Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA NOVOSADSKOM SAJMU Počeli 12. Međunarodni dani energetike i investicija i Sajam ekologije

01.11.2023. 15:27 15:31
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg obratili su se danas na otvaranju 12. Međunarodnih dana energetike i investicija i Sajma ekologije u Novom Sadu.

Oni su otvorili ovu manifestaciju zajedno sa ministarkom za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije Dubravkom Đedović Handanović,  ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, predstavnicima Grada Novog Sada i generalnim direktorom Novosadskog sajma Nikolom Lovrićem.

Tokom dva dana trajanja manifestacije, biće organizovani stručni skupovi posvećeni održivoj energiji, i diskutovaće se o aktuelnim pitanjima energetskog sektora u Srbiji, sa posebnim akcentom na održivoj energiji u građevinarstvu.

Sekretar Bjelić je istakao važnost teme i plana resornog sekretarijata u vezi sa preduzimanjem mera za uštedu energenata, sa obzirom na neophodnost smanjenja ekološkog duga.

„Jedna od važnih tema je i projekat energetske sanacije javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine, koji sprovodimo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka. Razlozi za to su visok potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti i doprinos znatnom smanjenju javne potrošnje u našoj pokrajini. Projekat sanacije vredan je 12 miliona evra i biće  završen u naredne dve godine za više od 60 objekata“, naveo je Bjelić. On je ukazao i na značaj teme energetske efikasnosti u stambenim zgradama, kao i mehanizma za finansiranje radova, o čemu će biti reči na ovom skupu.

Sekretar Erceg je istakao činjenicu da u 21. veku energetika više nije ista, odnosno da se prelazi na korišćenje novih izvora energije.

„Ono što smo započeli da realizujemo jeste razvoj sistema u kome će se komunalni  i industrijski otpad koristiti u energetske svrhe, te će se tako pomoći privredi, ali i ostalim sektorima da se kroz smanjenje emisije ugljen-dioksida i dekorbanizaciju koja nas čeka u narednom periodu omogući lakše savladavanje prepreka“, naglasio je Erceg i dodao da je uspostavljanje sistema zaštite životne sredine svakako složen proces koji se kod nas odvija uz praćenje tekovina razvijenih zemalja. On je ukazao na značaj sprovođenja mera resornog sekretarijata u okviru uvođenja primarne separacije i razdvajanja komunalnog otpada navodeći da su Severnobanatski i Severnobački region prvi regioni u Srbiji koji će biti pokriveni neophodnom opremom.

Ministarka Đedović Handanović je istakla da je integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, čija je izrada u završnoj fazi, postavljen cilj da do 2030. godine energetski bude rehabilitovano oko jedan odsto zgrada za stanovanje godišnje, tri odsto javnih zgrada i oko 2,3 odsto nerezidencijalnih, odnosno ostalih zgrada.

„Merama koje preduzimamo kroz programe subvencionisanja težimo da do 2030. rehabilitujemo oko 130.000 domaćinstava i oko milion kvadratnih metara javnih zgrada", navela je ministarka.

Ona je naglasila da je kroz programe koje sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i jedinice lokalne samouprave energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, u šta je uloženo blizu 2,7 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, u toku je javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije, termoizolaciju, zamenu kotlova i postavljanje solarnih panela.

Pokrenut je i projekat unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja, gde je predviđen prelazak na naplatu prema potrošnji.

Ministarstvo takođe sufinansira energetsku sanaciju javnih objekata, gde je do sada rehabilitovano više od 145 škola, vrtića, sportskih centara, domova zdravlja i zgrada javne uprave.

Kako je navela, Vlada Srbije nedavno je usvojila i Zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa lokalnim samoupravama koje su prethodne zime sprovele preporuke o racionalnoj potrošnji energije za javnu rasvetu i smanjile potrošnju za najmanje 5 odsto, zaključi ugovore o snabdevanju po povoljnijoj ceni.

„Od solarnih panela i geotermalnih sistema, do pametnih uređaja za upravljanje energijom, postoje mnoge mogućnosti koje nas vode prema održivijoj budućnosti. Pozivam sve učesnike iz privatnog i javnog sektora da se pridruže ovoj misiji i da zajedno ostvarimo promene“, poručila je ministarka.

Ambasador SAD Kristofer Hil je istakao da suština projekta energetske efikasnosti počiva na saradnji pojedinaca i države.

„Neophodno je da svako obrati pažnju na uštedu energije i doprinese energetskoj stabilnosti, ali je važna i državna regulativa u ovoj oblasti“, naglasio je Hil. On je naveo da je posebno značajno što su u Srbiji za ovaj projekat zainteresovane i obrazovne institucije, poslovni partneri i sama država.

Dani energetike i investicija održavaju se u organizaciji Novosadskog sajma, Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u partnerstvu sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država u okviru projekta „Bolja energija“.

Autor:
Pošaljite komentar