Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DISKRIMINACIJA NIJE SLOBODA GOVORA Tribina "Govor slobode - govor mržnje" održana u Rektoratu novosadskog Univerziteta (FOTO)

28.05.2024. 21:28 10:01
Piše:
Izvor: B. Pavković

Sloboda koju mlad čovek može da ima, šta za njega znači kultura sećanja i izgradnja pravoslavnog hrama na Limanu u neposrednoj blizini fakulteta bile su teme dijaloške tribine „Govor slobode – govor mržnjeˮ večeras u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

U fokusu tribine bile su društvene norme koje brinu mladog čoveka, šta je u javnom prostoru Univerziteta neprihvatljivo, gde su granice govora slobode i zbog čega su studenti digli glas.

- Smatramo da je veoma važno povezivanje vere i crkve, jer šta vrede snaga i energija bez mudrosti i mira - poručio je student-prorektor Damjan Vakanjac. - Univerzitet u Novom Sadu, koji broji gotovo 50.000 studenata, u poslednje vreme zadesila su različita iskušenja, gde su naši studenti samo na osnovu nacionalne i verske pripadnosti napadnuti kao u najstrašnija fašistička vremena. Kao studenti, odlučili smo da stanemo na kraj tome da nas tretiraju kao genocidne samo zato što smo pravoslavne veroispovesti, da kažemo da to nije tako, ali i da svojim delom i primerom to pokažemo. Srpski narod je kroz istoriju proganjan i zverski ubijan, ali, sledeći Hristov put, znamo da je smrt smrću ravno pobeđena. Kada govorimo o slobodi govora, laički rečeno, svako ima pravo da iznese svoje mišljenje. Lično smatram da je tanka granica između slobode govora i govora mržnje, jer ako etiketirate, napadate i diskriminišete određenu etničku i versku zajednicu, za mene to nije sloboda govora, već klasičan govor mržnje, bez obzira na to o kome je reč. Profesori nisu profesori samo za katedrom, oni svojim delom treba da daju primer nama, studentima i mladima, kako treba da se ponašamo i koji su to etički i moralni kodeksi kojih treba da se pridržavamo. To šta se dogodilo nije samo tema univerziteta, nego čitavog društva, koja sve nas mora da natera da dobro razmislimo šta smo to dozvolili i šta se dešava u ustanovi koja treba da školuje naše mlade koji bi trebalo da vode ovaj grad i državu.

Organizatori tribine su Uprava parohije pri Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu i Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, a reč su imali i episkop bački dr Irinej i profesor dr Slobodan Antonić.

- Novi naraštaj ne prihvata izopačene ideje jednog dela starijeg naraštaja u našoj  zemlji i našem narodu, ali je voljan da na osnovama vere prihvati svaki oblik identiteta - rekao je episkop bački dr Irinej. - To se vidi iz činjenice da večeras na ovoj tribini sedimo kao prijatelji. Želeo bih da se nadovežem na to što je student prorektor izrekao - zašto hram treba da bude baš na mestu stradanja, žrtava novosadske racije i svih postradalih mučenika? Nemamo nikakvo moralno pravo da te žrtve prećutkujemo, nemamo pravo na poziv na osvetu i mržnju prema potomcima. Kao što znamo, nikad nije ceo narod bio na strani zla, tako ni nama niko ne može pripisati da mrzimo čitave narode, da smo problematični, još manje da smo genocidan narod. Želim posebno da naglasim to da nije nikakav kapric ili hir želja i odluka većine, ne treba misliti da su Limanci protiv izgradnje hrama, naprotiv. To je grupica ljudi, nema ih mnogo, ali su bučni. Principijelno bih rekao da su hrišćanski hramovi počeli da se grade na mestu stradanja mučenika, o tome svedoče rimske i mnoge druge katakombe. Smatralo se da su to najprikladnija mesta za molitvu i bogosluženje.

B. Pavković

Autor:
Pošaljite komentar
UDRUŽENJE LOGORAŠA JASENOVAC REAGOVALO NA IZJAVE DINKA GRUHONJIĆA: Osuđujemo govor mržnje prema ovoj zemlji, ne može biti sloboda govora vređanje jednog celog naroda

UDRUŽENJE LOGORAŠA JASENOVAC REAGOVALO NA IZJAVE DINKA GRUHONJIĆA: Osuđujemo govor mržnje prema ovoj zemlji, ne može biti sloboda govora vređanje jednog celog naroda

08.04.2024. 18:11 18:14