Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DNEVNIK U BAČKOJ PALANCI- Šušnica: Velike investicije promeniće lice opštine (FOTO)

27.02.2024. 09:37 09:52
Piše:
Foto: Dnevnik/ F. Bakić

Opštinu Bačka Palanka krase velika prirodna bogatstva, a uz poljoprivredu i industriju, jedna je od najrazvijenih opština u Vojvodini, mada, može se reći i na nivou cele Srbije.

Izuzetno je pogodna za razvoj tranzitnog saobraćaja, a u skladu sa tim, kako je za „Dnevnik” rekao predsednik bačkopalanačke opštine Branislav Šušnica, i na tom polju će se raditi u narednom periodu.

– Ono što nam nedostaje jeste izgradnja mosta preko Dunava, od Bačke Palanke ka Neštinu. Sporazum o izgradnji je potpisan prošle godine sa španskim partnerima. Njegovom izgradnjom biće promenjeno lice naše opštine, jer nam se otvara mnogo brži put do Beograda, ali i do Republike Srpske, i to neće biti od značaja samo za Bačku Palanku, već celom Zapadno – bačkom regionu. Drugi veliki projekat potpisan je između Pokrajinske vlade i JP „Putevi Srbije”, a radi se o brzoj saobraćajnici od Bačke Palanke do Novog Sada. To će nam biti dodatno olakšanje, kako za stanovništvo, tako i za privredu – rekao je Šušnica.

Bačka Palanka spada u prvu kategoriju razvijenosti opština u Srbiji, što sa sobom povlači i malu stopu nezaposlenosti. Prosečna plata za novembar prošle godine bila 74.874 dinara, priča naš sagovornik.

– Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno u Bačkoj Palanci u evidenciji ima 3.326 nezaposlenih lica, dok ih je u 2014. godini bilo 6.220. Ovde imamo veliki multinacionalne kompanije koje zapošljavaju mnogo ljudi

poput „Tarketa”, „Karlsberga”, zatim našeg domaćeg bačkopalanačkog brenda  „Nektar”, kao i firme „Aling Konel” u Gajdobri i slično. S obzirom na to da imamo više zaposlenih, tako se i budžet povećavao i ove godine iznosi 2.250.261.602 dinara, odnosno 2.458.576.602 dinara sa transferima viših nivoa vlasti za projekte koji se finansiraju na dvogodišnjem nivou. Kada sam preuzeo svoj prvi budžet, 2016. godine, bio je 1.350.000.000 dinara – kaže predsednik opštine Bačka Palanka.

Solidan budžet opštine daje mogućnosti lokalnoj samoupravi da novac ulaže u različite projekte zarad podizanja kvaliteta i standarda života tamošnjih stanovnika. A kako kaže Šušnica, svakako su najponosniji na činjenicu da su za najmlađe sugrađane uspeli da ukinu liste čekanja, s obzirom na to da su u poslednjih sedam godina otvorili šest novih vrtića.

– Jedna od naših najve­ćih investicija pretho­dnih godina je izgradnja vrtića „Duga” na Sinaju u Bačkoj Palanci, inače trenutno najvećeg vrtića u opštini. Projekat se realizovao kroz dve faze. Prva faza je rađena u 2022. godini, a ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 70.609.616 dinara bez PDV-a. Radovi druge faze počeli su u septembru iste godine, a završeni su  u maju 2023. godine i njihova ukupna vrednost bila je 104.472.535 dinara bez PDV-a. Izgradnja vrtića „Duga” je finansirana iz sopstvenih sredstava budžeta opštine Bačka Palanka i ukupna vrednost projekta je 175.082.152 dinara bez PDV-a. Taj objekat obezbeđuje mesto za 180 do 200 mališana – istakao je Šušnica.


Pet fiskulturnih sala za sedam godina

U prethodnih sedam godina, na teritoriji opštine Bačka Palanka otvoreno je pet fiskulturnih sala, a poslednja je izgrađena u OŠ „Sveti Sava”. To je inače i jedina škola koja nije imala svoju salu do sada. Radovi su urađeni kroz dvogodišnje finansiranje, a celu investiciju obezbedila je opština iz lokalnog budžeta u iznosu od 110.361.675 dinara sa PDV-om.


Po njegovim rečima, uz pomoć Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, a putem Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava opredeljenih za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinicama lokalne samouprave u 2023. godini, opštini su dodeljena sredstava od 9.211.157 dinara za opremanje tog vrtića, dok je i sama bačkopalanačka opština imala sopstveno učešće u iznosu od 6.140.771 dinara.

Izgradnja parking prostora za putnička vozila, pešačkih staza, kolskog ulaza u dvorište dečijeg vrtića „Duga”, atmosferske i fekalne kanalizacije i javnog osvetljenja na delu ulice Banatske, tačnije, od ulice Topolske do Marka Oreškovića u Bačkoj Palanci je finansirana iz sopstvenih sredstava budžeta Opštine Bačka Palanka. Vrednost investicije iznosi 27.078.086 dinara sa PDV-om.

Osim vrtića, opština je ulagala i u uređenje pešačkih površina i parking prostora u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci, zahvaljujući Javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja koji je raspisala Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Odobrena su sredstva u iznosu od 162.000.000,00 dinara za prvu fazu, dok je za drugu izdvojeno približno 170.000.000 dinara. Investicija je započeta prošle godine u decembru, a biće završena do septembra ove godine.

– U toku je i rekonstrukcija i dogradnja postojećeg prizemnog objekta MZ Bratstvo, u objekat namenjen dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju u Bačkoj Palanci, u Ulici 20. Oktobra. Radovi su počeli krajem novembra prošle godine, a pošto se radi o dvogodišnjem projektu, njegov završetak očekujemo ove godine. Ukupna vrednost investicije po Ugovoru o javnoj nabavci iznosi 71.099.547 dinara sa PDV-om, te smo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova dobili 51.100.000 dinara, a ostatak sredstava planiran je u budžetu opštine Bačka Palanka – poručio je Branislav Šušnica.

Investiciono održavanje sportskih terena na Partizanu u Bačkoj Palanci vredi 9.496.034

dinara, a predsednik opštine kaže da je za te namene prošle godine izdvojeno 6.000.000 dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, dok je ostatak dotirala lokalna samouprava. Takođe, urađena je i rekonstrukcija sistema javne rasvete na teritoriji opštine Bačka Palanka, implementacijom pametnog LED sistema. Ukupna vrednost procenjena je na 356.000.000 dinara sa PDV-om.                                                                  

Ivana Bakmaz

Foto: F. Bakić  

Autor:
Pošaljite komentar