Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ASFALT SE TOPI POD NOGAMA ALI I POD ŠAPICAMA Pomozite da psi i mačke na ulici PREŽIVE PAKLENO LETO

21.06.2024. 21:29 21:35
Piše:
Foto: Pixabay.com

U danima kada meteorolozi upozoravaju da se nalazimo u piku toplotnog talasa i pale meteoalarme koji označavaju na opasno vreme sa temperaturama od čak 40 stepeni, svi tražimo način da se rashladimo i trudimo se da izbegnemo boravak napolju.

Neki stanovnici naših gradova nemaju gde da pobegnu jer žive na ulici i u gradskim parkovima, a visoke temperature i sparinu koja ovih dana obara i najzdravije, preživljavaju kako znaju i umeju. Napušteni psi i mačke, ali i ptice koje žive u zelenilu parkova, takođe, teško podnose visoke temperature, a kako bi se izbeglo ono najgore, potrebna im je naša pomoć.

Većina njih ovih dana beži od sunca i krije se u hladovini, gde nemaju uvek izvor sveže pijaće vode za koju se inače uglavnom snalaze na česmama i gradskim fontanama, pa nije zgoreg da im pomognemo da ne dođe do dehidratacije i smanjimo šansu od doživljavanja toplotnog udara i konačno - smrti.

Obična plastična posuda sa vodom njima će spasiti život

Obična plastična posuda koju svi imamo kod kuće i malo sveže vode nisu velika šteta za naše domaćinstvo, a jednom kuci ili maci će, iako to neće umeti da vam kažu, puno značiti u ovim vrelim danima. Zato im sipajte vode i ostavite posudu na nekom senovitom mestu da mogu slobodno da se posluže, a ukoliko vam dozvole, ne bi bilo loše ni da im pokvasite šapice vodom.

Sa druge strane, ako sretnete ošamućenog, oslabljenog psa i primetite da ubrzano dahće, ima svetlo crven jezik, crvene ili blede desni, debelu i lepljivu pljuvačku, ako povraća ili ima dijareju, znajte da je već došlo do toplotnog udara i dehidratacije, te se, ako ste u mogućnosti i želite da mu pomognete, obratite najbližoj veterinarskoj stanici kako ne bi nastupio šok, koma, a na kraju i smrt.

Na ove simptome bi trebalo da obrate pažnju i vlasnici kućnih ljubimaca, naročito pasa kratke njuške koji imaju veću sklonost ka dobijanju toplotnog udara.

Pojilice za ptice

Nisu jedino psi žedni tokom ovih toplih dana, već je i pticama sada teško da se rashlade. Pre svega možda i najsitnijima među njima.

Pojilice ili posude za vodu za ptice je najbolje ostaviti na prozorima zgrada ili na terasi, gde one obično sleću i primetićete da osim što će piti vodu, ptičice će iskoristiti priliku da se malo u njoj i okupaju.

"Budite humani i odgovorni"

Čim nastupe ovako vreli dani, udruženja za zaštitu životinja skreću pažnju na važnost pravilne brige o životinjama, bilo da su nam kućni ljubimci, životinje koje držimo u svom domaćinstvu ili one sa ulice.

Ovo je jedno od upozorenja koje se širi mrežama i to ne bez razloga:

"VAŽNO! ŽIVOTINJE UMIRU NA ULICI I PO DVORIŠTIMA OD VRUĆINE I DEHIDRATACIJE, TOPLOTNOG UDARA

Molimo sve da poje pse, mačke, ptice na ulici. Ako vidite kod komšije životinje na suncu, bez sveže vode, sipajte im, razgovarajte sa njima, u krajnjem slučaju ako ne sarađuju prijavite ih.

Ako im svi zajedno ne pomognemo, umiraće a smrt od dehidratacije je smrt u najgorim mukama. Vodite računa o svim životinjama kravama, konjima, kozama, ovcama, kokoškama. Svi su ugroženi. Moraju imati hladovinu, svežu vodu.

Budite odgovorni. Budite humani.

Naročito apelujemo na vlasnike buldoga, mopsova i ostalih pasa sa kratkom njuškom. Izuzetno su skloni dobijanju toplotnog udara.

Takođe su naročito ugroženi mladunci, skotne ženke i ženke koje doje, naravno i bolesne i stare životinje", piše "Anima Subotica" u svom upozorenju.

(Blic.rs)

 

Autor:
Pošaljite komentar
NOVI SAD PROBIJA TEMPERATURNE REKORDE, CELA SRBIJA POD METEO ALARMIMA Pogledajte gde je danas NAJVRELIJE

NOVI SAD PROBIJA TEMPERATURNE REKORDE, CELA SRBIJA POD METEO ALARMIMA Pogledajte gde je danas NAJVRELIJE

21.06.2024. 18:01 18:06