Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U VOJVODINI OVE GODINE ZABELEŽENO 150 SLUČAJEVA PERTUSISA Novosađani najviše na udaru velikog kašlja

03.12.2023. 11:34 11:57
Piše:
Izvor: Pixabay

Veliki kašalj ili pertusis je prisutan endemo-epidemijski, što znači da ga registrujemo svake godine, u manjem ili većem broju.

Tokom 2023. na teritoriji  Vojvodine laboratorijski je potvrđeno 150 slučajeva velikog kašlja. Najveći broj, 100, sa teritorije je Južnobačkog okruga, odnosno Grada Novog Sada – kaže za „Dnevnik“ epidemilog profesor dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Po njegovim rečima, do 2012. godine, nismo imali realan uvid u učestalost i distribuciju velikog kašlja. Razlog tome je što nije postojala savremena dijagnostika i adekvatna definicija slučaja (uputstvo kako prepoznati oboljenje u eri vakcinacije) ove bolesti.

– Primera radi, 2010. je na teritoriji cele Srbije zabeležen samo jedan slučaj pertusisa, a u susednoj Sloveniji 610. Svesni činjenice da taj odnos obolelih ne može biti realan, od 2012. je uveden pojačan nadzor nad velikim kašljem u AP Vojvodini i od tada svake godine registrujemo određeni broj obolelih i to u svim uzrastima, ne samo među najmlađima, kako je bilo ranije - navodi dr Ristić. – Pri tome broj obolelih nije isti svake godine, što je slično iskustvima drugih zemalja u kojim se takođe sprovodi imunizacija protiv ove bolesti i gde postoji razvijen nadzor nad ovom bolešću.

Poslednji stadijum pertusisa može da traje nedeljama pa čak i mesecima nakon početka bolesti

Stepen ispoljavanja velikog kašlja zavisi od uzrasta pacijenta, njegovog prethodnog vakcinalnog statusa, broja kontakata sa divljim sojem uzročnika pertusisa, kao i prisustva infekcija izazvanih drugim uzročnicima (tzv. koinfekcije). Nakon inkubacije sa prosečnim trajanjem od 7 do 10 dana sledi tzv. kataralni stadijum pertusisa u kome su dominantni simptomi i znaci slični prehladi: kijavica, konjunktivalna iritacija, curenje iz nosa, suzenje očiju, umeren kašalj, bez povišene telesne temperature. Ovaj stadijum traje od sedam do 14 dana, a oboleli je najzarazniji u ovom stadijumu oboljenja.

– U drugom, paroksizmalnom stadijumu, dolazi do pojačavanja simptoma i znakova iz prvog stadijuma oboljenja, ali i do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa zacenjivanjem, naročito tokom noći – objašnjava dr Ristić. – Kod najmlađih, nevakcinisanih, uz zacenjivanje, često su prisutni i povraćanje nakon kašlja, apnea i cijanoza. Kašalj u ovom stadijumu ima karakterističan prizvuk – inspiratorni stridor ili huk – a tokom napada kašlja pacijent se bori za vazduh. U tipičnoj formi oboljenja, kod nevakcinisane dece, napadi kašlja sa zacenjivanjem se ponavljaju u serijama od pet do 15 epizoda tokom 24 časa, a završavaju se povraćanjem lepljive sluzi iz disajnih puteva obolelog.

Stepen ispoljavanja velikog kašlja zavisi od uzrasta pacijenta, njegovog prethodnog vakcinalnog statusa, broja kontakata sa divljim sojem uzročnika pertusisa, kao i prisustva infekcija izazvanih drugim uzročnicima

U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, sledi oporavak pacijenta kada dolazi do smanjenja učestalosti i intenziteta kašlja i ređe pojave povraćanja nakon kašlja. Zbog potencijalne mogućnosti da različite virusne infekcije budu uzrok ponovne pojave paroksizama, poslednji stadijum pertusisa može da traje nedeljama pa čak i mesecima nakon početka bolesti. Inače, kliničko ispoljavanje velikog kašlja je blaže kod ranije vakcinisanih i starijih osoba.

– Najbolja mera je prevencija, odnosno pravovremena, dakle bez odlaganja, vakcinacija protiv pertusisa prema kalendaru imunizacije u našoj zemlji – apeluje dr Ristić.

Ljubica Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
VELIKI KAŠALJ SE ŠIRI SRBIJOM U Novom Sadu od početka godine lečene TRI BEBE, evo koji mališani su NAJUGROŽENIJI

VELIKI KAŠALJ SE ŠIRI SRBIJOM U Novom Sadu od početka godine lečene TRI BEBE, evo koji mališani su NAJUGROŽENIJI

19.11.2023. 12:44 14:19
MISLILO SE DA JE ISKORENJENA OVA BOLEST Veliki kašalj ponovo se javlja kod dece

MISLILO SE DA JE ISKORENJENA OVA BOLEST Veliki kašalj ponovo se javlja kod dece

06.10.2023. 10:29 10:37
Dobra dijagnostika otkriva veliki kašalj

Dobra dijagnostika otkriva veliki kašalj

05.03.2018. 10:50 10:54