Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CELA JUGOSLAVIJA JE BILA LUDA ZA OVOM TORTOM Donosimo recept da vas podsetimo rapsodije ukusa

24.05.2024. 20:30 20:58
Piše:
Foto: YoutubePrintscreen/Neodoljivi ukusi

Ova torta je često bila na stolu svih većih slavlja u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Pesak torta, osim što neverovatno dekorativno izgleda, prava je bomba ukusa. Naime, manje od sat vremena vam je potrebno da je spremite, a vrlo je izdašna.

Bez nje u Jugoslaviji nije mogla da se zamisli nijedna posebna prilika, a posebno su je mališani obožavali.

RECEPT

Za 3 fila:

- 1 l mleka

- 130 g šećera

- 4 pudinga od vanile

- 200g putera sobne temperature

- 120 g prah šećera

- 150 g mlevenog keksa

- 120 g kokosa

- 170 g mlevenih oraha

Za ukrašavanje: šlag ili slatka pavlaka

Način pripreme:

Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela.

U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.

Tortu ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.

Dnevnik/Srbija danas

Piše:
Pošaljite komentar