Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREVARANTI SAD POKUŠAVAJU DA UPLETU NARODNU BANKU I POŠTU Svaka reč u SMS poruci koja je mamac vodi do krađe

25.01.2024. 11:51 11:59
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Sofija Lazić opušteno je krstarila Fejsbukom, kada joj je sponzorisani oglas privukao pažnju: bio je, ni manje ni više, nego od Narodne banke Srbije.

Ukraj logo NBS, pa tekst, pa na kraju oglasa – Banka Poštanska štedionica. Šta je to, zapitala se, a onda počela da čita. Svaka pročitana reč vodila je do jednog završetka – prevara!

Šta je pisalo?

Poklanjamo svim korisnicima DINA kartice! (Šta, ne zna se.)

Prvih 50 kojih se jave (pogrešan padež) dobijaju duplo od onoga sto imaju na kartici (ošišana latinica, dakle, nema instaliranu srpsku tastaturu). Sve što trebate uraditi je: (glagol trebati u srpskom u ovom značenju je nepromenljiv. Dakle, rečenica bi glasila „sve što bi trebalo da uradite jeste”. Znači, Gugl trenslejt je malo zavrnuo na hrvatski.)

- LIKE

- SHARE

(Nesrećni pošiljalac ne zna da se kod nas u zvaničnoj korespondenciji ne koriste anglicizmi, da ne spominjemo da državne institucije u zvaničnom obraćanju koriste ćirilicu, po zakonu).

- Posaljite poruku: ZELIM Iznos koji imate (opet ošišana latinica, plus način na koji se odvijaju lančane nagradne igre na koje se više niko ne peca poslednjih 10 godina)

Napomena: Minimalan iznos za dupliranje je 5.000 maksimalan 50.000

Srecno

Srdacan pozdrav (Ošišana latinica)

Sledi logo pogrešne banke Poštanske štedionice.

Još uvek plovimo po sivoj zoni jer se velika petorka (Gugl, Meta, odnosno Fejsbuk, Majkrosoft, Amazon i Epl) izdigla iznad zakona pojedinačnih zemalja

O prevarama na Fejsbuku već smo pisali, a prevaranti najčešće otvaraju lažne naloge i sponzorišu ovakve objave. Koliko je algoritam Fejsbuka nevezan s inteligencijom, pokazuje i ovaj slučaj očiglednog fišinga. Pa, ako ste se plašili da će veštačka inteligencija da vam uzme posao, mirno spavajte. AI još uvek ne može da razlikuje laž od istine, kao ni kreativnost od frazeološkog nizanja reči.

A, priznaćete, ovo je baš kreativan oglas. Šta je namera osoba koje stoje iza ovakvog oglasa?

Očigledno da na ovo nasedne dovoljan broj naivaca, ali i da probere one koji na računima imaju nešto para.

Kako će doći do podataka? Tako što su vas pozvali da im se javite na Mesindžer. Tamo će vas „zaposlena” u banci obavestiti da ste baš vi taj srećni dobitnik i da „trebate” da joj izdiktirate broj svog tekućeg i šifru, kako bi pogledala da li zaista na računu imate zahtevanu količinu novca i eto vam „uduplane” sume očas. Za koji minut, sekund, evo sad.

Nije nam poznato koliko se naivaca upecalo na ovu reklamu. Važno je reći da još uvek plovimo po sivoj zoni jer se velika petorka (Gugl, Meta, odnosno Fejsbuk, Majkrosoft, Amazon i Epl) izdigla iznad zakona pojedinačnih zemalja, a komunikacija s njihovim administratorima liči na obraćanje nekom od božanstava – puni ste nade, ali odgovora nema.


Pamet u glavu, karticu u džep

Građanima ostaje da otvore četvore oči, da na svaki pokušaj da vam naoko relevantna institucija (banka, Poreska uprava, policija, izabrani lekar, bolnica) traži da kliknete na neki link, izmenite podatke ili vam javi da vam je račun (nalog ili nešto slično) kompromitovano – nazovete telefonom radnika u kol centru ili odete lično.

Ovo se naročito odnosi na narednih nekoliko meseci. Naime, hakerska grupa Ljilin kompromitovala je servere EPS-a, a ova grupa do sada je sprovela 20 napada, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama. Posledica su talasi fišing napada, najčešće putem SMS poruka (prodaju naše podatke za smešne pare), a još uvek se ne zna ko će i u koju (zlu) svrhu dalje koristiti naše adrese, mejlove, brojeve telefona, kartica (ako ste plaćali onlajn).

Pamet u glavu, karticu u džep!


- Postoji nekoliko tipičnih prevara koje se sreću, i koje zloupotrebljavaju ime i logotip Pošte Srbije i usluga koje preduzeće pruža, poput Post-ekspres usluge – napisala je Pošta Srbije, nakon serije fišing SMS prevara koje su koristile poruke „vaša pošiljka nije dostavljena, kliknite ovde”.

- Molimo vas da uvek obratite pažnju od koga ste dobili poruku, kao i da budete dodatno oprezni ukoliko primite bilo kakav sumnjivi sadržaj. Ukoliko primetite da je poruka napisana lošim srpskim jezikom, ili su izmešana dva pisma – latinica i ćirilica, ili dva jezika – engleski i srpski, najverovatnije se radi o prevari.

I. Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar