Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ SA SASTAO SA STOLTENBERGOM Razgovarali smo o KiM i mogućnosti da ponovo imamo zajedničke vežbe (VIDEO)

21.11.2023. 10:04 13:33
Piše:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO i Kforom u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM", rekao je Vučić.

I kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM - nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi ili bili napadani, naveo je Vučić.

Istakao je da su isključivo Srbi bili napadani od 2001. a naročito otkada je na vlasti Aljbin Kurti.

"Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sever KiM u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima", rekao je Vučić.

Zanima ih samo priznanje Prištine

 Vučić je izjavio da će međunarodna zajednica pomerati ciljeve i podizati lestvicu za Srbiju, jer ih jedino zanima kada će Beograd da prizna Kosovo.

"Za nas je važnije ono o čemu smo pričali sa Stoltenbergom, a to je kako da sačuvamo mir i bezbednost za Srbe na Kosovu, pošto su oni jedini ugroženi na KiM", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a na pitanje Tanjuga dokle će se dizati lestvica za ono sto Srbija treba da uradi.

Dodao je da će biti zahvalan ako NATO može da pomogne u zaštiti Srba.

"Sarađivaćemo sa njima, naša vojska sa KFOR ima odličnu saradnju, mi ćemo uraditi sve u dogovoru sa njima, ali da nam Priština govori šta će naša vojska da ima na 10, 15 ili 20 kilometara odatle, to nam ne pada na pamet. Svaka saradnja sa KFOR je u redu, ali što se politike tiče, to je drugi par rukava i tu sreće nema za nas, bar ne u kratkom vremenskom periodu koji je ispred nas", poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li će neko odgovarati zbog napada na Srbe na KiM, Vučić je rekao da niko neće odgovarati, jer je tamo normalno da se Srbi napadaju.

Stoltenberg: Odgovorni za zločine moraju da odgovaraju

Stoltenberg je izjavio da odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, ali da Kfor nije organ koji sprovodi zakon.

 On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li će NATO tražiti da budu uhapšeni i da odgovaraju oni koji su pucali na Dragišu Galjka u Zvečanu, koga su sa dva metka  pogodili pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dodao da je važno da se shvati uloga NATO, da prvi reaguju kosovski nadležni organi pa Euleks, a da je Kfor tu da obezbedi stabilnost na nepristrasan način.

"Budite uvereni da svaki put kada vidite kršenje zakona i kada su nevini ljudi ubijeni, odgovorni moraju da odgovaraju za to", rekao je Stoltenberg.

On je rekao i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao da NATO i Srbija mogu više da učine, da se radi na zajedničkim vežbama, Programu za mir i da je NATO zahvalan što Srbija podržava aktivnosti NATO.

"Zajedničke vežbe ne znače podrivanje neutralnosti Srbije, Srbija je stavila jasno do znanja da će to ostati i mi apsolutno to poštujemo", rekao je on.

Na pitanje novinara da li NATO planira da pruži bezbednost građanima na severu i da li će pomoći da Srbi na KiM učestvuju na predstojećim srpskim izborima, Stoltenberg je rekao da se prisustvo NATO na KiM zasniva na principima UN, kao i da  misija Kfor nije policija već vojna snaga.

Stoltenberg će danas razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je sinoć Stoltenberga na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani, rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, "jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost".

On će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju.

Autor:
Pošaljite komentar
PODRŠKA VUČIĆU U BANJALUCI Srbija ne sme da stane

PODRŠKA VUČIĆU U BANJALUCI Srbija ne sme da stane

20.11.2023. 20:16 20:19