Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KAKO SRPSKA ESTRADA DOČEKUJE BOŽIĆ Ko jede na podu, a ko pravi pihtije; Kod Cece je ovako

06.01.2024. 11:06 11:16
Piše:
Foto: pixabay.com

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan, a pripadnici estrade su otkrili kako proslavljaju najradnosniji hrišćanski praznik Božić.

Aca Ilić i Biljana Jevtić vole da Badnji dan i Božić provedu u krugu porodice, te ovaj dan nikada ne provode radeći.

- Kad su u pitanju veliki pravoslavni praznici, uvek gledamo da budemo u krugu porodice. Ako cele godine radimo, možemo bar na taj blag dan budemo svi zajedno i da tu tradiciju prenesemo i na našeg sina, da jednog dana i on preuzme običaje i da bude kod kuće - rekao je Aca, dok je pevaćica Ćana otkrila kako se u njenom domu proslavljaju praznici.

– Ta radost iščekivanja je nešto najlepše. Mi prvo idemo u crkvu, palimo badnjak, kuvamo vino, a onda sa ženama iz komšiluka praktijum da donesemo bombone deci i skupimo se u komšiluku - istakla je Ćana.

Bogata praznična trpeza

Za Božić su na trpezi neizostavna tradicionalna jela, ali i česnica.

– Za Božić su kod mene neizostavne pihtije ili aspik da malo modernije kažem. Moraju da budu prave, naše i domaće – kazala je Cakana i dodala da za praznik sve pravi sama. Isti je slučaj i kod Biljane Jevtić koja kaže da je vrsna domaćica

- Ja sam žena sa juga, i to je uglavnom tradicionalna kuhinja. Pre svega česnica koja se mesi ranom zorom. Zatim sve ono što spremam godinama, sarma, domaća supa, ruska salata neizbežna, razne pite… Volim da bude bogato i da ima svega po malo – kaže pevačica.

Viki jede na podu

- Badnje veče je uvek posno, jedemo na podu, priprema se tradicionalno posni pasulj prebranac, mesi se česnica. Na trpezi se nađe i dosta suvog voća. Za Božić ide mrsna trpeza, spremaju se kolači, sarme, pečenje, supe, baš nešto posebno. Mi južnjaci volimo da kuvamo i da spremamo pa tako i ja volim da kuvam. Ali za božićnu i uskršnju trpezu imaju svoje tradicionalne načine kako se spremaju -i spričala je Viki.

U domu Cece Ražnatović se takođe poštuju svi običaji, a za bogatu trpezu je zadružena njena sestra Lidija.

- Ja se oslanjam apsolutno na moju sestru, koja brine o svemu tome. Uvek nam je bogata trpeza, i za Božić i za Uskrs i za sve praznike – rekla je Ceca.

Kurir.rs/grandonline

Piše:
Pošaljite komentar
BOŽIĆNA ČAROLIJA U ČURUGU Selo zamirisalo na medenjake, a Deda Mraz delio slatkiše (foto)

BOŽIĆNA ČAROLIJA U ČURUGU Selo zamirisalo na medenjake, a Deda Mraz delio slatkiše (foto)

05.01.2024. 21:05 21:29
(FOTO) TRADICIONALNO U Novom Sadu podeljeni besplatni badnjaci

(FOTO) TRADICIONALNO U Novom Sadu podeljeni besplatni badnjaci

06.01.2024. 09:51 10:32