Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEĆETE VEROVATI ŠTA SE SVE KRIJUMČARI Šverceri ne biraju, sve je unosno, čak i suvo meso i ovčija creva

12.02.2024. 09:25 11:45
Piše:
Izvor: Uprava carina

Carinici se na graničnim prelazima svakodnevno susreću sa, često neobičnim pokušajima krijumčarenja, različite robe.

Da pravila nema i da se zaista krijumčari apsolutno sve što donosi zaradu, pokazuje i slučaj koji se dogodio, u petak 9. februara, na graničnom prelazu Kelebija, kada su carinici, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj šverca 200 kilograma suvog mesa.

Slučaj je otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu pristigao kombi domaćih registarskih oznaka koji se prema rečima vozača uputio ka Nemačkoj. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, vozač je izjavio da sem ličnog prtljaga ne prevozi ništa više. Međutim, kada su carinici otvorili tovarni deo kombija radi detaljne kontrole, zaplahnuo ih je karakterističan miris suvog mesa koje vozač nije ni pomenuo. Ubrzo je utvrđeno da se u teretnom delu kombija, među stvarima, kriju kutije pune neprijavljenih suhomesnatih proizvoda i to: 130 kilograma goveđe pršute, 40 kilograma sudžuka i 30 kilograma suve ovčetine.

S obzirom da se radi o osetljivoj robi životinjskog porekla, neprijavljenoj, bez deklaracije i prevoženoj u nehigijenskim uslovima, o otkrivenom krijumčarenju je odmah obaveštena nadležna Granična veterinarska inspekcija.

130 kilograma goveđe pršute u kombiju, 40 kilograma sudžuka i 30 kilograma suve ovčetine

 

Da ovo nije jednistven slučaj potvrđuje onaj koji se dogodio pre par godina na kontrolnom punktu Merdare kada je zaplenjeno više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi u prtljažnom prostoru jednog autobusa, koji se sa oko dvadesetak putnika, uputio iz Prizrena ka Nemačkoj. I vozači i putnici su carinicima rekli da sem ličnog prtljaga nemaju ništa za prijavljivanje, ali ih je ubrzo demantovala detaljna kontrola, kojom je u prtljažnom delu autobusa pronađeno šest velikih kofera, do vrha napunjenih suvomesnatim proizvodima u rinfuzu. Utvrđeno je da se radi o preko 347 kilograma goveđe kobasice-sudžuka i više od 186 kilograma suve goveđe pečenice. 

Osim ovih mesnih đakonija, carinici su otkrivali u više navrata i sveža, usoljena creva čija se cena na crnom tržištu kreće oko 3.000 evra za takozvanu „vezu“. 

Jednom prilikom su osujetili jednog vozača kamiona, koji je ka Danskoj prevozio tekstil iz Turske, da preko granice ilegalno prenese 110 kilograma svežih, usoljenih creva skrivenih delom u frižideru, u kamionskoj kabini, i u sanducima za alat, sa obe strane kabine. 

Sličan prekršaj dogodio se i nekoliko meseci ranije, kada je u automobilu dvojice Piroćanaca, ispod plišanih igračaka pronađeno 150 kilograma usoljenih ovčijih creva.

Oni su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave i da su u susednoj Bugarskoj kupovali poklone za dečje rođendane. Da bi potkrepili svoju priču pokazali su carinicima dva velika plišana medveda i rođendansku tortu. Međutim, kada su carinici otvorili prtljažnik automobila ostali su zatečeni, jer se u njemu iza dve kancelarijske stolice nalazila i gomila kesa sa sveže usoljenim ovčijim crevima. Nekoliko kesa sa istom sadržinom pronađeno je potom u prostoru rezervne gume, kao i na zadnjem sedištu i ispod njega. Jedna kesa je bila sakrivena ispod presvlake suvozačkog sedišta, na kojem je jedan od od njih dvojice prethodno sedeo.

Inače, putnik sa sobom može uneti i izneti hranu u razumnoj količini, za koju je očigledno da je namenjena za lične potrebe i potrebe članova porodice, a koja je fabrički upakovana sa deklaracijom proizvođača. Ukoliko je krijumčarena roba nedekvatno upakovana, bez deklaracije i uverenja o zdravstvenoj ispravnosti, ona se po hitnom postupku oduzima i uništava od strane nadlžene veterinarske inspekcije.

D. Nikolić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar