Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREUZETA KONTROLA NAD VOJNIM KOMPLEKSOM HAMASA U GAZI; Pogođeno 450 ciljeva; Američka podmornica sa navođenim projektilima na Bliskom istoku? (FOTO/VIDEO)

06.11.2023. 07:12 08:40
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Fatima Shbair) / (AP Photo/Abed Khaled)

TEL AVIV: Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom poslednja 24 sata preuzele kontrolu nad vojnim kompleksom Hamasa u Pojasu Gaze, pogodile 450 vazdušnih ciljeva i ubile komandante Hamasa, uključujući Džamala Musu koji je bio odgovoran za specijalne bezbednosne operacije te palestinske terorističke grupe.

U saopštenju se ističe da su kopnene trupe IDF tokom noći preuzele kontrolu nad vojnim kompleksom Hamasa u Pojasu Gaze koji sadrži osmatračnice, oblasti za obuku operativaca i podzemne tunele, kada je ubijeno "nekoliko terorista".  

        IDF je napisao na Telegramu da su tokom poslednja 24 sata borbeni avioni pogodili više od 450 ciljeva Hamasa, uključujući teroriste, tunele, vojne komplekse, osmatračnice, lansirne platforme protivtenkovskih raketa.

Na osnovu obaveštajnih podataka, borbeni avioni IDF-a ubili su teroriste Hamasa, uključujući Džamala Musu koji je bio odgovoran za specijalne bezbednosne operacije u terorističkoj organizaciji, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je Musa 1993. godine pucao na vojnike IDF koji su patrolirali Pojasom Gaze. 

Gaza potpuno opkoljena, IDF stigao do mora

TEL AVIV: Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, u stvari podelivši Pojas Gaze na sever i jug, izjavio je portparol vojske, brigadni general Danijel Hagari na brifingu.

Takođe, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je u nedelju veče da je vojska spremna "u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sever", gde se Izrael graniči s Libanom i  prethodnih nedelja borio se svaki dan protiv raketnih napada libanske militantne grupe Hezbolah.

"Danas su snage IDF iz pešadijske brigade Golani opkolile grad Gazu, stigle do mora i drže položaje. Grad Gaza je takođe opkoljen sa juga, a u stvari sada postoji sever Pojasa Gaze i jug. Još uvek funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici severa enklave i Gaze mogu kretati ka jugu“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da vojska u ovom času izvodi opsežne udare u pojasu Gaze.

„Sada su široko rasprostranjeni udari na terorističku infrastrukturu, ispod zemlje i iznad nje“, rekao je Hagari odgovarajući na pitanje na sinoćnoj konferenciji za novinare.

Ranije u nedelju, izraelska vojska je saopštila da je napredovala duboko u Pojas Gaze sa severa i zauzela položaje duž obale. 

Navodi se da je tokom borbi pogođeno više od 1.600 objekata koji su pripadali Hamasu.

Načelnik Generalštaba Halevi rekao je da je vojska spremna "u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sever", gde 

"Postavili smo cilj da znatno obnovimo bezbednosnu situaciju na granicama, ne samo ka Pojasu Gaze", rekao je Halevi, preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da je izraelska vojska u svakom trenutku spremna na ofanzivu na sever, gde se Izrael graniči sa Libanom.

"Shvatamo da to može da se desi i verujemo da je naša odbrana jaka", dodao je Halevi.

 Američka podmornica sa navođenim projektilima stigla na Bliski istok

Vojska SAD saopštila je da je američka podmornica sa navođenim projektilima stigla na Bliski istok.

Centralna komanda SAD saopštila je u nedelju na društvenim mrežama da podmornica klase Ohajo ulazi u njenu zonu odgovornosti, objavio je Si-En-En (CNN).

Postavljena je i fotografija na kojoj se vidi podmornica u Sueckom kanalu severoistočno od Kaira.

Vojska retko najavljuje kretanje ili operacije svoje flote podmornica sa balističkim i vođenim projektilima, a ova najava je jasna poruka odvraćanja usmerena na Iran i njegove saveznike u regionu, ističe Si-En-En.

Podmornica, koja nije imenovana, pridružuje se brojnim drugim plovilima američke mornarice koja su već u toj oblasti, uključujući dve udarne grupe nosača aviona.

Autor:
Pošaljite komentar
PALESTINSKO-IZRAELSKI SUKOB Gotovo 4.000 DECE POGINULO je u Pojasu Gaze od 7. oktobra

PALESTINSKO-IZRAELSKI SUKOB Gotovo 4.000 DECE POGINULO je u Pojasu Gaze od 7. oktobra

05.11.2023. 13:37 14:23
GAZA U VATRENOM PAKLU Eksplozije se vide čak u Egiptu Ovako izgleda palestinski grad u punom zamahu izraelske odmazde (VIDEO)

GAZA U VATRENOM PAKLU Eksplozije se vide čak u Egiptu Ovako izgleda palestinski grad u punom zamahu izraelske odmazde (VIDEO)

08.10.2023. 21:07 23:25