Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ANDREJ BARNA OSVOJIO ZLATO SA ŠTAFETOM I BRONZU NA 100 SLOBODNO NA EP: Beograd odličan zalet za Pariz

24.06.2024. 11:50 12:00
Piše:
Izvor: PSS

Srpski plivač Andrej Barna zablistao je na Evropskom prvenstvu koje je u nedelju završeno u Beogradu.

Osvojio je ovaj Subotičanin zlato u štafeti 4h100 slobodno sa Velimirom Stjepanovićem, Nikolom Aćinom i Justinom Cvetkovim, te bronzu na 100 slobodno. U pojedinačnoj trci je popravio i svoj najbolji rezultat i državni rekord za 28 stotih delova sekunde.

- Nezaboravna nedelja je iza mene, počevši sa tom nezaboravnom trkom u kojoj sam osvojio bronzano odličje. Ulazeći u ovo takmičenje nisam znao šta da očekujem, jer se Evropsko prvenstvo održalo baš u nezgidan trenutak, mesec dana pred Olimpijske igre. Zato smo na početku sezone počeli da planiramo kako da istempiramo savršeno formu za ovo prvenstvo, kako da se radi makro i mikro ciklus. Došao sam na ovo Evropsko prvenstvo potpuno spreman. Hteo sam da otplivam što je bolje moguće pred domaćom publikom. U tom finalu me cela atmosfera ponela, videvši roditelje, rođake, prijatelje morao sam da otplivam za medalju - kazao je Barna za RTS.


Andrej potiče iz sportske porodice

Andrej Barna potiče iz sportske porodice, majka se u mladosti bavila gimnastikom, otac je bio juniorski vicešamion u Jugoslaviji u skoku uvis, a brat Filip iza sebe ima odličnu košarkašku sezonu u subotičkom Spartaku.

- Porodica podržava i brata i mene. Roditelji su putovali sa mnom na takmičenja, ceo svet su proputovali sa mnom, ali videti brata na tribinama, koji zbog svojih sportskih obaveza nije toliko u mogućnosti da me prati veoma mi je značilo. Pogotovo je značilo posle njegove fenomenalne sezone da i ja uspem ovako dobro da odradim ovo prvenstvo. Video sam da su ponosni i moji i roditelji ostalih članova štafete i to mi je mnogo značilo - istakao je Barna.


Bila je to prva medalja za Srbiju na evropskim prvenstvima u pedesetometarskim bazenima posle Stjepanovićevog srebra na 200 slobodno u Londonu 2016. godine. Samo dan kasnije posle osvojene bronze Barna je sa drugarima iz štafete stigao do zlata.

- Bili smo iznenađeni rezultatom. Negde oko devet uveče sam završio oporavak posle sto slobodno i znao sam da me  ujutru očekuje nadmetanje u štafeti. Gledao sam kako što bolje da se oporavim i da pomognem momcima. Znao sam da imamo ozbiljne šanse za medalju, ali zlato nismo očekivali. Otplivali smo jutarnju kvalifikacionu trku i kao prvi se kvalifikovali u finale. Znali smo i da će neke zemlje menjati sastav i stviti jače plivače u finalu. Ali, nas je ponovo ponela atmosfera, srpske zastave svuda. Pred pojedinačnu trku nisam imao tremu, ali kada smo videli svoje porodice, prijatelje, navijače nije mi bilo svejedno. Svi znaju koliko nam znači ovaj projekat štafeta koja je počeo 2015. godine. Postepeno smo napredovali, poboljšavali se svake godine, domogli se  i evropskog i svetskog finala i konačno smo stigli do titule 2024. godine.


Timski duh presudan

- U šateftnoj trci puno je važan timski duh, jer tu plivanje pretsje da bude pojedinačan sport i više se ponašate kao jedan tim. Mi smo ceo taj dan vežbali izmene, dogovarali se oko strategije. Veoma je značajan i taj redosled, odlučili smo da mene stavimo kao poslednjeg, Velimira da otvori, jer ima odličan start. Napravili smo dobar plan, Nikola i Justin su pokušali u sredini da održe i da mi predaju u najboljem mogućem trenutku, da ja mogu da se izborim za što bolji plasman. Sve je bilo kkao smo isplanirali i osvojili smo zlato - kazao je Andrej.


Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine Barni je malo nedostajalo do finala na 100 slobodno, ali je u polufinalnoj trci oborio državni rekord Milorada Čavića. Sada se priprema za Pariz i odlučio je da to uradi u rodnoj Subotici, iako živi i trenira u SAD, gde je na postdiplomskim studijama programiranja.

- Odlučio sam da ostanem u Srbiji da ne bih menjao vremenske zone, jer što sam stariji sve više utiče na mene, pa sam odlučio da ostnem u Subotici. Tu imam podršku, dobre uslove. Što se tiče Tokija, bio sam deveti, izmaklo mi finale. tamo sam išao srećan što sam se uopšte kvalifikaovao, nisam imao neke velike ciljeve, tako da je to deveto mesto za mene bio uspeh. Tih 47,94 sekunde je bio fenomenalan rezultta i sve do ove godine nisam uspeo da ga dostignem. Baš sam se mučio, toliko sam bio motivisan za te Olimpijske igre da sam dao maksimum i naredne dve godine nisam uspeo da dosegnem to vreme. I evo sada kada je bilo najbitnije uspeo sam da popravim to vreme i da sebi dam baš dobar znak za Pariz i da mogu da se nadam i više od samog finala - zaključio je Barna.

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
Andrej Barna PETI U EVROPI u trci na 50 metara slobodno

Andrej Barna PETI U EVROPI u trci na 50 metara slobodno

23.06.2024. 19:12 19:14
MEDALJU MU URUČIO VANJA UDOVIČIĆ! Barna osvojio bronzu na 100 metara slobodno na Evropskom prvenstvu u Beogradu! (FOTO)

MEDALJU MU URUČIO VANJA UDOVIČIĆ! Barna osvojio bronzu na 100 metara slobodno na Evropskom prvenstvu u Beogradu! (FOTO)

19.06.2024. 21:04 21:13
TAKO SE PLIVA ZA SRBIJU Naš plivač Andrej Barna osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu SVEGA PAR STOTINKI OD SREBRA

TAKO SE PLIVA ZA SRBIJU Naš plivač Andrej Barna osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu SVEGA PAR STOTINKI OD SREBRA

19.06.2024. 19:39 19:42
DVOJICA ZRENJANINACA U ŠTAFETI KOJA JE DONELA NAJSJAJNIJU MEDALJU SRBIJI NA EP U PLIVANJU: Velimira gledao, pa zlato sa njim uzeo

DVOJICA ZRENJANINACA U ŠTAFETI KOJA JE DONELA NAJSJAJNIJU MEDALJU SRBIJI NA EP U PLIVANJU: Velimira gledao, pa zlato sa njim uzeo

Muška plivačka štafeta Srbije osvojila je zlatnu medalju u trci na 4x100 metara slobodnim stilom na Evropskom prvenstvu u Beogradu.
21.06.2024. 16:15 18:26
SRBIJA ŠAMPION EVROPE! Naša štafeta plivača 4X100 U SPEKTAKULARNOM FINIŠU ISPRED SVIH, POGLEDAJTE CELU TRKU (FOTO, VIDEO)

SRBIJA ŠAMPION EVROPE! Naša štafeta plivača 4X100 U SPEKTAKULARNOM FINIŠU ISPRED SVIH, POGLEDAJTE CELU TRKU (FOTO, VIDEO)

20.06.2024. 20:12 19:01