Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO POVRĆE IMA ANTIKANCEROGENO DEJSTVO - u KARFIOLU se kriju jedinjenja koja dokazano ŠTITE OD RAKA

28.11.2023. 16:06 16:22
Piše:
Foto: Pixabay.com

Ova super namirnica, koju nutricionisti nazivaju "belom kraljicom zdravlja", obiluje vitaminima, mineralima, dragocenim antioksidansima i ostalim važnim fitohemikalijama.

Karfiol je povrće najsličnije brokoliju i kupusu. Poreklo mu je manje poznato, ali prvi zapisi o ovom povrću dolaze sa Bliskog istoka oko 12. veka, a u evropskim kuhinjama se upotrebljava već četiri veka, prvo u srednjovekovnoj Italiji, a potom i u Francuskoj. To je pitoma sorta divljeg kupusa, a najčešća je beli karfiol, koji se i kod nas uzgaja i konzumira.

Kalorijska vrednost karfiola je 25 kcal na 100 grama, a sastav na tu gramažu je sledeći: voda 92 g, ugljeni hidrati 5 g, (šećeri 1,9 g, vlakna 2 g), masti 0,3 g, belančevine 2 g. Od vitamina, karfiol u većim količinama sadrži vitamin C, čak 58 % preporučenih dnevnih unosa na količinu od samo 100 g karfiola, potom vitamin B5 (pantotensku kiselinu), vitamin B6 i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, i na kraju vitamin K. Karfiol sadrži i minerale: kalijum, fosfor, cink i magnezijum i gvožđe - objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Karfiol kao hrana i lek

Ovo zdravo povrće je, baš kao i kupus, siromašno mastima i ugljenim hidratima, ali sadrži dosta biljnih vlakana, vode i pomenute vitamine. Karfiol sadrži i mnoge fitohemikalije koje su blagotvorne za naše zdravlje.

Jedno od tih jedinjenja je sulforafan za koji je dokazano da se bori protiv kancera. Glukosinelati takođe usporavaju razvoj raka, a karfiol još sadrži i karotenoide. Uopšte ne čudi zašto se karfiol preporučuje uz terapiju protiv raka, ali i za preventivu. Naime, ako redovno koristite karfiol, u velikoj meri ćete smanjiti rizik od agresivnog raka prostate.

Kuvajte ga na pari

Kada se karfiol kuva, ova jedinjenja se uništavaju, to jest degradiraju, pa se tako kuvanjem 5 minuta gubi 20-30%, posle deset minuta 40-50%, posle 30 minuta 75%. Ako želite da sačuvate ove fitohemikalije preporučujem da karfiol pripremate na neki drugi način: kuvanje u pari, u mikrotalasnoj ili na kineski način u voku (prži-mešaj).

Možete ga jesti i sirovog

Karfiol možete pripremati na mnogo načina i kombinovati ga sa raznim povrćem. Možete ga pored opisanih načina pripreme jesti i sirovog ili peći na roštilju, kuvati, pržiti, pohovati.

Jestivi su i listovi karfiola

Listovi su pored bele glavice takođe jestivi, mada se manje upotrebljavaju od same glavice.

- Nju možete razdvojiti na manje cvetove čime će se ravnomernije skuvati. Ako ga kuvate na pari, već posle nekih osam minuta cvetovi bi trebalo da su dovoljno mekani, ali ne previše. Ako ih kuvate u vodi, treba nešto manje vremena, recimo pet minuta.

Dobra zamena za krompir

U dijetama karfiol ima svoju ulogu – on dobro može da zameni krompir, koji je kaloričniji.

- Struktura im je slična, ali ukus nije, jer karfiol nema onaj ukus skroba karakterističan za krompir. Ako do sada niste jeli karfiol, možda se i predomislite. To je zdrava hrana.

Kurir

Piše:
Pošaljite komentar
POČEO BOŽIĆNI POST Evo koliko traje

POČEO BOŽIĆNI POST Evo koliko traje

28.11.2023. 07:06 10:36
Recept dana: Mafini s karfiolom i pančetom

Recept dana: Mafini s karfiolom i pančetom

18.09.2017. 20:28 20:33
Recept dana: Pica s testom od karfiola

Recept dana: Pica s testom od karfiola

27.03.2018. 11:54 11:57