Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U NAŠOJ ZEMLJI NIKO NE PRAVI TITANIJUMSKE IMPLANTE Lekari mogu da zamenjuju kosti lica

10.04.2024. 10:37 10:59
Piše:
Izvor: researchgate.net/ilustracija / dr Aleksandar Kiralj

Ubacivanje titanijumskog 3D implanta kostiju lica je moguće i lekari Klinike za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine su to već jednom i uradili.

Međutim, sada je to nemoguće, jer u našoj zemlji niko ne može da izlije titanijumski implant, koji se postavlja umesto kostiju lica.

- Mi smo tu operaciju uradili pre nekoliko godina. Ugradili smo implant mladiću koji je imao benigni tumor kostiju lica. Sve je urađeno u saradnji sa profesorom Fakulteta tehničkih nauka Igorom Budakom, gde je napravljen 3D model na osnovu naših snimaka. Mladić je imao tumor koji mu je razorio jagodičnu kost i sklanjanjem kostiju, bez ugradnje implanta imao bi unakaženo lice, ali i probleme sa vidom, gutanjem, otvaranjem usta. Titanijumski implant je izrađen u Kardifu, u Engleskoj, a kod nas ih niko ne pravi – objašnjava upravnik Klinike za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju profesor dr Aleksandar Kiralj.

Pacijent kome su radili ovu operaciju je tada imao 20-ak godina, a deformitet koji je imao mu je bio urođen. Kost se stalno uvećavala i nikada ne bi prestala da raste. U saradnji sa profesorom Dominikom Egberom iz Kardifa, novosadski lekari su besplatno dobili graničnike, koji su postavljeni na mesto do kojeg su odstranjivali kost, a porodica je u saradnji sa Kliničkim centrom snosila troškove implanta, odnosno operacije. U pitanju je deo glave koji je blizu baze lobanje i blizu oka, te je bilo jako važno da se sačuva oko. Lekari su postigli potpunu simetriju obe polovine lica.

Ova kompjuterizovano vođena metoda imedijatne rekonstrukcije kostiju glave i lica urađena je tako što su lekari u jednom aktu izvadili kost koju je tumor razorio i odmah ugradili implant. Kako objašnjava dr Kiralj, profesori sa FTN su na osnovu CT snimaka kompjuterski uradili rekonstrukciju i izradili nedostajući koštani segment pomoću 3D štampača. Tako napravljen model za izlivanje definitivnog implanta od titanijuma.

Potrebe za ovim rekonstrukcijama ima, jer bi takvim implantima mogle da se nadomeste kosti kod svih benignih tumora i nekih teških povreda (dr Aleksandar Kiralj)

- Pacijent je bio na kontroli, normalno živi i ima potpuno simetrične obe strane lica. Operacijom su mu uklonjene kosti dela očne duplje, deo kostiju prema jagodičnom luku i jagodična kost. Priprema za operaciju je bila dobra i tačno smo znali gde sečemo kost i gde ide rekonstrukcija – navodi dr Kiralj.

Prema njegovim rečima, potrebe za ovim rekonstrukcijama ima, jer bi takvim implantima mogle da se nadomeste kosti kod svih benignih tumora, nekih teških povreda, a možda i u slučajevima malignih tumora, nakon hemioterapije i zračenja. Rekonstrukcije se sada rade od kostiju pacijenta, što znači da im se uzima deo njihove kosti sa nekog dela tela, kako bi se ubacile na drugo mesto.

- Uzimanje režnjeva kostiju se često radi i to je standard za rešavanje defekata. Međutim, tako velika operacija, kakva je urađena ovom momku, ne bi mogla da se uradi sa istim rezultatom, a imala bi i neizvestan ishod, kao i moguće komplikacije. Tako preciznu rekonstrukciju ne bismo mogli da uradimo drugačije i sve drugo ne može ni približno da da isti rezultat - istakao je dr Kiralj.

Da bi program ugradnje ovakvih implanata zaživeo, potrebno je pribavljanje mnoštva sertifikata i odobrenja, kao i uvoznih dozvola. Dr Kiralj kaže kako je ubrzo po urađenoj operaciji počela i korona, te je tada sve prekinuto, a bilo bi idealno kada bi neko u Srbiji mogao da pravi titanijumske implante.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Titanijumskim implantom uspešno rekonstruisali deo lica

Titanijumskim implantom uspešno rekonstruisali deo lica

17.01.2017. 16:27 21:12
STIGLE DOBRE VESTI IZ RFZO strani lekari izvodiće operacije, među njima i TRANSPLANTACIJU KOD 2 DETETA

STIGLE DOBRE VESTI IZ RFZO strani lekari izvodiće operacije, među njima i TRANSPLANTACIJU KOD 2 DETETA

03.04.2024. 08:40 08:43
PRVI ČOVEK DOBIO BUBREG OD GENETSKI UZGOJENE SVINJE Operacija trajala ČETIRI SATA Iz bolnice u Bostonu poručili: Ovo je velika PREKRETNICA

PRVI ČOVEK DOBIO BUBREG OD GENETSKI UZGOJENE SVINJE Operacija trajala ČETIRI SATA Iz bolnice u Bostonu poručili: Ovo je velika PREKRETNICA

21.03.2024. 17:22 17:25