Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DNEVNIK SAZNAJE: NESTAŠICA LEKA ZA ŠTITASTU ŽLEZDU Evo gde možete da DOBIJETE NEKE OD DOZA

31.01.2024. 09:10 09:14
Piše:
Izvor: Pixabay.com/Dnevnik.rs

- Samo da kažem da trenutno nema leka eutiroks u Srbiji, rekla nam je Mirjana Radovanov, apotekarka iz jedne privatne apoteke u Novom Sadu. – Svakih nekoliko meseci ponestane nam ovog leka, a apotekari ne dobiju obaveštenje o tome zašto vlada nestašica.

Tragom ove informacije zvali smo apoteke u većim gradovima Srbije i pitali da li ovog leka za štitastu žlezdu ima na njihovim rafovima.

Većina apoteka u Novom Sadu odgovorila je odrično, ali i poručila da ni njegove zamene, leka letroks, takođe nema. Ni druge zamene – tivorala, uopšte nema u srpskim apotekama, iako ga proizvodi domaća “Galenika”. Svi ovi lekovi nabavljaju se isključivo na recept.

Eutiroks se prodaje u različitim dozama – od 25µcg do 150 µcg,  koje pacijenti dobijaju u zavisnosti od toga koliko im je umanjena funkcija štitaste žleze, a što je sporiji rad ove žlezde, to je potrebnija veća doza. Potrebna dnevna doza ovog leka je od 150 mikrograma, a uzimaju se dve tablete ođednom.


Ne vole zamene iz opravdanih razloga

Pacijenti, naročito oni stariji, kažu apotekari, vole da uzimaju lek koji im doktori najčešće prepisuju, i ne vole da uzimaju zamene, čak i kad ih ima.

 - Najviše sumnjaju u to da li je lek jednako kvalitetan, iako zamene imaju potpuno iste sastojke – kaže apotekarka Vesna Milić. – Problem je i u boji i obliku tablete, jer često prepoznaju lekove baš po tome pa, ako im ponudite zamenu koja ima drugu boju ili oblik, neće znati da je prepoznaju. Većina pacijenata pije više lekova i drži ih u kutijama s rasporedom uzimanja, zato im je važno da na prvi pogled znaju koji je koji lek. Jedno vreme svi su proizvodili lekove u obliku malih, belih, okruglih tableta, dok nisu dobili izveštaje od lekara iz Hitne pomoći da pacijenti ne znaju nazive lekova, ali znaju boju i oblik i da sada ne mogu da se snađu kad su svi isti.

- Većina je počela da proizvodi lekove drugih boja – roze, narandžaste, plave, i oblika – četvrtaste, duguljaste, s urezima za lomljenje na delove. Pacijentima je sada mnogo lakše – kaže Milić.


U međuvremenu, saznali smo da eutiroksa ima u Beogradu, ali ne u svim apotekama, i ne u istim dozama.

Prema podacima Bbsoft koji ima pretraživač za lekove po apotekama, ovog leka ima u apotekama “Ivančić” u Beogradu i Paraćinu.

Tako tableta eutiroksu dozi 50X150µcg, 50X125µcg  i 50X100µcg nema nigde u Srbiji. Istog leka u dozi od 50X75µcg ima u apotekama “Ivančić” samo u Beogradu, od 25mcg u istom lancu apoteka u Beogradu i Paraćinu, u istim mestima ima ovog leka u dozi od 50X50µcg.

Srbija je zemlja u kojoj jedna desetina stanovnika ima problem s radom štitaste žlezde. Svaka druga žena u Srbiji ima problema sa štitastom žlezdom: najčešći je Hašimoto tireoiditis, odnosno povećana antitela štitaste žlezde, a na drugom mestu po brojnosti su hipertireoza i hipotireoza. Za ova dva poslednja oboljenja propisuje se baš eutiroks.

Hipotireozu nazivaju i „tiha“ bolest, jer simptomi mogu biti blagi, tako da niko ne primećuje da nešto nije u redu s organizmom. U zavisnosti od toga koje je oboljenje u pitanju, simptomi mogu biti blagi, kao što je nervoza, lupanje srca, usporen metabolizam i povećanje telesne težine, perutanje kože, stanjivanje i gubitak kose na pojedinim mestima, ali i konfuzija i mentalni poremećaji, otežano disanje, srčani problemi, fluktuacija telesne temperature, pa čak može dovesti i do smrti.

I. Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar
RANA DIJAGNOSTIKA JE POLA ZDRAVLJA Preventivni pregledi ŠTITNE ŽLEZDE još danas u DZ „Novi Sad“ (FOTO)

RANA DIJAGNOSTIKA JE POLA ZDRAVLJA Preventivni pregledi ŠTITNE ŽLEZDE još danas u DZ „Novi Sad“ (FOTO)

22.10.2023. 14:14 14:17