Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MAJA GOJKOVIĆ: Naša obaveza i odgovornost da ČUVAMO ZAVEŠTANJE i sledimo PUTOKAZ KOLA SRPSKIH SESTARA (FOTO)

01.12.2023. 21:39 21:44
Piše:
Izvor: kultura.gov.rs

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na Svečanoj akademiji povodom 120 godina postojanja Kola srpskih sestara da je to udruženje važan deo nacionalnog i kulturnog identiteta a da je naša obaveza i velika odgovornost da čuvamo zaveštanje i sledimo putokaz koji su nam ostavili osnivači.

Gojković je ukazala da se velikom posvećenošću i humanizmom, ujedno afirmišući obrazovanje, kulturu i patriotizam kao ključne društvene vrednosti, ovo udruženje s punim pravom uvrstilo među najznamenitija obeležja čitavog srpskog naroda.

Ovaj jubilej je prilika da još jednom odamo počast odvažnim i mudrim osnivačima i članicama ovog jedinstvenog udruženja. Kolika je bila dalekovidost Nadežde Petrović, Branislava Nušića i njegovih ostalih utemeljivača, govori i to da su sve plemenite ideje i vrednosti, koje su početkom 20. veka uspostavili za osnovne principe udruženja, više nego aktuelne i u savremenom svetu, rekla je ona.

Gojković, koja je i predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost, podsetila je da je u vreme nastanka Kola srpskih sestara pokretačka snaga njegovih idejnih tvoraca bila želja da unaprede položaj žena u društvu i izbore se za jednak tretman, a da ih je pođednako snažno inspirisala i težnja da pomognu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i u južnoj Srbiji koji je početkom dvadesetog veka bio izložen sve većem teroru.

I tada, kao i danas, pokazalo se da kad god smo kao narod poštovali tradiciju, gajili dobročinstvo i iskazivali rodoljublje, dakle, sve ono po čemu je ovo udruženje prepoznatljivo, uspevali smo i da ostvarimo stabilnu sadašnjost i bolju budućnost. Zato je na nama da pokažemo da žene 21. veka mogu biti dostojne sledbenice velikog dela Savke Subotić, Ljubice Luković, Mirke Grujić, Delfe Ivanić i svih heroina koje su, radeći na tome da drugima bude bolje, doprinele da čitavo društvo spozna značaj zajedništva i jedinstva za opstanak i razvoj naroda i države, naglasila je Gojković.

Prema njenim rečima, članice Kola srpskih sestara su tokom Oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine na delu pokazale šta znače ogromno požrtvovanje i solidarnost sa svojim narodom u najtežim trenucima i u bogatoj riznici srpske istorije zauzele mesto rame uz rame sa ratnim junacima svojom nesebičnom brigom za druge, prikupljanjem priloga, ukazivanjem pomoći bolesnima i nezaštićenima u ratnom vrtlogu.

Pored borbe za rodnu jednakost i iskreno rodoljublje iskazano i kroz dobrovoljno učešće u oslobodilačkim ratovima, članice Kola bile su više nego svesne činjenice koliko je kultura važna za celokupno društvo i razvoj ličnosti. Njima dugujemo i nastanak jednog od najvrednijih dela srpske umetnosti, slike 'Kosovka devojka' Uroša Predića. Ovo remek-delo, jednu od najznačajnih slika srpskog realizma koja verno odslikava svu patnju i stradanje srpskog naroda, poručilo je upravo Kolo srpskih sestara, pojasnila je Maja Gojković.

Ona je rekla da je kao neko ko ima više od trideset godina zajedničkog života sa ovim udruženjem, imajući u vidu da je njena majka Savka Gojković duže od decenije bila predsednica, a potom do kraja života počasna predsednica Kola srpskih sestara Eparhije bačke, duboko svesna značaja koje ono ima za srpsku kulturu i duhovnost.

Kao važan deo nacionalnog i kulturnog identiteta, ovo udruženje je i živi svedok i aktuelni pokazatelj činjenice da su dobra dela i briga za drugoga među najvažnijim odlikama srpskog naroda. Kao zasluženu počast nacionalnim velikanima, zbog naše kulture i tradicije, naša je obaveza i velika odgovornost da čuvamo zaveštanje i sledimo putokaz koji su nam ostavili osnivači Kola srpskih sestara, istakla je Gojković.

Ukazala je da svi mi, a naročito žene modernog doba, dugujemo veliku zahvalnost najpoznatijim od mnoštva zaslužnih žena kao što su Delfa Ivanić, prva Srpkinja i prva žena iz Kraljevine Jugoslavije koja je dobila Medalju za milosrđe ”Florens Najtingel” ustanovljenu od Međunarodnog Crvenog krsta, zatim Savka Subotić koja je ostavila dragocene rukopise o mnogim značajnim ličnostima iz druge polovine 19. i početka 20. veka, nezaobilazna Nadežda Petrović, velika slikarka, humanista i patriota čiji jubilej, 150 godina od rođenja, ove godine obeležavaju Republika Srbija i Unesko ali i svim potonjim pripadnicama Kola srpskih sestara koje su nam otvorile mogućnost školovanja i glasačkog prava, kao preduslove za puno poštovanje žena i njihov ravnopravan položaj.

Po ugledu na njih i sve druge žene koje su gradile i grade Kolo srpskih sestara, ono i danas pruža podršku svima bez razlike kojima je ona potrebna i pomaže ugroženim delovima našeg naroda, posebno na Kosovu i Metohiji. Naša najveća snaga oduvek je bila u ljudima i zato je važno što među svim bitnim učesnicima društvenog života postoji izgrađena svest o tome koliko poštovanje načela humanosti i solidarnosti određuju i povezuju jedno društvo.Čestitam vam prvih 120 godina postojanja uz želju da Kolo srpskih sestara i u narednim vekovima ostane svetionik iskonskih vrlina i inspiracija generacijama koje dolaze, poručila je Maja Gojković.

Na Svečanoj akademiji u Matici srpskoj obratili su se i patrijarh srpski Porfirije i Mirjana Šuljmanac Šećerov, predsednica Kola srpskih sestara Eparhije bačke.

Autor:
Pošaljite komentar
GOJKOVIĆ NA PROMOCIJI MONOGRAFIJE „Riznica Saborne crkve u Beogradu“

GOJKOVIĆ NA PROMOCIJI MONOGRAFIJE „Riznica Saborne crkve u Beogradu“

20.11.2023. 21:48 21:50