Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVROPSKO PRVENSTVO: Mađari nadigrali Srbiju, Orlovi sad daleko od druge faze

14.01.2024. 22:14 23:30
Piše:
Izvor: Tanjug (Peter Kneffel/dpa via AP)

(Od našeg specijalnog izveštača)

Imajući u vidu prvu utakmicu protiv Islanda, mnogo se više očekivalo u drugom meču C grupe na Evropskom prvenstvu od rukometaša Srbije, koji su poraženi od Mađarske 27:28. Sa bodom iz dva meča, “orlovi” su izabrali teži put za plasman u glavnu rundu, pošt osu u prednosti Mađari i Islanđani. Samo pobeda Mađara nad Islandom i “orlova” nad Crnogorcima ostavlja nas u igri, gde će presudit i gol razlika između nas i “ribara” o opstanku na Šampionatu uz naše severne susede.

Imali smo od naših rukometaša prevelika očekivanja posle odlične igre protiv Islanda, koji su nas razočarali igrom i porazom od severnih suseda. Realno, „orlovi“ su jednom nogom zakoračili na put za povratak kući, nego na stazu koja vodi u Keln. Sem borbenosti u ovom meču ništa nismo videli od „orlova“.


Đorđić: Nada poslednja umire, Kukić: Teško nam je ali daćemo sve od sebe da se izdignemo iz ove situacije

– Dali smo sve od sebe, ali oni su od početka bili bolji. Nismo imali rešenja za njihov napad sa pivotmenom. Probali smo na sve načine, ali treba ima čestitati, bili smo bolji. Probali smo da igramo kao tim, nažalost nije bilo dobro. Bilo je teško nositi se s mađarskim bekovima, oni su jako visoki, nismo uspeli da dođemo u pravom ritmu, dođemo do zaleta, a onda je jako teško. Dok god šansa postoji mi ćemo da damo sve od sebe. Hoćemo da pobedimo. Očekujem da Mađarska može da pobedi Island, oni su fantastična ekipa. Mi treba da se nadamo, ali nije u našim rukama – jasan je Đorđić.

Srednji bek Srbije, Lazar Kukić, vidno je bio razočaran porazom svog tima, ali veruje u svoje saigrače, sreću i borbu do poslednjeg atoma.

- Bogdan je vanserijski igrač, bilo nam je žao što je koji minut pre početka ”otpao”, ali kompletna smo ekipa, Vukašin Vorkapić je odradio sjajan posao. Razočarani smo rezultatom, nismo bili pravi i nisam bio pravi. Teško nam je ali daćemo sve od sebe da se izdignemo iz ove situacije, da pobedimo i izborimo plasman dalje. Nadam se da će nas i sreća malo pogledati, a mi ćemo do kraja ostati ekipa, familija i tim kakav jesmo sve ovo vreme!


Srbija je utakmicu počela sa tri nova igrača Orbović, Vorkapić i Borzaš, gde su poslednja dva uneli svežinu igrom i postizanjem golova u prvom delu susreta. Dubokom odbranom „orlovi“ su pokušavali da bekovsku liniju Mađara drži što dalje od gola, ali su zato njihovi snažni i korpulentni pivoti Banhidi i Rošta držali prevagu tokom prvih 30 minuta i konstantno vođstvo do tri gola razlike. Bilo ih je teško zadržati, pogotovo što su imali veliki prostor, čak ni naši odbranbeni „specijalci“ Marsenić i Pušica nisu mogli da se nose sa njima. Naš golman Milosavljev nije bio na onom nivou kao u prvom poluvremenu prve utakmice protiv Islanda, kada je dominirao, ali i pored toga davao je sigurnost saigračima.


Bez pomoći Radivojevića

Iako je bio u sastavu, Bogdan Radivojević nije mogao da pomogne saigračima. Naime, desno krilo srpske reprezentacije je povraćao, pošto je imao stomačnih poteškoća. Naša delegacija je tražila izmenu u sastavu, međutim, EHF nije dozvolio. Za ovaj susret selektor “orlova” nije skinuo Miloša Kosa i Uroša Kojadinovića.


U tom periodu, izabrtanici Tonija Đerone bisi su isuviše spori u napadu, a tome je doprinosio srednji bek Lazar Kukić, koji je „davio i naše i njihove“. Uz to Mađari su čvrstom i snažnom odbranom teško dopuštali našim bekovima da se „razmahnu“. Jedino je Borzaš s vremena na vreme uspevao u nameri. I pored borbene, ali slabije igre, „orlovi“ su držali rezultatski priključak. Pokušavali su naši bekovi da izađu na kraj s mađarskom odbranom, da je probiju, ali sve je to teško išlo. Ostalo je nejasno zašto Ilija Abutović nije dobio šansu u prvom delu u odbranbenim zadacima.


Đerona: Fizički nismo mogli da pariramo Mađarima

- Čestitke timu Mađarske i stručnom štabu kolege Rodrigeza. Svesni smo bili koliko će biti teško igrati protiv ovakve ekipe. Fizički nismo mogli da pariramo, posebno u odbrani pozicije pivota - rekao je selektor rukometaša Srbije Toni Đerona posle poraza od Mađarske (28:27) na EP u Nemačkoj.

- Napad nije bio na nivou koji smo spremali. Nismo bili dovoljno brzi, ali ni šutirali dovoljno snažno sa distance. Mogu da budem zadovoljan načinom na koji smo igrali odbranu, ponosan što nismo odustajali do samog kraja, ali na kraju to što smo bili bolji samo poslednjih pet minuta nije bilo dovoljno u ovako fizički teškoj utakmici - rekao je Đerona.

Srbija može u drugu fazu pod uslovom da u poslednjem kolu ubedljivo savlada Crnu Goru, a Mađari dobiju Island.

- Znamo da će Mađarska želeti da prenese dva boda, ali mi moramo da uradimo svoj deo posla protiv Crne Gore - poručio je Đerona.


Kada smo očekivali da će u nastavku, posle predaha i saveta stručnog štaba, “orlovi" zaigrati kvalitetnije vrlo brzo smo se osvestili, pošto su naši rukometaši i selektor Đerona počeli da lutaju. Prvi minuti nastavka uspeli su naši momci da izjednače i povedu, ali šansa je ostala jalova.Kada se činilo da će Đeronini izabranici krenuti u opštu ofanzivu, načinili su nekoliko tehničkih grešaka i promašili iz nerezonskih poizcija. Mađarski trener Rodrigez uvođenjem drugog golmana preokrenuo je potpuno rezultat. Mađari su uzvraćali odličnim akcijama preko Matea, Banhidia, pa su u 47. minutu stigli do vođstva od pet golova razlike25:21.

Naša ekipa delovala je odsutno, u napadu je bila bezidejna, a nikada nije bila bliže da pobedi nikad lošije Mađare.

U ponedeljak je slobodan dan, a u utorak Srbija igra sa Crnogorcima od 18 časova.

Srbija – Mađarska 27:28 (13:14)

MINHEN: Olipijska dvorana, gledalaca: 7.500, sudije: Jorum i Kleven (Norveška), sedmerci: Srbija4 (4), Mađarska3 (2), isključenja: Srbija 12, Mađarska4 minuta.

SRBIJA: Cupara (6 odbrana), Vorkapić 5, Abutović, Borzaš 4, Milosavljević 1, Radivojević, N. Ilić 5 (4), Pušica, V. Ilić, Orbović 2, Vejin 1, Kukić 2, Đorđić 2, Pešmalbek 2, Marsenić 2, Milosavljev (5 odbrana, 1sedmerac).

MAĐARSKA: Šipoš 2, Boka 1, S. Krakovski 1, Ligetvari, Mate 5 (2), Fazekaš, Banhidi 10, Sita 2, Ančin 1, Bodo 1, Ilić, Rošta 2, Lekai 3, Hanus, Palašič, Bartuc.

Jovo Galić

Islanđanima drama protiv Crne Gore

U prvoj utakmici 2. kola grupe C, Island je savladao CrnuGoru 31:30 u vrlo neizvesnom finišu.Strelac odlučučujućeg gola 46 sekundi pre kraja bio je Gisli Kristjanson.U poslednjem napaduCrne Gore, nekoliko sekudni pre kraja, šut Vuka Borozana za remi odbranio je golman Islanđana Bjergvin Pal Gustafson.

Za Crnu Goruovaj poraz znači i eliminaciju iz dalje borbe za plasman u drugi krug (dva najbolja iz grupe idu dalje). Međutim u utorak, nema sumnje, protiv Srbije imaće dodatni motiv da ih pobede, i ako su mnogi pomislili da će to biti utakmica za prestiž.Srbija protiv njih mora da igra imperativom pobede. Crnogorci su u prvoj utakmici, takođe vrlo uzbudljivoj i neizvesnoj, rešenoj tek u poslednjem minutu, izgubili od Mađarske (24:26).

C grupa

Crna Gora - Island 30:31

Srbija - Mađarska 27:28

Standings provided by Sofascore

 

Autor:
Pošaljite komentar
POSLE REMIJA SA ISLANDOM NAŠI RUKOMETAŠI IGRAJU SA MAĐARSKOM: Očekuju pobedu i plasman u glavnu rundu

POSLE REMIJA SA ISLANDOM NAŠI RUKOMETAŠI IGRAJU SA MAĐARSKOM: Očekuju pobedu i plasman u glavnu rundu

13.01.2024. 13:50 19:57
EVROPSKO PRVENSTVO: Rukometaši Srbije ispustili "plus dva" u finišu i remizirali sa Islandom

EVROPSKO PRVENSTVO: Rukometaši Srbije ispustili "plus dva" u finišu i remizirali sa Islandom

12.01.2024. 19:56 20:41