Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DIPLOMA ZA BACANJE ČINI I LETENJE NA METLI U Britaniji otvorene studije magije

18.10.2023. 09:51 09:54
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Od septembra naredne godine studenti britanskog Univerziteta Ekseter moći će da upišu zanimljiv jednogodišnji postdiplomski kurs – Studije magije i okultnih nauka.

Osnivač i rukovodilac novog obrazovnog programa Univerziteta profesorka Emili Selove rekla je da je osnivanje ove studije podstaknuto sve većim interesovanjem za magiju i okultizam u akademskim krugovima, ali i van njih, posebno u feminističkim krugovima gde veštice imaju postati jedan od simbola ženske nezavisnosti.

"Osnova našeg programa su ideje dekolonizacije, feminizma, antirasizma i istraživanja alternativnih epistemologija. Ako zaista težimo da pronađemo nova i kreativna rešenja za izazove sa kojima se suočavamo kao društvo, moramo biti pošteni i hrabri i priznati da neke od naših tradicionalnih i isprobanih metodologija imaju svoja ograničenja. Možda bi trebalo, oprezno i odgovorno, da se okrenemo nekim novim ili bolje rečeno starim idejama koje smo odbacili", rekla je prof. Selove, dodajući da je Univerzitet poslednjih dana dobio na stotine upita zainteresovanih, potencijalnih studenata magije.

Da ne bude zabune, ovo nije Hogvorts, a studenti Eksetera neće učiti kako da bacaju čini, kuvaju napitke ili lete na metli na koledžu. Pažljivo i ozbiljno razmatran studijski program obuhvatiće niz različitih akademskih oblasti, od umetnosti, književnosti, filozofije, veronauke, istorije i arheologije do sociologije i psihologije. Učesnici će istraživati, na primer, odnos prema ženi u srednjem veku, prikaze zmajeva u zapadnom folkloru, književnosti i likovnoj umetnosti, istoriju prakse obmane i iluzija, ulogu psihodeličnih supstanci u društvima kroz istoriju i u uopšte način na koji su magija i magijsko razmišljanje uticali na nauku i društvo.

Iako je ovo prvi takva studija u Velikoj Britaniji, slični studijski programi već postoje širom sveta. Univerzitet u Amsterdamu tako nudi osnovne i postdiplomske studije zapadnog ezoterizma, a brojni evropski i američki univerziteti nude brojne kurseve o magiji i okultizmu u okviru odeljenja za istoriju, filozofiju i religiju. Ali posebno je zanimljivo da je Ekseter postao prvo mesto u Velikoj Britaniji gde su se mogle izučavati magija i okultizam, jer je upravo tamo počela masovna histerija lova na veštice u Engleskoj. U stvari, prema nekim izveštajima, ubijanje "veštica” je u Ekseteru počelo još ranije od 16. veka, kada je zvanično stupio na snagu Zakon o veštičju, koji je legalizovao ovu užasnu praksu. Krajem 17. veka, pre nego što je taj zloglasni zakon ukinut, poslednja poznata vešanja navodnih engleskih veštica dogodila su se u Ekseteru. Optužbe su bile standardno sulude, a nesrećne žene su ubijane zbog izveštaja užasnutih ili oportunističkih komšija koji su ih optuživali da bacaju kletve, komuniciraju sa đavolom i životinjama, ubijaju stoku i izazivaju razne pošasti kao što je najezda vaški.

Na ovu gorku nepravdu pre nekoliko godina ukazivale su stotine ljudi, uglavnom modernih veštica, kojih je u poslednje vreme sve više i koje su preplavile Ekseter tražeći pomilovanje za, po svemu sudeći, potpuno nevine žene koje su tamo streljane u tim poslednja suđenja vešticama - Temperans Lojd, Suzana Edvards, Meri Trembles i Alis Moland. A o bogatoj magijskoj istoriji ovog područja svedoči čuveni Muzej veštičarenja i magije u blizini Eksetera, u Boskaslu, u kome se nalazi zbirka od više od 2.000 artefakata britanske magijske tradicije, od srednjovekovnih praksi do savremenih paganskih pokreta kao što je "Wicce".

B92

Autor:
Pošaljite komentar
Univerzum Legvin, višedimenzionalnost svetova magije

Univerzum Legvin, višedimenzionalnost svetova magije

15.01.2023. 10:57 11:00