CELA JUGOSLAVIJA JE BILA LUDA ZA OVOM TORTOM Donosimo recept da vas podsetimo rapsodije ukusa
Ova torta je često bila na stolu svih većih slavlja u nekadašnjoj Jugoslaviji.
Pesak torta, osim što neverovatno dekorativno izgleda, prava je bomba ukusa. Naime, manje od sat vremena vam je potrebno da je spremite, a vrlo je izdašna.
Bez nje u Jugoslaviji nije mogla da se zamisli nijedna posebna prilika, a posebno su je mališani obožavali.
Za 3 fila:
- 1 l mleka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanile
- 200g putera sobne temperature
- 120 g prah šećera
- 150 g mlevenog keksa
- 120 g kokosa
- 170 g mlevenih oraha
Za ukrašavanje: šlag ili slatka pavlaka
Način pripreme:
Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela.
U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.
Tortu ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.
Dnevnik/Srbija danas