Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

“ORLOVI” ODIGRALI PRIJATELJSKU UTAKMICU U BELGIJSKOM LUVENU Rani gol Karska presudio

15.11.2023. 22:28 22:56
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Belgija – Srbija 1:0 (1:0)

U sklopu priprema za utakmicu godine s Bugarskom, koja se, u nedelju od 15 časova, igra na novom stadionu u Leskovcu, reprezentativci Srbije „skoknuli“ su do Belgije. Tamo ih je ugostila domaća selekcija, koja već godinama pripada samom evropskom, pa i svetskom vrhu, a naš selektor Dragan Stojković imao je lepu priliku da proveri na delu igrače koji su do sada ređe imali priliku da nastupaju u kvalifikacijama za EURO 2024. Susret je bio planiran da se igra na stadionu „Kralj Boduen“ u Briselu, ali, zbog vremenskih (ne)prilika, izmešten je u 25 km udaljeni grad Leven, u Flandriji. Nažalost, Srbija je izgubila, mada se mora istaći i to da je Filip Đuričić najpre pogodio stativu, a u finišu i prečku gola Belgije.

 Domaćin je odlučio da se ovaj susret odigra pred praznim tribinama, dakle bez prisustva publike, što je, u neku ruku, smanjilo tenziju u našem timu, iako je rival u svom sastavu imao nekolicinu odličnih fudbalera. I belgijski selektor Domeniko Tedesko, baš kao i naš Piksi, izveli su, što zbog povreda, malo više zbog „skrivanja karata“ pred naredne utakmice, kombinovane postave, pa u početnom srpskom timu nije bilo braće Milinković-Savić, Milenkovića, kapitena Tadića, sjajnog golgetera Mitrovića, pa Kostića, Živkovića i Lukića.

Nije susret počeo u skladu sa željom i očekivanjima naših igrača, jer je već na samom početku 2. minuta pogrešio Pavlović, uspeo je potom Rajković da zaustavi nalet Opende, ali je odbijenu loptu pokupio kapiten Janik Karasko i lako zatresao mrežu Srbije. Samo minut kasnije, ponovo je Pavlović  loše intervenisao, po desnoj strani pred naš gol izbio je Lois Openda, ali je Predrag Rajković ovog puta zaustavio opasni nalet domaćina.

Nametnuli su „đavoli“ ritam igre koji je njima odgovarao i sigurno su držali loptu, dok srpski tim nije uspevao da izvede smisleniji napad ka golu rivala.U tim trenucima igrači sredine terena naše ekipe, pre svih Maksimović i Grujić, nisu se puno primećivali i to je neimonovno ostavljalo traga na ukupni nastup momaka u sinoć belim dresovima. Kako je vreme odmicalo, međutim, Srbija je počela da dolazi do „vazduha“, sve češće lopta je bila kod naših fudbalera, ali je Vlahović u špicu napada i dalje bio prilično izolovan i izostajali su njegovi opasniji ataci ka golu Selsa.

Tek u 24. minutu prvi put je zapretio Stojkovićev tim, a šutirao je, mada prilično neprecizno, Lazar Samardžić. Ipak, u 26. minutu sevnula je kontra Belgije, Tilemans je pronašao opasnog Opendu u špicu, ovaj je bežao Veljkoviću i šutirao, ali je Rajković još jednom odlično intervenisao.

Tempo igre nije bio posebno visok, osnovna bitka vođena je na sredini terena, pa su izostajali brzi prodori Radonjića s desne i Mladenovića s leve strane. U 31. minutu videli smo najbolju priliku za Srbiju, kada je Filip Đuričić šutirao s 15 metara, a lopta je pogodila levu stativu i odbila se u polje. Odgovorio je minut kasnije, ko bi drugi nego Openda, kojeg je još jednom sjajno uposlio Tilemans, ali je naš golman još jednom skinuo „zicer“ napadaču nemačkog Lajpciga.

Isti akteri na sceni su bili i u 43. minutu, kada je Rajković i treći put zaustavio napadača belgijskog tima, koji se našao u odličnoj poziciji. Tilemans i Openda su stvarali prilične probleme našim defanzivcima i dobro je što je golman srpske selekcije bio dobro raspoložen.

U nastavku je Piksi na teren ubacio Kostića i Lukića, što je svedočilo o tome da se naš selektor ne miri s negativnim rezultatom, baš kao i kada je bio aktivni fudbaler. Očekivalo se da naš tim postane konkretniji i opasniji, ali je u uvodnim minutima drugog dela utakmica nastavljena u sporijem ritmu i nadmudrivanju na sredini. Jesu Piksijevi izabranici nastojali da visokim  presingom brzo stignu do lopte, izlazili su na na defanzivce Belgije, ali željenog efekta nije bilo.

U 66. minutu Belgijanci su imali priliku da povećaju vođstvo, ali je udarac Demana uspeo da odbrani Rajković. Tek u 70. minutu uspeo je Radonjić da izmakne pažnji Belgijanaca, šutirao je levom nogom, ali preko gola domaćina. Stojković je u igru uveo naše udarne igle, želeći da stigne do izjednačenja, pa je formacija našeg tima bila promenjena i ofanzivnija. Ipak, u 73. minutu zapretio je Bačuai, ali je Rajković još jednom potvrdio da se nalazi u veoma dobroj formi.

Saša Lukić vrlo dobro je šutirao u 75. minutu, zamalo preko gola Belgije, da bi tri minuta kasnije, posle centaršuta Kostića, glavom pokušao i Aleksandar Mitrović – zamalo pored gola. Bili su agresivni naši reprezentativci, imali su više od igre, a u 89. minutu, posle odličnog dodavanja Kostića, Đuričić je pogodio prečku, a par sekundi nakon toga naši reprezentazivci tražili su i penal, ali rumunski arbitar nije mislio kao oni. Ulagala je Srbija velike napore da izjednači, ali u tome nije uspela i rezultat je ostao onaj iz 2. minuta, dakle 1:0 za Belgiju.

LUVEN: Stadion “Den Dref”, igrano bez prisustva gledalaca, sudija: Marijan Barbu (Rumunija). Strelac: Karasko u 2. minutu. Žuti karton: Veljković (Srbija).

BELGIJA: Sels – Debast, Al Dahil, Teat (od 46. Faes), Deman (od 78. Kastanj) – Fermeren, Mangala (od 46. Vranks), Tilemans – Bakajoko (od 46. Lukebakio), Karasko (od 67. Trosar), Openda (od 67. Bačuai).

SRBIJA: Rajković – Gudelj (od 68. Milenković), Veljković, Pavlović – Radonjić (od 71. Živković), Maksimović, Grujić (od 46. Lukić), Mladenović (od 46. Kostić) – Đuričić, Samardžić (od 68. Tadić), Vlahović (od 68. Mitrović).

A. Predojević 

Autor:
Pošaljite komentar
FUDBALSKI AS BUDUĆNOST VIDI S DRUGE STRANE AUT LINIJE Gojko Kačar ne žali ni za čim i započinje trenersku karijeru

FUDBALSKI AS BUDUĆNOST VIDI S DRUGE STRANE AUT LINIJE Gojko Kačar ne žali ni za čim i započinje trenersku karijeru

15.11.2023. 12:02 13:55
(VIDEO) URNEBESNA STRANA SEOSKOG FUDBALA Golman loše intervenisao, napadač se zaleteo i završio u blatu

(VIDEO) URNEBESNA STRANA SEOSKOG FUDBALA Golman loše intervenisao, napadač se zaleteo i završio u blatu

14.11.2023. 15:22 16:34
ŠOKANTNI MESI: Gvardiola je naneo mnogo štete fudbalu, svi žele da ga kopiraju

ŠOKANTNI MESI: Gvardiola je naneo mnogo štete fudbalu, svi žele da ga kopiraju

13.11.2023. 16:19 16:28