DOBRE VESTI IZ MESARA Cene svinjetine lagano idu u rikverc, a buta ima i za 700 dinara
Svinjetina je u mesarama i trgovinskim lancimau Novom Sadu opet malo pojeftinila jer kilogram svinjskog buta košta 835 dinara a bio je oko 1.000 dinara sve do pre nekoliko meseci.
I druge kategorije svinjetine prodaju se, reklo bi se, po pristupačnijim cenama, u odnosu na raniji period.
Na primer, jedna velika trgovina svinjski but prodaje za nepunih 700 dinara kilogram, odnosno 699 dinara a vrat za samo 619 dinara. Po tim cenama pre nekoliko meseci nisu se mogla kupiti, recimo, rebra.
U mesarama na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu but se prodaje od 835 dinara do 860 dinara, a srednja cena karea i vrata je oko 720 dinara.
Kilogram masti i dalje drži cenu jer košta 449 dinara, ali se može kupiti i za 350 dinara u radnji koja prodaje samo čvarke i spržu. U toj prodavnici kilogram čvaraka je već nekoliko meseci 1.500 dinara, a sprža 1.700 dinara kilogram. Prošle godine u ovo vreme čvarci su u toj prodavnici koštali 2.000 dinara a sprža JE bila 2.200 dinara.
Farmerima u Sremu ogovaraju trenutne cene žive vage tovljenika od 275 dinara bez PDV-a, mada bi bili još zadovoljniji kada bi fabrike stočne hrane znatnije spustile gotovu hranu.
- Kukuruz je jeftin, ali stočna hrana nije pojeftinila onoliko koliko bi trebalo zbog niskih cena uljarica i žitarica - kazao je tovljač iz Laćarka Bora Šuljmanac. - Sada smo u zastoju što se tiče prodaje tovljenika zbog pojave afričke svinjske kuge u selu, pa čekamo da istekne zabrana o prodaji.
I sveža slanina za sušenje nije pojeftinila, pošto kilogram sada u mesarama košta oko 800 dinara . Kod sveže slanine može se reći da cena konstantno pomalo raste, verovatno zbog veće potražnje, jer tokom jeseni i zime slaninu sušimo, a leti jedemo sa paradajzom. Podsećamo, kilogram sveže slanine pre dva, tri meseca koštao je blizu 700 dinara.
- Trenutno niže cene svinjskog mesa za prerađivače ne predstavljaju novinu jer u proteklih godinu dana cena svinjetine konstantno rastu i padaju u rasponu od deset do 15 odsto - kazao je za „Dnevnik” Zoran Matijević iz Industrije mesa „Matijević”.
Oscilacije u cenama u proteklih godinu dana nisu se odrazile na promet u „Matijeviću” .
- Kao i prošle godine, i ove godine pazarilo se isto, iako je svinjetina bila skuplja za 12 odsto. Potrošači su kupovali po višim cenama pođednako kao i sada kada je meso jeftinije - naveo je Matijević.
U narednom periodu, kaže naš sagovornik, neće se na tržištu svinjskog mesa ništa značajnije dešavati.
- Tokom decembra i prve polovine januara u mesarama će biti veća potražnja zbog Nove godine i Božića i onda, od kraja januara i u februaru, opet će verovatno doći do spuštanja cena zbog manje potržanje.
Po rečima Matijevića, tovljačima odgovaraju cene hrane zbog jeftinog kukuruza, pa je tov isplativ.
- Kilogram žive vage tovljenika kreće se od 250 do 280 dinara bez PDV-a - kaže Matijević.
Z. Delić
Foto: Dnevnik