosi očuvanju prirodnih resursa i podršci socijalno ugroženim grupama. Postavljanje medomata u Sremskoj Mitrovici je primer inovativnog pristupa u poljoprivrednoj proizvodnji i održivom razvoju koji integriše ekonomske, ekološke i socijalne aspekte.

Rezultati projekta „Zasnivanje ekološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP ‘Zasavica'“ pokazuju da je moguće kreirati održive modele proizvodnje koji istovremeno doprinose očuvanju prirode, podršci lokalnoj zajednici i ekonomskom razvoju. Prvi „gradski“ medomat je samo početak novog pristupa u pčelarstvu koji će sigurno služiti kao inspiracija i primer dobre prakse u Srbiji i šire.

Dnevnik/Kurir

Autor:
Pošaljite komentar
PODSTICAJI DRŽAVE ZA OVU GODINU Evo koliko dobijaju pčelari po košnici, a za proizvođače šećerne repe novac po hektaru

PODSTICAJI DRŽAVE ZA OVU GODINU Evo koliko dobijaju pčelari po košnici, a za proizvođače šećerne repe novac po hektaru

06.06.2024. 16:51 16:57