Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MINISTARKA JELENA BEGOVIĆ: Moramo DATI ŠANSU našim NAJMLAĐIMA za buduća zanimanja! „Centar za mlade talente“ PRIMER DOBRE PRAKSE organizacije koja DOPRINOSI RAZVOJU ZNANJA iz matematike i programiranja

01.11.2023. 18:22 18:28
Piše:
Izvor: B. Mandić

Nedavno otvorenu InGrid zgradu u kojoj je smešten Razvojni centar Šnajder Elektrik u Novom Sadu posetiila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

U ime kompanije u najmodernijem poslovnom objektu u Srbiji domaćini su bili direktor Razvojnog centra Dragoljub Damljanović, Vladan Krsman, zamenik direktora Razvojnog Centra Šnajder Elektrik u Novom Sadu, kao i upravitelj Fondacije „Centar za mlade talente“ Radivoje Stojković.

Upravo je Centar za mlade talente bio fokus posete ministarke Begović. Tom prilikom domaćini su ministarku upoznali sa radom Fondacije, kao i svim glavnim postulatima kompanije Šnajder Elektrik na ovim prostorima.Verujući da budućnost može da se održi jedino ako se kontinuirano ulaže u decu i omladinu, Šnajder Elektrik je svoju pažnju usmerio na decu širom Srbije i to od najranijih, pa sve do studentskih dana. U tu svrhu, 2012. godine, osnovana je Fondacija “Centar za mlade talente”, neprofitabilna, nevladina organizacija koja ima za cilj da doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Imajući u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT stručnjaka, najtraženija zanimanja sadašnjosti i budućnosti, kako u svetu tako i kod nas, pokrenuta je Fondacija sa ciljem da se doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja upravo iz pomenutih oblasti.

„Ovakva kompanija predstavlja pravi primer, sa jedne strane, zato što nema negativnih uticaja na životnu sredinu, s sa druge strane pokazuje kako jedna kompanija treba da razmišlja”, rekla je ovom prilikom dr Begović. Ona je naglasila da je postojanje jednog ovako velikog razvojnog centra u Srbiji je fantastična stvar za mlade ljude. “Mladi ne moraju nigde da odu, nego mogu da ostanu ovde. Bliska saradnja sa fakultetima govori o ozbiljnosti i cilju da talenti ostanu u svojoj zemlji i da dobiju svoju šansu”, rekla je dr Begović.

“Ono što Srbija ima jesu talenti”, istakla je ona. “Naravno, nije bitan samo talenat, prisutan je i ogroman rad. Imamo puno talentovane, vredne dece koja treba da dobiju istu šansu. Samo upotrebom novih onlajn tehnologija i uz pomoć najboljih profesora koji svima predaju isto, to postižemo. Treba iskoristiti one resurse koje imamo, treba omogućiti našoj najtalentovanijoj deci da budu ovde, da se razvijaju i da se kontinuirano edukuju”, rekla je ona.

“Centar za mlade talente, koji je pokrenula ova kompanija, izuzetno je bitan. Moramo da damo šansu našim najmlađima da se spemaju za buduća zanimanja, za koja mi ne znamo ni kako će izgledati. Moramo da im damo kvalitetno i dobro obrazovanje.Najbolji način da se to uradi jeste da uče od najboljih”, rekla je dr Begović, dodavši da onlajn kursevi u organizaciji fondacije ove kompanije, koji omogućavaju da svako naše dete, bez obzira na to gde živi u Srbiji, dobije na isti način šansu za obrazovanje predstavlja primer kako društveno odgovorna kompanija treba da posluje.

„U duhu slogana - Da Znanje Postane Zvanje kompanija Šnajder Elektrik kao osnovnu misiju vidi da zadrži naše pametne, mlade i talentovane ljude da ostanu i rade u svojoj zemlji.Otuda ovako velika ulaganja u znanje, poručio je direktor Razvojnog centra Dragoljub Damljanović. On je dodaoda Centar predstavlja svojevrsno vraćanje dobra društvu u kojem kompanija posluje. „Zaposleni u kompaniji Šnajder Elektrik nosioci su i tvorci nekih od najznačajnijih softvera na svetu, te je prenošenje znanja jedan od načina da se doprinese društvu. Njihov dugogodišnji predan rad i izuzetan uspeh koji su postigli na svetskom tržištu doveo je do toga da su oni prepoznati, od strane globalnog Šnajder Elektrika, kao kadrovi sa izuzetnim potencijalom, a Šnajder Elektrik Hub kao Razvojni centar za ovaj deo sveta“ , istakao je Damljanović.

Fondacija pruža mogućnost sticanja širokog znanja i predstavlja pripremu za sve buduće studente elektrotehnike, informatike i matematike za brže i lakše usvajanje gradiva na fakultetima. Pohađanje kurseva u okviru Centra je u potpunosti besplatno.Program je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije i Republike Srpske - deci uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije. Za punu deceniju nastavu je pohađalo skoro10.000 polaznika, a realizovano je gotovo 6 000 sati nastave.

Autor:
Pošaljite komentar