Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HOĆEMO LI JESTI HLEB I KIFLE OD CVRČKA? Evropljani hoće, a EVO DA LI SE I NAMA ISTO SPREMA

06.02.2024. 07:44 07:55
Piše:
Foto: Pixabay, ilustracija, kombo

Od juče na evropskom tržištu i zvanično može da se prodaje prah, odnosno brašno od „kućnih cvrčaka”, a lista proizvoda u kojima je dozvoljeno da se ono nađe praktično je nepregledna.

U ograničenim količinama može da se upotrebljava u proizvodnji: hleba, peciva, keksa, žitarica, zamrznutih pica i drugih testenina. Dozvoljen je i u začinima, pivu, instant supama, zamenama za meso, sosevima, proizvodima od prerađenog krompira, jelima od mahunarki i povrća, konditorskim proizvodima...

Vijetnamci dobili dozvolu, prženi cvrčci kao lešnici

O uvođenju visokoproteinskog brašna na bazi insekata u ishranu Evropljana priča se već dugo. Na osnovu mišljenja Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) prah od kućnih cvrčaka (Acheta domesticus) je bezbedan, a uvršten je u takozvanu novu hranu, početkom januara ove godine.

Tako je vijetnamska kompanija „Cricket One Co” dobila zeleno svetlo da ga, za sada jedina, prodaje na tržištu EU u narednih pet godina.

Prženi cvrčci, navodno, imaju ukus orašastih plodova, najviše lešnika, ali i semenki suncokreta. Stručnjaci tvrde da su bogati gvožđem, aminokiselinama i sadrže više od 60 grama proteina na sto grama.

Informacija da će hrana moći da bude obogaćena ovom vrstom proteina, a da to praktično nećemo ni znati, izaziva burne reakcije u javnosti i na društvenim mrežama. Dominantan stav potrošača u Evropi jeste da ne žele da konzumiraju insekte – i to u bilo kom obliku.

Stručnjaci u Litvaniji, recimo, smatraju da su strahovi građana neosnovani, jer je proizvodnja ovog brašna i dalje skupa i da je pitanje koliko će ono zaista biti u masovnoj upotrebi.

Iz Nacionalne službe za hranu i veterinu u Litvaniji izjavili su za medije da se cvrčci i drugi insekti tretiraju kao nova hrana u EU, podležu strožim zahtevima i postoje jasna ograničenja koliko se praha može dodati drugom proizvodu.

– Kod nekih ljudi proteini insekata mogu izazvati alergijske reakcije. Za alergične na rakove, mekušce ili grinje, ove informacije će biti dostupne na etiketi proizvoda i biće jasno vidljive – napominju stručnjaci.

Nisu izostale ni reakcije onih koji se ne slažu sa ovakvom politikom Brisela.

Nije dobro za poljoprivrednike

– Jedite insekte ako želite egzotične stvari, ali loše je da ih promovišete kao održivu ishranu i alternativu našoj – rekli su u Filijera Italija, udruženju koje promoviše italijansku poljoprivredu i proizvodnju.

U Briselu su ranije rekli da Organizacija za hranu i poljoprivredu navodi insekte kao hranljiv i zdrav izvor ishrane sa visokim sadržajem masti, proteina, vitamina, vlakana i minerala. Već čine značajan deo dnevne ishrane stotina miliona ljudi širom sveta, napominju, pa mogu biti alternativni izvor proteina koji bi olakšao prelazak na održiviji sistem ishrane u Evropi.

Hrana za životinje već sadrži insekte

Ako kupujete hranu za kućne ljubimce, pre svega za pse i mačke, mogli ste da primetite da je sve više granula, briketa i ostalih proizvoda s insektima u nekom obliku. Kako kažu prodavci, ta hrana se sve više kupuje i prava je budućnost ovog dela prehrambene industrije. Insekata ima u dovoljnom broju, izvor su čistih proteina, jeftiniji za proizvodnju i potrošnju, a kako su nam krave prognane sa livada zbog proizvodnje metana, moguće je da će ova vrsta ishrane uskoro postati dominantna.

Dnevnik, Politika

Piše:
Pošaljite komentar