BELGIJSKA ČOKOLADA U SRCU SENTE Evo kako se prave najslađi zalogaji uz voće iz Srbije i slane karamele (VIDEO)
SENTA: U samom srcu Sente, na svega nekoliko metara od glavnog ulaza u zgradu Opštine, nalazi se malo slatko blago upakovano na tri nivoa na kojima su smešteni deo proizvodnje, prodavnica i muzej čokolade.
Naime, porodični par Čila Erdelji i Ištvan Lenđel započeo je čokoladnu manufakturu pre više od osam godina, ali je radnjicu i muzej otvorio pre četiri. A iza šarenog izloga krije se svašta...
Od crne, preko mlečne pa sve do bele čokolade, sa cimetom, kandiranom ružom i voćem, burbon vanilom, čilijem, crvenim biberom, bosiljkom, lavandom, šumskim i orašastim plodovima, a onda i sladoledi domaće recepture, čokoladne bombone, razna pakovanja... Sve navedeno nalazi se na nekoliko kvadratnih metara po samom ulasku u prodavnicu „Réel”.
– Slana karamela nam je najpoznatiji artikal, za njega smo i dobili svetsku nagradu za prehrambenu industriju Great Taste Awards, međunarodnu nagradu Chocolate Awards, kao i bronzanu medalju u kategoriji aromatizovane bele čokolade na svetskom takmičenju Academy of Chocolate – kaže za „Dnevnik” prodavačica Livija Đurić.
Ova manufaktura pravi proizvode isključivo od belgijske čokolade koju uvoze u obliku čoko čipseva, s kojima se potom „igraju”, ubacujući specijalne dodatke.
– Svaka čokolada nam dobro ide, a imamo baš mnogo vrsta. Pravimo i čokolade bez belog šećera, stavljamo zaslađivače, a voće koje dodajemo se uzgaja u Srbiji – pojašnjava naša sagovornica dok nam pokazuje na desetine vrsta čokoladnih poslastica.
Posebnost ovog mesta otkriva se kad siđete u suteren lokala, gde vas dočekuje svojevrsni muzej čokolade, gde je predstavljen istorijat poslastice ispisan na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku i dočaran slikom, kao i razni kalupi koji su se koristili za izlivanje čokolada, ali i omoti koji su je čuvali i krasili.
Uz idealan čokoladni poklon, možete dobiti i savete uz koje vino se koja čokolada najbolje slaže, pa tako uz belu savršeno pašu belo vino i rose, uz mlečnu desertna, dok je crna čokolada idealna uz suvlja vina.
Tekst i foto: L. Radlovački