Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) OBELEŽEN SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI, DODELJENA PRIZNANJA: „Najlepši poklon je poklon od srca“

14.06.2024. 15:14 15:22
Piše:
Foto: Grad Novi Sad

Svetski dan doborovoljnih davalaca krvi obeležen je u Gradskoj kući.

Ovim povodom, dodeljena su priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili to pravo za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive - dobitnike plakete „Široko srce“.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo je deset davalaca krvi, za 75 davanja 14 davalaca, a za 50 davanja 36 davalac.

Plaketu „Široko srce“ za 2023. godinu dobilo je deset kolektiva. Četiri plakete su otišle u tri novosadske srednje škole i  Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Tri plakete su zasluženo uručene fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, a preostale tri pripale su Javnim preduzećima, ustanovama i kompanijama koje su ostvarile najbolje rezultate na promociji i omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Među dobitinicima je i Saša Hajvaz koji je 120 puta dao krv, a 74 puta trombocite, a dobrovoljni davalac postao je još u srednjoj školi.

„Biti davalac krvi je poziv za ceo život. S obzirm na starosno ograničenje, krv neću moći  još dugo da dajem, ali sam svog sina naučio humanim vrednostima i on je krv dao već pet puta, a siguran sam da tu neće stati. Želim sve da podsetim da je svakog dana, u svakom trenutku nekome krv potrebna i apelujem na naše sugrađane da razmisle da li mogu i da li žele da daju krv, jer vaših pola sata je nečiji život“, rekao je Saša Hajvaz.

„Zahvaljujući aktivnoj mreži dobro organizovanih volontera Crvenog krsta i dobrovoljnih davalaca krvi u Novom Sadu, a uz aktivno učešće Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, svakodnevni heroji – davaoci krvi, obezbeđuju potrebe za krvlju i krvnim produktima, i to u svim uslovima, brinući o drugima, kao o sebi. Ova vrsta dobrovoljnosti oplemenjuje i bodri duh međusobnog poštovanja i solidarnosti unutar jednog društva, a organizacija Crvenog krsta predstavlja odličan primer dobro organizovanog i efikasnog tima“, rekla je članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici Danijela Kostić.

Prema njenim rečima,  Grad Novi Sad je godinama sa ponosom deo te jedinstvene armije volontera i zaposlenih profesionalaca - pojedinaca, organizacija i institucija koje su ujedinjene oko principa humanosti na ovom važnom zadatku.

„Danas, kada se na skroman i simboličan način svima njima zahvaljujemo, želim da istaknem da je jednako važno podići svest o značaju davanja krvi, kako bismo zajednički doprineli da se što više sugrađana podstakne na humanost. Čestitam svim dobitnicima jubilarnih priznanja koji su u 2023. godini čak 50, 75, i 100 puta dali krv, kao i kolektivima koji su ove godine zaslužili plaketu „Široko Srce““, dodala je Danijela Kostić i dodala je za svaku pohvalu i ponos podatak da je čak 12.297 Novosađana tokom protekle godine dalo krv, a da se njih 1445 po prvi put priključilo humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Prisutnima se na prijemu obratio i predsednik Crvenog krsta Novog Sada dr Bratoljub Brkljača i dotakao se pitanja univerzalnih ljudskih vrednosti i najboljih primera ličnosti koje su svojim velikim delima zadužili srpski narod.

„Ko bi nas dobroti i humanosti naučio, da nije ovakvih ljudskih veličina kakvi ste vi danas okupljeni na saboru novosadske ljudske dobrote i humanosti. U životu je blagoslov sresti ljude kakvi ste vi ovde danas sabrani. Od vas možemo dobiti odgovor na jedno večno, vaseljensko pitanje, koji je najlepši poklon koji smo ikada dali i koji je najlepši i najvredniji poklon koji smo ikada primili? Siguran sam da ćemo se složiti da je to poklon koji je dat od srca, a dati krv je ne samo od srca nego i fizički, najvredniji poklon, jer je to krv koja je život spasila“, rekao je dr Brkljača.

V.d. direktora Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine prim. dr Nevenka Bujandrić se takođe zahvalila svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i istakla da obezbeđivanjem krvi spašavamo ljudske živote i produžavamo ljudski vek, te omogućavamo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Ona je pozvala sve građane, zdrave, odrasle osobe, starosti od 18 do 65 godina da se pridruže programu dobrovoljnog davalaštva i nekome spasu život.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovila Svetska zdravstvena organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan. Ovogodišnji slogan po kojem se obeležava ovaj važan datum je „20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!“

(Dnevnik)

Autor:
Pošaljite komentar
SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI – 14. JUN Jubilej humanosti i solidarnosti

SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI – 14. JUN Jubilej humanosti i solidarnosti

14.06.2024. 09:49 09:51
BESPLATNE ANALIZE KRVI ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE Danas u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine

BESPLATNE ANALIZE KRVI ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE Danas u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine

11.06.2024. 10:28 10:32