Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„ANTIĆEVI DANI” OD 11. DO 18. MARTA Selimiru Raduloviću nagrada „Miroslav Antić”

08.03.2024. 11:38 11:42
Piše:
Izvor: O manifestaciji govorila Jelena Marinković Radomirović Foto: Skupština grada Novog Sada

Laureat nagrade “Miroslav Antić” je Selimir Radulović, kome je ovo priznanje manifestacije “Antićevi dani” dodeljeno za knjigu pesama “Zapisi na stubu, jerusalimskom”.

 Nagradu “Miroslav Antić” dodeljuje Odbor ove tradicionalne manifestacije, posvećene našem poznatom pesniku Miroslavu Antiću, koja će 17. put biti održana od 11. do 18. marta, najavila je juče na konferenciji za novinare predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović. Selimiru Raduloviću će ovo priznanje biti uručeno tokom manifestacije, 14. marta na svečanosti u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Stručni žiri za dodelu godišnje nagrade “Miroslav Antić” , u kojem su predsednik Miroslav Aleksić, i članovi Sunčica Radulović Torbica i Mirjana Gardinovački, na sednici 26. februara je doneo jednoglasnu odluku “da Odbor manifestacije “Antićevi dani”, od 50 knjiga prispelih na konkurs, predloži knjigu “Zapisi na stubu, jerusalimskom” Selimira Radulovića, u izdanju “Lagune”, za godišnju nagradu “Miroslav Antić” za 2023. Selimiru Raduloviću je ovo 12. pesnička knjiga, podsetio je predsednik žirija Miroslav Aleksić, saopštavajući juče novinarima odluku o ovoj nagradi, i njeno obrazloženje.

- Kanadski teoretičar književnosti i književni kritičar Nortrop Fraj, najpoznatiji kod nas po svojoj knjizi “Anatomija kritike”, bavio se ulogom mita u književnosti. U svojoj knjizi “Veliki kodeks: Biblija i književnost”, ukazao je na fundamentalni značaj biblijskog teksta ali i konteksta u evropskoj literaturi. Selimir Radulović je u savremenoj srpskoj poeziji osoben zagovornik i eksponent ove Frajeve teze. Prostori njegove inspiracije jesu Biblija i svetootačke knjige. On je njihov pažljivi čitalac, tumač i pevač. Zato on zna da su svi trendovi, posebno poetski, za vremena - naveo je Miroslav Aleksić.

Kako je podsetio, knjigu “Zapisi na stubu, jerusalimskom” čine četiri celine “koje se uglavnom sastoje od numerisanih fragmenata, kao uostalom i bibijski tekst”. Jedna od četiri celine je i duža pesma pod naslovom “To sam ja, oče moj”.

- Ova poezija ne pripada svetu zasnovanom isključivo na Euklidovoj geometriji, niti je omeđena epistemiološkim okvirima racionalističkog sveta. Gnoseološki gledana, ona je potpuno hrišćanska. Što više daš, imaćeš više. Takve poruke savremeni čovek postindustrijskog  IT društva teško razume. Pojmovi ljubavi, vere, odanosti, mržnje, izdaje, greha, oproštaja... U Radulovićevoj poeziji takođe ne figuriraju u kontekstu civilizacije kiborga i posthumanističkog sveta. On je jedan u nizu učenika koje gromoglasne fanfare sveta nastale na tekovinama Francuske buržoaske revolucije nisu trgle iz blagodatnog mira u krilu Očevom. Takvi pesnici su retki, i njihove knjige su darovi.  “Zapisi na stubu, jerusalimskom” uklesani su u kamen obeliska koji spaja nebo i zemlju. Uklesao ga je anđeo, koji meri naše korake, i daje nagradu. Radost umesto nihilizma, čovekova pobeda umesto poraza, to čini osnovnu supstancu ove knjige.  Zato ona zaslužuje i uglednu nagradu koja nosi ime pesnika “Miroslava Antića” - istakao je Aleksić.

Antić je, naizgled beznačajan, po rečima Aleksića, decu iz romskog “Garavog sokaka” digao na nivo naivnih heroja, a nasuprot licemernom svetu. 

- Marginalci, zapravo nišči su njegovi pravi junaci. Budite kao deca, govorio je Isus iz Nazareta. Tu se, a i gde bi lepše, i bolje, susreću dela ova dva novosadska i srpska pesnika - rekao je na kraju Aleksić.

Predstavljajući programe prestojeće manifestacije, Sunčica Marković, pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada, koji je organizator, pomenula je da je ovogodišnji moto isti kao i naslov Antićeve pesme “Mit o ptici”. Ona je najavila da će tokom manifestacije u Klubu “Tribina mladih” biti otvorena izložba dečjih crteža s likovnog konkurs a”Antićevi dani”, i u Malom likovnom salonu izložba “Dijalog sa Mikom” Bojana Kiridžića, kao i  u Likovnom salonu multimedijalna izložba koja takođe nosi naziv “Mit o ptici”.  Takođe će biti organizovane književne večeri,  na kojima će, između ostalog, biti predstavljeni pesnici mlađe i srednje generacije, čije prve zbirke su ušle u uži izbor na ovogodišnjem konkursu za nagradu ove manifestacije.              

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
„ANTIĆEVI DANI” OD 11. DO 18. MARTA Usvojen program manifestacije

„ANTIĆEVI DANI” OD 11. DO 18. MARTA Usvojen program manifestacije

01.03.2024. 12:23 12:37
 „Antićevi dani” na više lokacija

 „Antićevi dani” na više lokacija

18.02.2021. 10:40 10:41