Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(foto, video) ZAVRŠENA VEŽBA, GRMELO NA PEŠTERU, TENKOVI, NORE, FK-3, DRONOVI Vežba Vihor 2024, učestvovalo više hiljada pripadnika Vojske Srbije, PRISUSTVOVAO PREDSEDNIK VUČIĆ

19.04.2024. 11:53 13:45
Piše:
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

SJENICA: Na Privremenom poligonu "Pešter" održava se združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024", na kojoj je angažovano više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, a vežbi prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Vlade i Vojske Srbije.

General Siniša Stašević je obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je vežba Vihor 2024. završena.

Transportni avion izvršio je snabdevanje jednica.

Nastupila je kolona rezerve i tenkovski vod koji su gađali po ciljevima neprijatelja. Radi sprečavanja dovođenja neprijatelja angažovan je specijalni vod sa oklopnim snagama 4x4 „miloš”. 

Samohodna baterija „kub” vrši protivvazduhoplovnu zaštitu snaga. Topovi 125mm i mitrealjezi 12,7mm dejstvovali su po neprijateljskoj odbrani.

U isto vreme tenkovski vod izvršio je gađanje i pogodio ciljeve. Potom je izvvršeno dejstvovanje pešadije desantom i borbenih vozila mitraljezima.

U toku nastupanja jedinica dejstvovali su mitraljezi 14,5mm kao topovi 125mm sa vozila „lazar 3” po ciljevima.

Jedinice počinju nastupanje, a na osnovu procene bojišta dejstvuje vod „pasarsa” po neprijateljskim ciljevima. Takođe, dva tenkovska voda M-72 i tenkova M-80 uključena su u napad. Na velikim daljinama dejstvuje se protivoklopnim raketama po kružnim metama. „Maljutka” je pogodila cilj. Višecevni raketni bacač „oganj” dejstvovao je po neprijateljskim ciljevima.  

Borbeni helikopteri KA145M izvršili su borbeno dejsvo po neprijatelju na malim visinama nevođenim zrnima F8. 


 Helikopteri MI-17 vrše dejstva po pešadijskim neprijateljskim snagama navođenim raketama. Takođe, borbeni helikopteri „gama” niskim letom izvršili su zadatak po oklopnim transporterima. Prva „gama” ispalila je „maljutku” i pogodila cilj. Takođe druga, treća, četvrta i peta raketa pogodile su cilj i uništile neprijateljska vozila. 

Borbeni helikopteri MI-35 uzvršili su neposrednu podršku laserskim raketama F8 po neprijatelju. Dva pogotka prvog i dva pogotka drugog helikoptera pravo u metu.  


U toku je dejstvo artiljerije, baterije „nora” i haubica dejstvovale su po prostoru gde se nalazilaze neprijaeljski položaji i voda minobacača 120mm. Potom je dejstvovala baterija „gvozdika”, artiljerijska priprema i dejstvo izvršeno je „tamnavom 128mm”.

Dva pogotka raketa u vozilo neprijatelja protiv oklopnim sistemom.

Helikopter KA-145M dejstvuje za vazdušni podršku kopnenih snaga. Vozila 6x6 dejstvuju sa mitraljezima 12,7mm dejstvuju po neprijatelju zajedno sa pešadijskim snagama.


„Orao” bombarder dejstvuje po ciljevima na zemlji. Vazduhoplovna podrška je obavila zadatak, ali je avion pogođen od neprijateljskih snaga. U toku je spasavanje pilota koji se katapultirao, dva helikoptera MI-8. Nakon izvršene identifikacije specijalni tim spašava pilota.   

Par migova 29 nadleće bojište i osigurava vazdušni prostor Republike Srbije.

Lovački avioni mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu.


Nakon uništenja otpornih tačaka vrši se udaljavanje sa bojišta specijalnih timova pomoću helikoptera MI-17.

U toku je helikopterski desant, timovi specijalnih snaga dejstvuju zajedno sa helikopterima MI-35.

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a sprecijalne snage postavljaju eksplozivna punjenja dok se transportni helikopteri povlače sa bojišta.

“Oganj“ pogodio cilj

Modularni lanser raketa “oganj m-18“ pogodio je svoj cilj.

Nakon pogodaka usledilo je izvlačenje izviđačke čete sa bojišta.

Haubica „perun” dejstvovala po neprijateljskom komunikacionom centru

Tri pogotka haubice „perun” 155mm po neprijatljeskom

Snajperski timovi i sistem za upravljanje vatrom

Dejstvuju snajperski timovi, uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

“Komarac“ samoubica pogodio cilj

Bespilotna letelica “komarac“ samoubica je pogodila cilj.

Rakete “kornet“ uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa “kornet“ dejstvuje po ciljevima i uništava ih.

“Vrabac“ bombarder i samoubica “osa“ napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron “vrabac“ bombarder i samoubica “osa“, angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“.

Sistem “pasars“ dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

"Vrapci" prikupljaju podatke

Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“.

Sistem “pasars“ dejstvuje po neprijateljskim dronovima.


Na početku vežbe, izviđački dronovi "vrabac" prikupljaju podatke.

Angažovane su i četiri plaforme "mali miloš".

Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

12.10, Počela vežba – tema izvođenje napadne operacije

Dat je znak za početak vežbe na Pešteri.

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. 

Vežbu izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Izviđački dronovi "vrabac", na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke.

Angažovane su i četiri plaforme "mali miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.


Na poligon su stigli i ministri Miloš Vučević, Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića. Stigli su i Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Milorad Dodik.

Najavljeno je i prisustvo komandanta Kfora Ozkan Ulutaša, koji će doći na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

To će biti prvi put da jedan komandat Kfora, međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vežbe da će tokom "Vihora 2024" biti prikazani po prvi put mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Na vežbi će učestvati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vežba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovano je nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije iz Generalštaba, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde i specijalnih jedinica - 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", koje su u okviru združene vežbe "Vihor 2024" angažovane na izvođenju protivterorističke operacije.

Na privremenom poligonu Pešter Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letelice "pegaz", drona malog dometa "vrabac", naoružane bespilotne letelice kratkog dometa "senka", kiler drona "osica", naoružanog drona "obad", kao i naoružanog mini kvadrikoptera "komarac".

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka biće upotrebljeni tenkovi M-84 i  T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Kada reč o letelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom "Vihora" će biti angažovani avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Planirano je da se tokom uvežbavanja prikažu i protivvazduhoplovni sistemi "FK-3", "PASARS" i "PANCIR-S1", kao i sistem za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "Repelent".

Autor:
Pošaljite komentar