Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO, VIDEO) UŽIVO: TREĆI DAN POTRAGE ZA MALOM DANKOM (2): Projurila policijska kola pod rotacijom, PRATI IH CRNO VOZILO, pas Zigi dolazi iz Novog Sada u potragu

28.03.2024. 06:48 21:22
Piše:
Izvor: Tanjug/Vladimir Šporčić/MUP

Nakon što je policija utvrdila da se nestala devojčica Danka Ilić ne nalazi na 10 kvadratnih kilometara koji su pretraživani tokom jučerašnjeg i današnjeg dana u mestu Banjsko Polje kod Bora, potraga za devojčicom se nastavila operativnim putem.

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone i maslinastozelenu jaknu.

Ministar Gašić napustio je Bor a ostala je jedinica koja će dežurati celu noć.

Kako nezvanično saznaje 192.rs, pas Zigi koji je obučen za spašavanje iz ruševina i potragu za ljudima, kreće večeras iz Novog Sada u Bor, sa ekipom vatrogasaca spasilaca, da kako bi se priključio u potrazi za malom Dankom.

Zigi je postao javnosti poznat posle razornog zemljotresa u Turskoj, kada je pomagao u pronalasku zatrpanih ljudi, jer je specijalno treniran za to.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić stigao je večeras helikopterom u Bor, u kome je pre tri dana nestala mala Danka Ilić.

On je došao kako bi obišao ljude koji već tri dana neumorno tragaju za nestalom devojčicom.

Kako saznaje Telegraf, ne očekuje se da će se ministar obratiti javnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Više kola MUP-a pod rotacijom projurilo je putem ka kući ispred koje je nestala mala Danka, javlja Telegraf..

Kolonu pod rotacijom pratilo je i jedno crno vozilo, javlja reporter.

Vatrogasno vozilo pod rotacijom stiglo je nešto pre 18 sati ispred kuće kod koje je Danka Ilić (2) poslednji put viđena u utorak popodne.

Reporterka Telegrafa koja se nalazi u Banjskom Polju rekla je da su vatrogasna kola brzo projurila pored dela u kom se nalaze novinari i da se nalaze ispred kuće gde nešto rade.

Policija i vatrogasne službe tokom celog dana raščišćavaju teren oko kuće u Banjskom polju. Reporterka javlja da je kuća kod koje je nestala Danka u jako lošem stanju.

Kuća koju čisti bager, a kod koje je nestala malena Danka Ilić (2), prvo je pretražena  termovizijskom kamerom.

Dva bagera trenutno se nalaze na terenu oko vikendice Ilića u blizini koje je poslednji put viđena mala Danka za kojom se već treći dan traga.

Trenutno na iskopavanju terena rade dva bagera zajedno, a kako Telegraf nezvanično saznaje, kuća je bila okružena deponijom, pa policija, radi lakše pretrage, čisti ovo područje od đubreta.

Kako javljaju mediji, zabeleženo je da policija kopa zemlju u blizini mesta gde je devojčica nestala.

Naime, policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić u Banjskom polju, dok je ispred nje stigao i bager.

Kako Kurir saznaje, u policiji se došlo do novih informacija, o čemu će se dodatno znati više.

Ipak MUP apeluje da se strogo vodi računa o izveštavanju kako se ne bi ugrozila istraga i rad angažovanih ljudi.

- Istraga je obustavljena zato što je policija došla do novih saznanja, trenutno se ne može reći o čemu se radi, a čim bude moguće oglasiće se Ministarstvo unutrašnjih poslova - kaže izvor za Kurir.

Roditelji ponovo u policiji

Kako se saznaje, roditelji nestale Danke nalaze se ponovo u prostorijama policijske stanice, međutim još nema informacija da li ima veze sa situacijom na terenu gde se trenutno pretražuje zemljište.

Policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić, dok je jedna od ekipa otišla ka kući, javlja telegraf.rs.

Na licu mesta nalazi se i bager, iako još uvek nema zvaničnih informacija zbog čega. Policija otvara šahtove oko kuće porodice Ilić.

Policija i radnici JKP od jutros raščišćavaju teren.

Policijske patrole postavljene su i jutros u blizini mesta gde je devojčica nestala, a trenutno nije moguć prolaz dalje, javlja reporter Kurira.

Teške mašine

U planu je da se potpuno raščisti prilaz pojati, uz pomoć velikih mašina, a stigao je upravo i bager.

Ipak, još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi šta je tačan razlog toga i šta se trenutno traži u samom dvorištu.

„Čudno je trenutno sve, verovatno se na sve sumnja, pogotovo što je majka devojčice pokazala čudno ponašanje kada se sve zbilo. Kada su pozvali policiju, izjavila je da je ušla u kuću kako bi dala drugom detetu vodu, tvrdi da se okrenula na dva minuta i devojčice nije bilo. Međutim, kada je policija pokušala da uđe u kuću, navodno je bila zaključana. I to je na neki način probudilo sumnju, pogotovo što se znalo da u vikendici dugo niko ne boravi, niti postoje uslovi za život“, rekao je izvor za Kurir.

Međutim, s obzirom na okolnosti, policija je pored obavljenih pretraga, između ostalog, u toku jučerašnjeg dana prekontrolisala svaku rizičnu skupinu koja bi se mogla dovesti u vezu sa nestankom devojčice.

- Policija je ispitala sve koji bi se mogli dovesti u vezu sa nestankom Danke Ilić. Na području Bora, Zaječara i okoline ispitani su alkoholičari, podofili i sve rizične skupine tog tipa, međutim nije pronađen nikakav trag - rekao je izvor za Kurir.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora, apelujući da se ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

Komšije su i dalje uznemirene zbog cele situacije koja ih je zadesila, s obzirom na to da se nešto ovako nikada nije desilo u njihovoj okolini.

- Juče smo svi bili uključeni u potragu, svi iz komšiluka i okoline, svi se nadamo da je devojčica živa i zdrava, trudimo se da ne mislimo na najgore - kaže jedna komšinica koja živi u blizini vikendice gde je Danka nestala.

Komšijama sumnjivo

Za porodicu Ilić meštani kažu da godinama nisu bili ovde, u vikend - kući gde se sve izdešavalo, niko ne živi dugo, sve je napušteno i bez uslova za život, te ih čudi činjenica da je decu uopšte neko mogao dovesti tu.

- Ivana je sa bratom i porodicom odrasla ovde, kako im je majka umrla, odselili su se svi, u toj kući gde je Danka nestala, niko ne živi godinama. Šta je nju navelo da taj dan dođe ovde, ko zna. Godinama je niko nije video, prvi dan dođe i eto šta se desilo. Pritom nije se parkirala sa ove strane kuće, pored puta, nego iza te štale, sad je sve sumnjivo. Dankin nestanak je prijavljen tek posle sat i po vremena, kaže da je ona tražila prvo sama, pa je zvala muža i onda se uključila policija i svi ljudi iz okoline - rekla je komšinica.

Otkriveno ko je vozio "punto"

Takođe, kada je reč o muškarcu koji je upravljao zelenim "puntom" koji je u vreme nestanka devojčice prošao velikom brzinom ulicom gde se sve izdešavalo, nije mnogo olakšalo potragu.

Kako saznajemo, on je ispitan u policiji kada je ustanovljeno da je u pitanju komšija koji živi nedaleko od kuće ove porodice, s tim da je bio u alkoholisanom stanju, te je vozio velikom brzinom.

Tri važna traga

Intenzivni rad policije se nastavlja sve dok Danka Ilić ne bude pronađena. Sada je istraga usmerena u drugom pravcu, a ova tri važna traga mogu dovesti do nestale Danke.

1) Veštačenje mobilnog telefona majke

Ivani Ilić, majci devojčice nestale devojčice Danke, policija je juče uzela telefon i poslala ga na veštačenje.

Policija je to uradila u okviru šire istrage svih kontakata porodice nestale Danke Ilić i njihovih odnosa. Podaci iz telefona Dankine majke mogli bi da ukažu na nove detalje ili osobe od važnosti za slučaj.

Treba istaći da analiza telefona Dankine majke, kao i činjenica da su roditelji nestale Danke Ilić juče odvedeni u policiju na saslušanje povodom nestanka njihove dvogodišnje ćerkice, ne znači da su osumnjičeni ili okrivljeni za bilo koje delo.

- Policija proverava privatni život i kontakte članova porodice nestale Danke Ilić. Ne isključuju ni jednu mogućnost dok se sve detaljno ne ispita - kaže izvor.

2) Analiza podataka sa baznih stanica

Nakon što je obustavljena terenska potraga za nestalom Dankom Ilić sprovodi se detaljna provera podataka sa baznih stanica mobilne telefonije u okolini Banjskog polja, kako bi se utvrdilo kretanje svih osoba koje su u kobno vreme u utorak bile u blizini mesta na kojem je nestala Danka.

Ukrštanje ovih podataka sa iskazima svih osoba koje je policija saslušavala posle nestanka devojčice moglo bi da ukaže na eventualne nedoslednosti u izjavama i otvori nove mogućnosti u istrazi.

- Dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga. Obustavljena je pretraga terena, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno - rekao je sinoć dobro upućen izvor.

3) Provera detalja prijave nestanka male Danke

Iako je obustavljena terenska pretraga, istraga nestanka Danke se nastavlja, a sada se proveravaju privatni životi i kontakti svih članova porodice. Ponovo se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku deteta - vreme kobnog događaja, kuda su se kretale pre nestanka, gde se majka kretala posle nastanka.O samom trenutku nestanka Danke i dalje ne znamo mnogo. Takođe je nejasno kako je devojčica stara samo 22 meseca uspela tako brzo da pobegne pažnji odraslih usred bela dana. Zato bi istraživanje detalja prijave nestanka moglo da pomogne da na svetlo izađu novi detalji tog misterioznog momenta u utorak popodne.

Detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, izjavio je da činjenica da policija ispituje poteze svih članova porodice, pa i majke i oca koji je bio na poligrafskom ispitivanju, ne znači da su oni za bilo šta krivi.

- Kada rezultata (terenske pretrage) nema, onda mora da se ide na ovo drugo, proširuje se istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili detetu, već se jednostavno tome pribeglo jer dete nije nađeno u terenskoj pretrazi - rekao je Novaković.

Komšije ne odustaju

Kiša ovoga jutra pljušti, što nikako nisu povoljni uslovi za potragu, ali svi se nadaju najboljem.

U Banjskom Polju i dalje ima policije koja obezbeđuje prilaz kući, a tu su i meštani koji nemaju namere da odustanu od traganja za malom Dankom.

Komšinica porodice Ilić, Živanka Trajković, istakla je da je o nestanku male devojčice saznala od policije. Kako je rekla, Dankinog oca Miloša, kao i njegove roditelje, poznaje od malena.

- Majku ne poznajem, ali Dankinog oca znam od malena, jedno divno i fino dete, kao i njegovi roditelji. Ništa sumnjivo za njih i o njima nismo čuli, ovo što ih je snašlo nije dobro i ne znam zašto je to tako.

U potrazi za dvogodišnjom devojčicom Dankom priključili su se forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije. Policija je tokom jučerašnjeg dana pretrežila, ne samo šumski teren u okolini Banjskog polja, već i šupe i kuće u kojima je devojčica mogla da se sakrije.

Stara kuća Dragomirovića, Dankine babe i dede po majci, u Banjskom polju, u koju povremeno dolazi Ivana sa mužem i decom, na samom je rubu ovog prigradskog naselja, u neposrednoj blizini šume, piše Kurir.

Kako je Danka nestala?

Majka devojčice rekla je da je decu dovela da se istrče i prošetaju, te navela da dok se okrenula, devojčice više nije bilo.

- Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila - ispričala je Dankina majka Ivana.

Prvi put aktiviran "amber alert"

Podsetimo, zbog nestanka Danke Ilić (2) se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan "amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

- Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone - pisalo je u SMS poruci koja je stigla građanima Srbije.

Dnevnik/Kurir

Autor:
Pošaljite komentar
SRBIJA NA NOGAMA! Potraga za malom Dankom (2) se nastavlja operativnim policijskim putem OTAC NIJE BIO NA POLIGRAFU, MAJCI ODUZET MOBILNI TELEFON (FOTO)

SRBIJA NA NOGAMA! Potraga za malom Dankom (2) se nastavlja operativnim policijskim putem OTAC NIJE BIO NA POLIGRAFU, MAJCI ODUZET MOBILNI TELEFON (FOTO)

27.03.2024. 11:03 06:44