Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RUKOMETAŠICA ANDREA LEKIĆ ZA „DNEVNIK“: Nacionalni dres najveći ponos, nadam se da će Srbija iznenaditi mnoge na SP

29.11.2023. 22:00 09:08
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Žen­ska se­ni­or­ska ru­ko­met­na se­lek­ci­ja Sr­bi­je u petak će utak­mi­com pro­tiv Dan­ske od 20.30 ča­so­va za­po­če­ti tak­mi­če­nje na Svet­skom pr­ven­stvu ko­je se od 29. no­vem­bra do 17. de­cem­bra pr­vi put odr­ža­va u tri ze­mlje u Dan­skoj, Šved­skoj i Nor­ve­škoj.

Iza­bra­ni­ce Uro­ša Bre­ga­ra će se u gru­pi E po­red do­ma­ći­na Dan­ske sa­sta­ti sa Ru­mu­ni­jom 3. de­cem­bra i Či­le­om dva da­na ka­sni­je.

Pred pr­vu utak­mi­cu srp­skih ru­ko­me­ta­ši­ca na svet­skoj smo­tri za „Dnev­nik" je go­vo­ri­la An­drea Le­kić ko­ja je već sa­da le­gen­da, ne sa­mo srp­skog, ne­go svet­skog ru­ko­me­ta iako je i da­lje ak­tiv­na igra­či­ca. Le­kić je bi­la va­žan deo eki­pe ko­ja je 2013. go­di­ne osvo­ji­la sre­bro na Svet­skom pr­ven­stvu u Sr­bi­ji, po­sle če­ga je po­ne­la i la­ska­vu ti­tu­lu naj­bo­lje igra­či­ce sve­ta. U na­ci­o­nal­nom dre­su igra­la od 2006. do 2021. go­di­ne.

Tre­nut­no sa mno­go uspe­ha pred­sta­vlja ma­đar­ski Fe­ren­cva­roš, a sti­gla je i do ma­gič­ne broj­ke od 1.000 go­lo­va u Li­gi šam­pi­o­na.

– Naj­lep­ša uspo­me­na je sva­ka­ko osva­ja­nje sre­bra pred na­šim na­vi­ja­či­ma. To je ne­što što će za­u­vek osta­ti u mom se­ća­nju. Či­ni mi se da sva­ki se­kund tog pr­ven­stva mo­gu da evo­ci­ram i ta se­ća­nja mi uvek iz­no­va iz­ma­me osmeh na li­ce. Ima­le smo sja­jan ko­lek­tiv, eki­pa ko­ja je di­sa­la kao je­dan i ži­ve­la za ostva­re­nje sna o osva­ja­nje me­da­lje za na­šu ze­mlju. Broj­ni re­kor­di, ko­je smo ta­da po­sta­vlja­li, što se ti­če gle­da­no­sti do­volj­no go­vo­re ko­li­ko je ru­ko­met ta­da u Sr­bi­ji do­ži­vlja­vao naj­lep­še da­ne, a mo­že­mo re­ći i vr­hu­nac po­pu­lar­no­sti – po­če­la je za naš list pri­ču Le­ki­će­va.


Bri­lji­ra u Ma­đar­skoj

Iako je u po­znim igrač­kim go­di­na­ma, An­drea Le­kić ima jed­nu od naj­bo­ljih se­zo­na u ka­ri­je­ri. An­drea je ve­de­ta Fe­ren­cva­ro­ša za ko­ji na­stu­pa još jed­na ne­ka­da­šnja re­pre­zen­ta­tiv­ka Sr­bi­je Dra­ga­na Cvi­jić. Po­red to­ga što je ušla u oda­bra­no dru­štvo po­sti­gav­ši 1.000 po­go­da­ka u Li­gi šam­pi­o­na, tre­nut­no je i naj­bo­lji stre­lac elit­nog tak­mi­če­nja u ko­jem igra uza­stop­no 17 go­di­na.


Ka­da je reč o eki­pi Sr­bi­je i šan­sa­ma na pred­sto­je­ćem tak­mi­če­nju Le­kić je is­ta­kla da je po­treb­no vre­me da mla­de igra­či­ce stek­nu is­ku­stvo i do­đu na po­tre­ban ni­vo.

– Se­lek­ci­ja je pod­mla­đe­na, do­sta no­vih li­ca i ve­ru­jem da je pr­vi cilj re­pre­zen­ta­ci­je da pro­đe gru­pu. Re­pre­zen­ta­ci­je kao što su Dan­ska i Ru­mu­ni­ja je­su tre­nut­no kva­li­tet­ni­je od na­še, ta­ko da osva­ja­njem bo­do­va pro­tiv Či­lea oče­ku­jem is­pu­nje­nje tog ci­lja i pro­la­ska u dru­gu run­du, a na­kon to­ga mo­že da sva­šta da se de­si. Tre­ba ići utak­mi­cu po utak­mi­cu bez pri­ti­ska – sa­ve­tu­je sjaj­na ru­ko­me­ta­ši­ca. 


Skan­di­nav­ke glav­ni fa­vo­ri­ti

Ovo će bi­ti 26. Svet­sko pr­ven­stvo za da­me. Ti­tu­lu bra­ni je­dan od do­ma­ći­na selekci­ja Nor­ve­ške. An­drea Le­kić is­ta­kla je da se fa­vo­ri­ti već ne­ko­li­ko se­zo­na ne me­nja­ju.

– Ima ne­ko­li­ko re­pre­zen­ta­ci­ja ko­je ula­ze u krug fa­vo­ri­ta za osva­ja­nje svet­skog zla­ta, a to su Dan­ska, Nor­ve­ška, Fran­cu­ska, Šved­ska. Od njih se oče­ku­je naj­vi­še. Ipak, to ne zna­či da ne­ka dru­ga se­lek­ci­ja ne mo­že da iz­ne­na­di. Na­dam se da će Sr­bi­ja iz­nen­adi­ti mno­ge i da­le­ko do­gu­ra­ti.


U tim­skim spor­to­vi­ma va­žno je da sva­ki član ti­ma ima od­re­đe­nu ulo­gu ko­jom do­pri­no­si ko­lek­ti­vu. Ipak, ja­sno je da ne­ko mo­že da po­nu­di vi­še od ne­kog dru­gog što ga svr­sta­va u red li­de­ra eki­pe i oso­be kod ko­je će za­vr­ši­ti lop­ta ka­da se meč od­lu­ču­je. An­drea je u na­ci­o­nal­nom ti­mu bi­la jed­na od tih igra­či­ca, a ka­da je reč o li­der­stvu sve­sna je da mla­da eki­pa tek tre­ba da do­bi­je vo­đu u me­če­vi­ma ko­ji do­la­ze.

– Li­der tek tre­ba da se na­met­ne u go­di­na­ma ko­je do­la­ze. Ne bih po­seb­no is­ti­ca­la ni­jed­nu de­voj­ku kao li­de­ra re­pre­zen­ta­ci­je. Po­že­le­la bih da bu­du je­din­stve­ne, da igra­ju kao eki­pa i da tim bu­de taj ko­ji će funk­ci­o­ni­sa­ti sa­vr­še­no. Li­der će se sam na­met­nu­ti iz utak­mi­ce u utak­mi­cu. Ima­mo ne­ko­li­ko is­ku­sni­jih de­vo­ja­ka kao što su Ma­ri­ja Čo­lić, Sa­nja Ra­do­sa­vlje­vić i An­đe­la Ja­nju­še­vić, ali vi­še bih vo­le­la da na­stu­pe kao tim i da na­ma svi­ma bu­de te­ško da iza­be­re­mo vo­đu, u smi­slu ko­li­ko one pred­sta­vlja­ju jed­nu fe­no­me­nal­nu ce­li­nu – re­kla je 36-go­di­šnja Be­o­gra­đan­ka.

Vuk Gvo­zde­no­vić

Autor:
Pošaljite komentar
POČINJE SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE: Srpkinje prvo protiv domaćina

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE: Srpkinje prvo protiv domaćina

28.11.2023. 16:10 16:22