Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI BUDUĆI MOST KOD BAČKE PALANKE Sremska sela Vizić i Neštin će napokon biti spojena sa Bačkom U PRODUŽETKU VEZA SA AUTOPUTEM BEOGRAD-ZAGREB

28.05.2024. 09:56 10:11
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Dobra vest stiže iz Bačke Palanke.

Krenula je izrada Plana detaljne regulacije mosta koji će povezati opštinu Bačka Palanka sa sremskom stranom , što će biti značajno kako za ovu opštinu tako i za susedne. Na sednici Skupštine opštine Bačka Palanka ispravljena tehnička greška u Planu detanjljne regiulacije. Predsednik Skupštine opštine Milan Čavić je istakao da se građevinska dozvola za izgradnju mosta preko Dunava očekuje u septembru ove godine, kao i da sve ide po planu bez nepredviđenih okolnosti. Most koji će povezivati Bačku Palanku i Neštin i Vizić  gradiće španska kompanija „Centunion, sa kojom je potpisan memorandum o razumevanju u decembru prošle godine. Time je načinjen još jedan korak ka izgradnji novog mosta preko Dunava u ovom gradu koji dugo očekuju mnogi stanovnici ovog kraja. Memorandum je u ime nadležnog ministarstva potpisao ministar Goran Vesić, a u ime španske kompanije, njen predsednik Havijer Karahe Noblet. Svečanom potpisivanju dokumenta je prisustvao i aktuelni premijer, tadašnji potpredsenik Vlade Srbije Miloš Vučević.

3.500 metara dužina trase puta zajedno sa mostom preko Dunava  i prilaznim konstrukcijama
1.915 metara dužina samog mosta

Ista konfiguracija kao kod Beške

Prema idejnom rešenju koje je svojevremeno izradila firma „DB Inženjering”, most koji će biti izgrađen će ličiti na onaj kod Beške.

- Morfologija terena i nastanak tih terena kroz istoriju su slični, a uz to je i ista reka u pitanju. Čak je i dužina oba mosta približno ista, oko dva kilometra, a i denivelacija leve i desne obale Dunava je preko 50 metara, što je još jedna sličnost s mostom kod Beške -  prenela je „Gradnja.rs“ obrazloženje. Objašnjeno je i da tako velika visinska razlika terena leve i desne obale reke zahteva visoke stubove mosta koji su projektovani kao vitki, da bi istovremeno zadovoljili sve ekonomske i konstruktivne kriterijume.


Kako su „Dnevniku” ranije rekli u  JP „Putevi Srbije“,  dužina trase puta zajedno sa mostom preko Dunava  i prilaznim konstrukcijama je oko 3.500 metara, dok je dužina samog mosta 1.915 metara. Osim toga planirana je veza mosta sa auto-putem Beograd–Zagreb, koja će biti uspostavljena na pravcu Bačka Palanka – Neštin – Vizić – Erdevik – petlja Kuzmin.

To će znatno olakšati život stanovnicima sremskih sela Neština i Vizića koji pripadaju opštini Bačka Palanka, a koji sada do središta opštine mogu da dođu samo preko Hrvatske, prelazeći granicu kod Iloka u Vukovarsko-sremskoj županiji. Jedina spona sa Bačkom Palankom bio im je, a i još je, most između ovog grada i Iloka.

Građevinska dozvola za izgradnju mosta preko Dunava očekuje se u septembru ove godine
Planirana je veza mosta sa auto-putem Beograd–Zagreb, koja će biti uspostavljena na pravcu Bačka Palanka – Neštin – Vizić – Erdevik – petlja Kuzmin

Osim peripetija zbog kontrole i zadržavanja na granici, koje imaju svi stanovnici Neština i Vizića pri odlasku na posao, u školu ili nekom drugom potrebom u centar svoje opštine, poseban problem imaju poljoprivrednici iz ovih sela, jer od ulaska Hrvatske u EU ne mogu da prenose svoje proizvode preko mosta između Iloka i Bačke Palanke.

Sama opština Bačka Palanka, pokrenula je još pre desetak godina inicijativu za izgradnju mosta koji bi bio nekoliko kilometara pre postojećeg Mosta bratstva i jedinstva, a koji povezuje Bačku Palanku i Ilok.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, most je deo državnog puta IV reda i sastoji se od centralnog dela mosta preko plovnog puta Dunava i pristupunih delova mosta sa bačke i sremske strane. Most prelazi preko koridora predmetne deonice državnog puta IV reda broj 19, nekategorisanog puta, odbrambenog nasipa, reke Dunav, šuma i šumskog zemljišta i poljoprivrednog zemljišta.

Srednji stubovi mosta koji nose superstrukturu sastoje se iz dva vitka paralelna stuba na razmaku od 10 metara. Na krajnjim stubovima, istovetne geometrije kao srednji, visine 21 i 39 metara, biće oslonjenje prilazne konstrukcije. Razmak između centralnih stubova na plovnom putu iznosiće  170 metara, dok će sporedni rasponi iznad vode biti široki po 114,5 metara. Sa bočnih strana na centralnom delu predviđene su prilazne saobraćajnice (rampe) sa tipskim rasponima od 50 metara.


Šušnica: Ovo čekamo decenijama

- Ovo je istorijski dan za opštinu Bačka Palanka. Posebno za stanovnike Vizića i Neština, koji na ovaj trenutak čekaju decenijama. Potpisali smo Memorandum o razumevanju za izgradnju mosta u Bačkoj Palanci, mosta koji će značajno unaprediti kvalitet života građana ova dva naselja. I koji, nakon izgradnje mosta više neće morati da gube vreme na čekanje na graničnim prelazima, niti da troše novac na zaobilazno putovanje – rekao je nedavno za „Dnevnik” predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica. Prema njegovim rečima, most će im omogućiti da za manje od 20 minuta stignu do Bačke Palanke i obave sve svoje poslove.


„Osim ovog mosta, čija će dužina iznositi skoro dva kilometra, tačnije 1.915 metara, sa pristupnim  saobraćajnicama koje ćemo raditi sa obe strane, nećemo olakšati samo život ljudima iz Neština i Vizića, koji svakoga dana dobijaju po osam pečata u svojim pasošima, već ćemo omogućiti i razvoj same Bačke Palanke”, kazao je Vesić. 

Niko Perković

Autor:
Pošaljite komentar
POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA AKCIJA UKLANJANJA BETONSKOG STUBA I BANDERE S MOSTA SLOBODE Nakon višesatnog prekida, noćas ponovo uspostavljen saobraćaj preko mosta  (FOTO, VIDEO)

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA AKCIJA UKLANJANJA BETONSKOG STUBA I BANDERE S MOSTA SLOBODE Nakon višesatnog prekida, noćas ponovo uspostavljen saobraćaj preko mosta  (FOTO, VIDEO)

28.05.2024. 06:50 10:21
NOVI MOSTOVI NA DUNAVU SE GRADE, JOŠ NOVIJI PLANIRAJU Novi Sad savladava reku na još tri mesta (FOTO/VIDEO)

NOVI MOSTOVI NA DUNAVU SE GRADE, JOŠ NOVIJI PLANIRAJU Novi Sad savladava reku na još tri mesta (FOTO/VIDEO)

15.11.2023. 10:20 10:53