Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Direktor Tiršove Siniša Dučić: Mnogo je dece sa TEŠKIM BOLESTIMA, NEMOJTE DA UZALUD ČEKAJU TRANSPLANTACIJE

19.11.2023. 11:15 15:12
Piše:
Izvor: Freepik

Kada su u pitanju teške bolesti od kojih obolevaju deca, direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić posebno  je emotivan.

Nedavno je na ovoj klinici urađena transplantacija bubrega, a donor je bio otac.

Što se tiče transplantiranog deteta kome je otac dao bubreg, Dučić je rekao da je operacija protekla dobro i da je pacijent stabilan.

- Što na hemodijalizi, što na peritonealnoj dijalizi u ovom trenutku imamo 32 pacijenta, 27 je iz Srbije, a pet je iz Crne Gore i iz Republike Srpske i oni su svi kandidati za transplantaciju, naveo je Dučić.

Direktor Tiršove ukazuje da ta ustanova ima uspostavljenu saradnju s londonskim Timom za transplantaciju i ideja je da oni dolaze da bi vršili žive transplantacije kod dece sa težinom ispod 35 kilograma.

- Pored toga, imamo svakodnevnu saradnju s njima preko video-linkova, tako da naši lekari već odlaze tamo - kaže Dučić. Međutim, ističe, neophodno je više kadaveričnih transplantacija za svu decu koja čekaju.

A tu imamo problem jer donora, osim iz porodice, gotovo da nema.

Saradnja sa određenim centrima je neophodna kada je reč o deci kojoj je potrebna transplantacija jetre.

- Imamo saradnju sa Italijom, to je saradnja koja traje preko deset godina, konkretno sa Bergamom. Naši lekari spremaju tu decu za transplantaciju i vode ih - kaže on.


Broj pregleda, operacija, intervencija u ovoj godini

Dučić je naveo podatak da je od početka godine operisano oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno je zbrinuto, a dijagnostičnih procedura – tipa magneta, elektrokardiografije, urađeno je kod oko 175.000 dece.


No, u “Tiršovoj” vode računa o deci koj obolevaju i od drugih bolesti, a sada je sezona respiratornih infekcija, stomačnih virusa. Ono što brine je činjenica da se među decom pojavio i veliki kašalj, protiv koga postoji vakcina. U ovom trenutku u vrtićima ima i varičela.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je za RTS, da ih je iznenadio veliki kašalj.

-To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo. Od početka ove godine bilo je deset pacijenata koji su prošli kroz našu ambulantu gde je potvrđeno da imaju veliki kašalj, a sedam pacijenata je bilo hospitalizovano - kaže Dučić.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o najmlađim pacijentima, a najčešće se javlja u novorođenačkom uzrastu i u ranom dojenačkom uzrastu. Dučić napominje da su svi ti pacijenti dobro prošli.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna, međutim problem je što se obavlja revakcinacija, a na nju se roditelji sa decom ne javljaju redovno.

- Javlja se taj prozor kada se pacijenti zaražavaju i oboljevaju od velikog kašlja - rekao je dr Dučić.

A kako stojimo sa drugim infekcijama, prvenstveno s koronom?

- Ima je sporadično, to je sada sezonska bolest. Nemamo nijednog teškog pacijenta sa koronavirusom poslednjih meseci  kaže Dučić i ističe da su u ovom trenutku, kada govorimo o pregledima kod pedijatara, najčešće u pitanju respiratorni i stomačni virusi kod dece.

- Tiršova je referentni centar za lečenje dece u regionu i svi pacijenti iz regiona dolaze kod nas. Dolaze neki na ispitivanje i lečenja i pacijenti kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja u drugim centrima upućuju se na lečenje na Dečiju kliniku. Tu su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pa do povreda, bolesti srca, urođenih anomalija - rekao je on.

Prioriteti u narednom periodu

Nedavno je u Beogradu bio i stručnjak iz Engleske uz podršku RFZO. Dučić kaže da je bio profesor Kostolni iz Londona, ali i profesor Denard iz Lajpciga, iz Nemačke - jedan od vodećih interventnih kardiologa, koji deolazi često i potpuno besplatno..

Prema njegovim rečima, ideja je da se naši lekari maksimalno obučavaju. I lekari koji dolaze iz Lajpciga i kolega iz Engleske dolaze zbog dobrih prijateljskih odnosa sa lekarima sa našim odeljenjima, jer su provodili jako puno vremena u tim centrima i uspostavili su jako dobre odnose, kaže Dučić.

- Imamo ogromnu podršku tih lekara. Korisno je prvo za decu, za roditelje, za lekare koji učestvuju u tim rezultatima, a potom i za državu. To su operacije koje koštaju preko sto hiljada evra koje se rade ovde za simbolične novce - zaključio je dr Dučić.

Autor:
Pošaljite komentar