Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) HOD KROZ VEKOVE POŠTANSKOG SAOBRAĆAJA Izložba o istoriji pošte u Petrovaradinu i Novom Sadu

16.01.2024. 21:36 21:45
Piše:
Izvor: privatna arhiva

Izložba povodom 170 godina od otvaranja prve pošte u Novom Sadu i 270 godina od otvaranja prve pošte u Petrovaradinu postavljena je u šalter sali glavne novosadske pošte.

Rukovodilac PTT muzeja, Marko Jelić, zahvalio je Društvu novosadskih filatelista i rukovodstvu JP „Pošta“, što su javnosti omogućili ovakvu postavku.

„Drago mi je što se posle dugog vremena otvara saradnja sa filatelistima i što oni doživljavaju poštu kao svoju kuću, jer ona to i treba da bude. U godini kada PTT muzej obeležava sto godina nadamo se da će ovi veliki jubileji, 170 godina od otvaranja prve pošte u Novom Sadu i 270 godina od otvaranja prve pošte u Petrovaradinu, samo doprineti da u narednim periodima sve više generacija bude usmereno na filateliju. Da na taj način razvijaju strpljenje, preciznost, poštovanje prema istoriji i tradiciji našeg naroda i pošte Srbije“, rekao je Jelić.

Predsednik Društva novosadskih filatelista, Filip Kulić, zahvalio se „Pošti Srbije“ i izrazio nadu da će nastaviti sa saradnjom. Naglasio je da se radi o zanimljivoj izložbi sa dosta interesantnih detalja.

„Tu je kopija najstarijeg poznatog pisma poslatog sa novosadske pošte 1853. godine, nekoliko nedelja po njenom otvaranju. Mogu se videti i fotografije izgradnje zgrade današnje glavne pošte i kako je ona izgledala pre i posle otvaranja”, objasnio je Kulić.

On je rekao da su filatelisti, povodom 170 godina od otvaranja prve pošte u Novom Sadu i 270 godina od otvaranja prve pošte u Petrovaradinu, izdali set od četiri koverta. Dva za Petrovaradin i dva za novosadsku poštu. Ukupno je napravljeno 60 setova, dakle ograničen broj i svi su numerisani.

Hod kroz istoriju

Izložba obuhvata više tema vezanih za istoriju poštanskog saobraćaja u Novom Sadu i Petrovaradinu. Između ostalog, prikazana je opšta poštanska istorija; zgrade u kojima su bile i / ili se sada nalaze pošte u Novom Sadu i Petrovradinu; načini prenošenja pošte (ambulantne pošte, železnica); mreža pošta u Vojvodini od 18. veka do danas (mape), predfilatelija Petrovaradina 1771 – 1850; poštanski promet u Petrovaradinu i Novom Sadu do 1870-ih godina; tematika Novog Sada u filateliji od 1953 do danas; Novi Sad i Petrovaradin na razglednicama; memorandumi i zaglavlja novosadskih firmi na pismima i dopisnicama.


Važna uloga pošte u Petrovaradinu

Pošta u Petrovaradinu je otvorena 29. decembra 1753. i igrala je veoma važnu ulogu u 18. i 19. veku. Pre petrovaradinske pošte, u današnjoj Vojvodini su postojale samo pošta u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu) od 1737, u Zemunu od 1747. godine, Horgošu od marta 1753. i Velikoj Kikindi od avgusta 1753. godine. Na području bivše Jugoslavije tada je bilo 35 pošta. Pošta u Petrovaradinu je od početka radila u zgradi Komorskog provizorata u kojoj se i danas nalazi. Samo je dvadesetih godina prošlog veka radila u ulici Vladimira Nazora 1 (preko puta crkve), a za vreme okupacije, u zgradi u Beogradskoj ulici 9.

Novosadska pošta je ustanovljena sto godina kasnije, 1853, pa su Novosađani dotle koristili petrovaradinsku poštu. Međutim, i kada je 1853. pošta u Novom Sadu otvorena, bila je potčinjena onoj u Petrovaradinu, te su se neke pošiljke mogle predavati i primati samo u glavnoj pošti u Petrovaradinu.


Izložba je pripremljena u organizaciji Društva novosadskih filatelista i JP „Pošta Srbije“, Beograd, Radne jedinice „Novi Sad“, uz pomoć PTT muzeja iz Beograda i kolekcionara: Petra Savića, Ivana Tangla, Huseina Čamdžića, Dragoša Petrovića i Kiš Šandora.

Postavka se može pogledati u centru u šalter sali glavne novosadske pošte do 29. februara 2024. godine.

Autor:
Pošaljite komentar
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA RADOMIRA PERINA RAŠE Okom kamere u srcu prirode

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA RADOMIRA PERINA RAŠE Okom kamere u srcu prirode

16.01.2024. 11:20 11:28
Nova izložba u galeriji SULUV-a Slika grada

Nova izložba u galeriji SULUV-a Slika grada

22.12.2023. 13:45 13:53