ZNATE LI DA RAZLIKUJETE PRAVI MED OD FALSIFIKATA Ovo je nekoliko saveta za brzu proveru da li jedete pčelinji proizvod ili zašećereni sirup
Mnogi vole da jedu med, ali uvek ostaje otvoreno pitanje da li je med pravi.
Teško da oko, jezik i nepce većine degustatora može da razlikuje čist med od meda s dodatim šećernim sirupom, ali postoji nekoliko testova na kojima se kvalitet meda može proveriti, odnosno da li je stoprocentni pčelinji, ili zašećereni proizvod.
Jer nije ovde samo pitanje kvaliteta meda, već i zdravstvenih benefita koje omogućava čist med.
Prema rečima pčelara, ali i medicinskih stručnjaka med je jedno od najboljih sredstava za jačanje imuniteta, moćno deluje protiv infekcija i prehlada ima antioksidantivna dejstava, omogućava razvoj korisnih bakterija u crevima. Medom se može regulisati gastritis, povišen nivo šećera u krvi, veruje se da utiče i na aterosklerozu, pa i da može dobro da deluje na lečenje raka.
Med je specifičan proizvod u kojem nema dodataka ni jedne druge supstance – on je i hrana i lek. Ljudi ga koriste u ishrani od praistorije, ali još uvek u medu postoje materije koje nauka nije otkrila. Jedna kašičica meda sadrži oko 21 kaloriju, a sastoji se uglavnom od voćnog šećera, fruktoze, glukoze i nešto manje maltoze i bogat je složenim ugljenim hidratima.
Na instagram profilu „017dn” postavljen je video jednog pčelara koji otkriva nekoliko trikova za proveru da li je med pravi ili nije.