Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OBELEŽEN SVETSKI DAN HRANE I SIROMAŠTVA Za najugroženije topli obrok i jabuke

18.10.2023. 11:46 16:07
Piše:
Foto: Dnevnik/S. Šušnjević

Povodom Svetskog dana hrane i Svetskog dana borbe protiv siromaštva, koji se obeležavaju 16. i 17. oktobra, u prostorijama Narodne kuhinje u Futoškoj ulici 14 i u Klubu penzionera „Olga Petrov” u Futoškoj 67, korisnicima ovog programa je tradicionalno podeljeno 3.000 kilograma jabuka.

Reč je o akciji Crvenog krsta Novog Sada koji, zajedno sa Rotari klubom „Novi Sad” od 2010. godine, na ovakav način obeležava pomenute dane, a od početka ove saradnje podelili su oko 36.200 kilograma jabuka.

– Mi smo u sistemu integrisane socijalne zaštite i jedan od socijalnih programa po kom smo prepoznatljivi je program Narodne kuhinje. Cilj svih ovih aktivnosti je da animiramo našu javnost, da im skrenemo pažnju na ranjive grupe – rekao je sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić prilikom podele obroka u prostorijama u Futoškoj 14. – Napomenuo bih da je Narodna kuhinja oformljena pre 30 godina, a da je sistemski počela da radi od 2002. godine zahvaljujući snažnoj podršci Grada Novog Sada i da od tada nije prekidala da radi, pa čak ni u vreme korone. Godišnje podelimo 154.200 kuvanih obroka u ovom prostoru koji je dostupan, uslovan i bezbedan.

U okviru Narodne kuhinje na dva punkta (u Futoškoj 14 i Futoškoj 67) dnevno se podeli ukupno 600 toplih obroka, dok „Kuhinja na točkovima” dostavi između 25 i 30 kuvanih jela na kućne adrese korisnicima koji nisu u mogućnosti da dođu na neku od pomenutih lokacija. Takođe, Crveni krst Novog Sada vodi računa i o socijalno ugroženom stanovništvu van grada, pa tako na mesečnom nivou isporuče 800 prehrambenih paketa u 17 prigradskih naselja.

Međutim, sve navedeno ne bi bilo moguće bez podrške Grada Novog Sada, ali i brojnih organizacija i građana koji svesrdno podržavaju rad najhumanije organizacije.

– Grad Novi Sad će uvek prepoznavati potrebe naših sugrađana i ovu aktivnost je finansirao sa 46 miliona dinara iz tekuće buyetske godine – istakla je članica Gradskog veća za socijalnu i dečju zaštitu Danijela Kostić, dodajući da je i Centar za socijalni rad uključen u akciju podele besplatnih toplih obroka tako što izdaje rešenja najugroženijim sugrađanima.


U Crvenom krstu Novog Sada za svakoga ima mesta

Porodicu Crvenog krsta Novog Sada čini mali broj zaposlenih i veliki broj volontera, kojih ima oko 600 u našem gradu. Više od polovine njih čini dragocena omladina, dok su i oni stariji od velikog značaja zbog svog znanja, iskustva i veština.

– Pre godinu dana je Crveni krst Novog Sada u mojoj školi držao dvodnevnu obuku prve pomoći i to me je privuklo da se priključim ovoj organizaciji – kaže trinaestogodišnji Petar Petrušić, mlada nada ove najhumanije gradske organizacije, nadajući se da će ostati volonter još dugi niz godina. – Smatram da se svi moji vršnjaci mogu pronaći u ovome, jer za svakoga postoji mesto u Crvenom krstu, bez obzira na to šta im se dopada.


Kako već 13 godina zaredom sarađuju sa Crvenim krstom Novog Sada, Rotari klub „Novi Sad” je do sada povodom Svetskog dana hrane i Svetskog dana borbe protiv siromaštva obezbedio više od 36.200 kilograma jabuka, a prema rečima predsednika kluba Stevana Čomića, na njihovu podršku uvek će moći da računaju.

– Mi imamo sad već stratešku saradnju sa našim prijateljima iz Crvenog krsta Novog Sada i uvek ćemo biti tu kao partner za sve akcije. Ovo što smo sad uradila je suštinska srž Rotarija, jer je naša osnovna misija da pomažemo zajednici, te u skladu sa našim ovogodišnjim motom „Stvaranje nade u svetu”, mislim da smo bar malo stvorili nadu za naše najugroženije sugrađane – rekao je Čomić.

Ova akcija, razume se, najviše znači upravo onima koji nisu u mogućnosti da sebi na drugačiji način obezbede topao obrok svakog dana, među kojima je i Dušan Lazić, korisnik Narodne kuhinje poslednjih deset godina.

– Znači nam ovo svima, pogotovo samcima. Treba da se priča o nama, jer kako vidim, sve nas više i ima. Ipak, najveći problem su nam subota i nedelja, kada bar 80 odsto nas mora da se snalazi od kontejnera do kontejnera – ističe Dušan Lazić, koji na konto petnaestogodišnjeg radnog staža prima penziju od oko 17.000 dinara i dvaput godišnje socijalnu pomoć za nabavku lekova.

Kada je reč o toplim obrocima tokom vikenda, prema rečima sekretara Crvenog krsta Novog Sada dr Dragana Lazića, razmišljaju da ih uvedu i tim danima, ističući da za sada korisnici dobijaju suvo sledovanje.

L. Radlovački

 

Autor:
Pošaljite komentar