POST, ALI NE PO SVAKU CENU! Ko sme, a ko ne sme da posti iz ugla medicine
Najduži post u toku godine počeo je u ponedeljak i trajaće sedam nedelja.
Ne treba zaboraviti da su virusi još u svom najjačem zamahu i da je organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet, sa dosta vitamina, pre svega vitamina C. Kako sačuvati dobro zdravlje i imuni sistem tokom posta, objasnila je za RTS nutricionista Marija Rapajić.
Post se preporučuje kod gihta, jer se umanjuje količina proteina po kilogramu telesne mase. Potrebno je potražiti savet lekara kako bi ishrana bila izbalansirana, naročito kod pacijenata sa insuficijencijom bubrega.
Na koji način treba postiti
„Unapred treba da pripremimo obroke za tri-četiri dana i oni treba da budu izbalansirani. Treba da imamo žitarice od punog zrna, tonus hleb, seme bundeve i lana, izbalansirano povrće. Treba izbeći kuvanje graška i šargarepe. Ovaj post je jako strog jer se posti na vodi. Gladni smo jer smo naučili na masti i proteine i to je nešto što nam drži sitost. Zbog toga je važno napraviti humus, biljni protein, koji ćemo začiniti belim lukom, orašastim plodovima, maslinovim uljem. U ovom postu nije dozvoljena riba", rekla je nutricionista.
Post nije dijeta
"Treba da postimo da bismo očistili svoje misli i, ako smo religiozni, i da se suzdržavamo od nedela. Za detoks postoje drugi načini", rekla je nutricionista.
Blagodati posta
"Pozitivni efekti posta vide se posle treće nedelje, u duši smo smireni, očistili smo organizam od nezdrave hrane. U postu možemo da se ugojimo i povećamo trigliceride i holesterol, jer ne stignemo da pripremimo hranu unapred. Onda svratimo do pekare i unesemo transmasti i nezasićene masne kiseline se nagomilavaju na krvne sudove, a to je problem.
Ako se pridržavamo pravilnog režima, ujutru žitarice, po podne povrće, voće kao užina i humus u toku dana, posle tri nedelje rezultat je vidljiv", naglasila je nutricionista Marija Rapajić.
RTS