Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CRNA RIBIZLA KAO PORODIČAN BIZNIS Božanstveno miriše, cvet se koristi u mnogim parfemima ALI džem, slatko i liker NEMAJU KONKURENCIJU

28.12.2023. 11:51 12:21
Piše:
Foto: Privatna arhiva

LUKIĆEVO: Supružnici Dušanka i Mladen Đaković iz Lukićeva na svom poljoprivrednom gazdinstvu bave se uzgojem crne ribizle.

Na plantaži od oko dva hektara, koja se nalazi u selu Družetić, u blizini Koceljeve, imaju blizu pet hiljada grmova ovog, možda i najzdravijeg bobičastog voća. I ne samo što crnu ribizlu gaje, već od nje proizvode i sok, džem, slatko i liker.

- Počeli smo da gajimo crnu ribizlu pre tri godine, a imali smo sreću što smo kupili već formiran voćnjak, koji je bio u rodu. Za crnu ribizlu smo se opredelili jer smo želeli da se bavimo proizvodnjom nečeg što je zdravo i da boravimo što više u prirodi – priča Dušanka Đaković.

Crna ribizla dobro uspeva u Družetićima, ali Đakovići planiraju da uskoro iz matičnog voćnjaka donesu reznice i formiraju rasadnik u Lukićevu.

- Voćnjak crne ribizle nas je preporodio, doneo nam smirenje i jako smo srećni u njemu. Crna ribizla božanstveno miriše, a retko ko zna da se njen cvet koristi u mnogim parfemima. Kod nas ovo voće još nije dovoljno poznato, ali verujemo da će vrlo brzo postati - kaže Dušanka.

Najveći deo roda Đakovići prodaju otkupljivačima, da bi kasnije gotovo sav otkup otišao u izvoz - u Veliku Britaniju, Švedsku, Poljsku, Rusiju, gde je crna ribizla na ceni.

-Tvrdim da je zbog svojih kvaliteta i lekovitih svojstava crna ribizla najzdravije bobičasto voće. Pre dve godine uopšte je nismo prskali, ove godine smo morali jedanput jer je bilo previše kiše. I naši proizvodi su bez ikakvih dodataka, samo voće i šećer, koji koristimo kao prirodni konzervans - ističe Mladen Đaković.


Sami osmislili brend

Đakovići su, osim što prerađuju crnu ribizlu iz sopstvenog voćnjaka, sami i osmislili brend pod kojim plasiraju svoj proizvod.

- Sami smo smislili ime, Sophia ribizla, sami smo kreirali i logo, etikete, ambalažu. Trudimo se da pratimo trendove. Ali najvažniji nam je kvalitet proizvoda. Ono što je za tržište, isto je kao i ono što mi koristimo. Od ovogodišnje proizvodnje, polovinu smo poklonili, i jako nam je važno da je to što proizvedemo zdravo i kvalitetno - zaključuje Dušanka Đaković. 


Ove godine Đakovići su preradili oko 500 kilograma crnih ribizli. Za sada proizvode džem, slatko, sok i liker, a pokušali su i čaj i vino. Međutim, to još nisu uvrstili u katalog svojih proizvoda.

-Proizvodi od crne ribizle su od voća i šećera, koji je neophodan kao prirodni konzervans. Ko je jednom kupio neki od naših proizvoda, postao nam je stalna mušterija. Tržište nam je uglavnom u Beogradu i Novom Sadu - objašnjava Mladen.

Ž. Balaban

Piše:
Pošaljite komentar