Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) VELIKI PLANOVI VODA VOJVODINE U 2024. Napojiti Srem Dunavom preko Fruške gore

11.12.2023. 09:29 10:04
Piše:
Izvor: Vode Vojvodine

U sledeću godinu „Vode Vojvodine“ ulaze bez 2,4 milijarde dinara od nakandi za odvodnjavanje, ali po rečima direktora Srđana Kruževića, ne odustaju od toga da kanalsku mrežu održavaju i proširuju.

Tako su toku projekti koji bi na kraju trebalo da omoguće prevlačenje vode iz Dunava i Save za navodnjavanje Srema, dok se vodotokovi pruređuju da služe osim odvodnjavanja i za navodnjavanje.

- Sada smo po prvi put pokrajinskim novcem, kroz „Vode Vojvodine“ i budžet, uspeli da isfinansiramo isti iznos novca kao što finansira država kroz  Abu Dabi fond. Kanal K1, koji se naslanja na opštinu Novi Kneževac smo finansirali tako što je država dala sredstva za zemljane radove, a Pokrajina je izdvojila sredstva kroz „Vode Vojvodine“ za sve  vodne objekte, ustave, crpne stanice i sve ono  što je neophodno  da jedan dvonamenski sistem, koji može da odvodnjava i navodnjava, može da funkcioniše – kaže Kružević za „Dnevnik“.

On podseća da je kada je stigao u preduzeće budžet iznosio oko tri milijarde dinara i bio je daleko manji od potreba sistema koji održavaju „Vode Vojvodine“. U narednu godinu ovo preduzeće ulazi sa 71, milijardom dinara, slično kao i 2023. godinu, u kojoj su u dva navrata kroz rebalans pokrajinske kase dobili još oko dve milijarde dinara.

- Sad smo sa našim sredstvima nastavili projekat Abu Dabija koji je bio izgrađen na Jegričkoj. Postojala je crpna stanica, ali iza nije bilo kanalske mreže. Mi smo sada uložili svojih 560 miliona dinara i razvijamo tu kanalsku  mrežu za navodnjavanje tog dela  oko Vrbasa – navodi Srđan Kružević.


Projekti za sever Vojvodine

- Mi već imamo sjajne projekte koji se tiču severa Vojvodine, koji se tiču Bačke Topole, severnog Banata i Bačke, koje bismo spajali u jedan meliorativni sistem. Imamo okce koje se tiče Vrbasa i Kule, koji je kapitalan objekat navodnjavanja za više od 4.000 hektara. To su sve projekti za koje imamo projektno-tehničku dokumentaciju i čekamo novu tranšu kredita države da možemo da krenemo u njihovu realizaciju – navodi Kružević.


Po njegovim rečima, preduzeće po prvi put ima dovoljno novca da razmišlja o izvođenju sopstvenih projekata, dok je neophodno revidirati dosadašnje projekte koji su zastareli.

- Jako je važno da smo krenuli da pretvaramo sisteme za odvodnjavanje u dvonamenske sisteme. Izgradnjom ustava, crpnih stanica, dobijamo sisteme koji su ranije služili za odvodnjavanje, a sada ti sistemi imaju mogućnost i punjenja, odnosno navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta – ukazuje Kružević., dodavši da ujedno revitališu postojeće dvonamenske sistema u koje nije ulagano 40 godina.

Kako je napomenuo, vremenske prilike govore da je potrebno da se okrene borbi protiv suše, ali u isto vreme biti spreman za odbranu od poplava.

- Tako da ovi sistemi koje sada radimo, na primer potisni vodovod Borkovac-Pavlovci koji će ta jezera, koja se već nalaze u sistemu odbrane od poplava kao akumulaciona jezera, u sušnom periodu puniti vodom iz Save, koju upumpavamo kroz kanal  Jaračka jarčina. Dolazimo do druge crpne stanice koju bi sada trebalo da počnemo da radimo sa novcem iz EBRD-a.  Odatle pumpamo vodu potisnim cevovodom u Borkovačko i Pavlovačko jezero, držimo vodu uvek na istom nivou, da bi ratari, voćari i vinogradari mogli da snabdevaju svoje zasade i useve – pojasnio je Kružević.

Što se tiče sledeće godine, najveći projekat u njoj, po Kruževiću, biće početak planiranja prevlačenja vode preko Fruške gore iz Dunava kod Beške i Neština.

- To su dva sistema koja će uspeti da završe kompletno navodnjavanje južnih padina Fruške gore. To je projekat koji će trajati godinama, ali sledeće godine definitvno krećemo u izradu studije i projekte. Ako uspemo da preko države obezbedimo novac, verujem da ćemo kroz projektovanje po „žutom fidiku“ raditi i početak izvođenja tih radova – kaže Kružević.


Kopanje jedina konstanta

Vrednosti ovih projekata, zbog situacije u svetu, značajno variraju, ističe Srđan Kružević i teško se mogu predvideti.

- Kod nas je konstantna jedino cena kopanja kanalske mreže.  Projekat u Slankamenu koštaće između 20 i 25 miliona evra. To su sve ogromni projekti. Mi smo za 37 miliona evra iz Abu Dabi fonda obezbedili navodnjavanje za 103. 000 hektara. To nije zanemarljivo. – zaključio je Kružević.


On ističe da se čeka nova tranša aranžmana sa Abu Dabi fondom, jer je to jedini značajan izvor finansiranja za projekte vredne destine miliona evra, kao ovi koji su u toku.

- Od toga zavisi i završetak velkih projekata kao što su Slankamen 1 i 2 koji prevlače vodu na potesu Slankamena iz Dunava, gore na Frušku goru, i tom vodom snabdevaju delove iznad Inđije. Taj deo je sam po sebi ogromna investicija, za koju je potrebno 60-70 miliona evra – napominje – Srđan Kružević.

Srem će tako, po rečima Kruževića, dobijati vodu sa tri strane, jer je u toku gradnja crpne stanice u Belegišu.

- Ona vuče vodu iz Dunava prema Belegišu, kroz Pazovu, dole prema Pećincima i spušta se prema Batajnici i Surčinu. Tako da ćemo s te strane Fruške gore imati rešen taj problem, a s ove dve tačke o kojima sam pričao, zatvorićemo ovaj drugi deo. S treće strane, Jaračka jarčina koja se gradi, i potisni cevovod završiće tu donju stranu i imaćemo Frušku goru napojenu vodom bez ikakvih problema. To je dugoročan plan, ali se radi intenzivno na njemu – kaže Kružević.

Svetozar Krstić

Foto: Vode Vojvodine

BONUS VIDEO


Autor:
Pošaljite komentar
GRAD NOVI SAD I VODE VOJVODINE PREUREĐUJU OBALE KANALA DTD Gradiće se šetališta od Klisanskog do Kaćkog mosta

GRAD NOVI SAD I VODE VOJVODINE PREUREĐUJU OBALE KANALA DTD Gradiće se šetališta od Klisanskog do Kaćkog mosta

07.12.2023. 10:14 10:27
Vode Vojvodine i Srbijavode POČELE SANACIJU POSLEDICA IZLIVANJA

Vode Vojvodine i Srbijavode POČELE SANACIJU POSLEDICA IZLIVANJA

19.06.2023. 19:28 19:33
Potpisan ugovor o dualnom obrazovanju između FTN i JVP „Vode Vojvodine“

Potpisan ugovor o dualnom obrazovanju između FTN i JVP „Vode Vojvodine“

22.02.2023. 16:17 16:21