DANAS JE SVETSKI DAN TIRAMISUA Najtraženiji italijanski slatkiš prava je ENERGETSKA BOMBA Evo šta vam je potrebno od SASTOJAKA po originalnoj recepturi iz Treviza (FOTO)
Svake godine, 21. marta obeležava se Svetski dan tiramisua, posvećen italijanskom specijalitetu od kafe, keksa i maskarponea, poznatom kao Dan tiramisua.
Tiramisu znači "Podigni me" i dolazi iz dijalekta koji se koristi oko Treviza.
Tiramisu (sa akcentom na U) peta je najpoznatija italijanska reč na svetu i prva kada se govori o slatkišima. Najtraženiji je slatkiš u italijanskim restoranima, kao i u supermarketima u paketu za jednu osobu. Svake godine se proda više od 1,1 milion kilograma za 14 miliona evra.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i prehrambenih resursa, tiramisu je prehrambeni proizvod poreklom iz regiona Friuli Venecija Đulija, a ovaj region je zvanično priznat 2017. godine. Međutim, do danas se region Veneto i Friuli Venecija Đulija „svađaju” kome zapravo pripada tiramisu.
Recept Akademije Tiramisu iz Treviza
Potrebno je (za 6 do 8 osoba):
- 300 g maskarponea,
3 žumanceta,
90 g šećera,
piškote,
kafa,
gorak kakao u prahu.
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom. Mešati smesu sa maskarponeom dok se ne dobije mekani krem. Umakati piškote u kafu i stavljati u tepsiju, pa preliti kremom.Sve ovo ponovite tako da krem ostane na vrhu. Ostavite u frižideru najmanje deset sati. Posle toga pospite gorkim kakaom i poslužite.
U pokrajini Veneto i dalje tvrde da je tiramisu lokalni proizvod, rođen u okolini Treviza, a to misle i mnogi poznati italijanski poslastičari.
Postoje razne legende vezane za nastanak tiramisua, a prva priča da je to narodni tradicionalni recept seljačkih porodica iz oblasti Treviza koji su bolesnicima i deci davali "sbatudiun", što je ništa drugo do umućeno žumance sa šećerom kome je dodat maskarpone.
Druga teorija je da je slatkiš nastao u oblasti Sijene u 17. veku pod nazivom Vojvodova supa, jer je u supi bilo keksa i maskarponea. Neki veruju da je prvi slatkiš koji se jede kašikom verovatno bila engleska supa nastala između Ferare i Ređo Emilije u 18. veku.
Druge legende govore da je nastao u jednoj javnoj kući tridesetih godina kada je vlasnik verovao da ima afrodizijačku moć i nudio ga klijentima koji su tu dolazili svako veče, kao i da potiče iz restorana Roma koji se nalazi u Tolmecu (Udine).
Restoran je pedesetih godina nudio desert tiramisu na bazi biskvita, krema od maskarponea, jaja, šećera i kakaa. Tiramisu nosi to ime jer je energetska bomba.
Dnevnik/RTS